/ Thinkstock/Getty Images
През последната седмица отношенията между Северна и Южна Корея претърпяха редица исторически стъпки. Севернокорейският лидер Ким Чен-ун и южнокорейският президент Мун Дже-ин се срещнаха и си стиснаха ръцете. Ким прекрачи пръв демаркационната линия, разделяща двете Кореи. А на въпрос на Мун кога и той ще може да премине границата, Ким Чен-ун спонтанно го хвана за ръка и го подкани заедно да стъпят на севернокорейска територия.

Топ разузнавач стои зад историческата среща с Ким Чен-ун

Последваха дълги разговори на масата за преговори. Дадени бяха много заявки за промяна на отношенията и връзките между двете страни. Първите стъпки ще са факт още този уикенд, когато Пхенян ще премести стрелките на часовниците и ще влезе в крак с времето на Южна Корея. Чуха се, разбира се, обещания за мир, които обаче засега са само като пожелания.
 

Guliver/Getty Images


В какво обаче се корени враждата между двете Кореи и защо всъщност един народ с многовековна обща история е разделен?

Корейската народно-демократична република (КНДР) - Страната на утринната свежест, се появява на политическата карта на света през 1948 г. Образувана е от съветската окупационна зона на Корейския полуостров, който до 1945 г. е управляван от Японската империя. Политическите различия с Южна Корея, заемаща територията на американската окупационна зона, довеждат до напрежение на полуострова, което в крайна сметка прераства в непреодолим конфликт.

На 15 август 1948 г., след организирани с помощта на САЩ и ООН избори, на юг се създава Република Корея, а три седмици по-късно на север се появява Корейската народно-демократична република под ръководството на Ким Ир Сен. Малко по-късно от страната се изтеглят всички съветски войски. Разделението на Корея на две обаче вече е факт.
 

Gulliver/Getty Images


Странната история на Северна Корея - от партия до семейна диктатура

А за всички вече е ясно, че незабавното обединение е невъзможно. През 1950 г. избухва Корейската война - военният конфликт довежда до смъртта на милиони хора и само задълбочава различията между двете държави.

Войната формално приключва с примирие, но без официален мирен договор. Така Корейският полуостров остава разделен. И до днес. Образувана е т.нар. демилитаризирана зона, която следва 38-я паралел и служи като държавна граница между двете страни. Това е най-охраняваната граница в света.
 

Gulliver/Getty Images


Ким Чен-ун прекрачи демаркационната линия между двете Кореи (СНИМКИ/ВИДЕО)

След тази война Северна Корея потъва в руини. Страната обаче успява бързо да се възстанови, като до 1976 г. поддържа равенство в икономическо отношение с Юга. През 80-те обаче Северна Корея вече започва значително да изостава от южната си съседка. А с разпадането на Източния блок и сближаването между Пекин и Сеул през 1990-те, Северна Корея попада в международна изолация.

Първият ръководител на страната Ким Ир Сен управлява в продължение на 46 години (от 1948 до 1994 г.). След смъртта си е обявен за „вечен президент“ и наследен от сина си Ким Чен Ир. Но последвалите тежки природни бедствия, които връхлитат страната в няколко поредни години, сриват икономиката и довеждат до масов глад.
 

Gulliver/Getty Images


Маргаритки, столове от орех и картина - символиката в срещата между двете Кореи

През 2000 г. за пръв път от десетилетия е регистрирано подобряване на отношенията между двете страни. Ким Чен Ир се среща с държавния глава на Южна Корея Ким Те Чжун в Пхенян, което е първата среща на корейските държавни глави от 1945 г. насам.
 

Gulliver/Getty Images


Последвалите срещи с администрацията на Бил Клинтън почти постигат ракетно-ядреното разоръжаване на КНДР, но администрацията на Джордж У. Буш прекратява споразуменията. След 2002 г. постигнатият за последните 10 години дипломатически напредък изчезва и отношенията между Пхенян и Вашингтон навлизат в състояние на трайна криза.

Военната ядрена програма е основната точка на почти всички дипломатически въпроси, свързани със Северна Корея. Шестте ядрени опита и ракетните изпитания през годините довеждат до налагането на редица санкции срещу Пхенян от страна на Съвета за сигурност на ООН.
 

Gulliver/Getty Images


Как кортежът на Ким Чен Ун не остана незабелязан (ВИДЕО/СНИМКИ)

На 17 декември 2011 г. Ким Чен Ир умира и властта е наследена от най-малкия му син Ким Чен-ун. Де юре държавен глава на страната е президентът на Президиума на ВНС, но всъщност функциите му са по-скоро церемониални. Де факто цялата власт е съсредоточена в Държавната комисия по отбрана, оглавявана от Ким Чен Ун.

Безумните закони, които съществуват само в Северна Корея (ВИДЕО)
 

Gulliver/Getty Images


Различни проучвания отчитат, че вътрешната стабилност на страната се подобрява след идването му на власт и действително са направени редица икономически реформи. Въпреки това правителството продължава да не позволява съществуването на политическа опозиция, свобода на словото, свобода на вероизповеданията, практикува колективно наказание за антидържавни престъпления...

Нова ера на мира: За какво се договориха Ким Чен-ун и Мун Дже-ин?

Така например достъпът до Интернет е ограничен до много малък брой хора, предимно военни и учени, и дори тогава той се наблюдава строго. Вместо това в страната се използва интранет мрежата Кванмьон, която съдържа цензурирано съдържание от Интернет (най-вече дублирани научнопопулярни филми и статии), новини от Корейската централна новинарска агенция, търсачка и електронна поща.
 

Guliver/Getty Images


Готов ли е сега Ким Чен-ун за нова страница в историята и има ли път за обединение на двете Кореи? След дългогодишната вражда различията между гражданите на Севера и Юга са много повече от приликите, макар и все още един народ.