Коалицията няма да има стимул да се запази
Коалицията няма да има стимул да се запази / netinfo

Вероятността прогнозата на Икономист Интелиджънс Юнит управляващата коалиция да се разпадне преди края на мандата си е 70 на сто вероятна. Това заяви в интервю за предаването Дарик Кафе отговарящият за България в британския мозъчен тръст – Джеймс Оуен. Според него, след като бъде взето решението на ЕК за това кога България да се присъедини към ЕС, отделните участници в коалицията няма да имат стимул да запазят целостта и.

Интервю на Цветана Минкова.

Кои са конкретните фактори, отбелязани в доклада на Икономист Интелиджънс Юнит, които индикират, че управляващата коалиция няма до издържи до края на мандата си?

Прогнозата ни е на базата на това, че основният фактор, който играе ролята на обединяващ за българската коалиция, е желанието да се осигури членството на България в ЕС. Като окончателното решение очакваме да е строго позитивно и да бъде взето по – късно тази година.Смятаме, че веднъж след като бъде взето решението, за членство на България в ЕС, това ще очертае разликите между БСП и партията на Симеон Сакскобурготски. Именно това е причината да смятаме, че ще се стигне до падане на правителството. Колко време ще е необходимо, за да се стигнем дотам, все още не е ясно. В голяма степен всичко ще зависи и от това какво ще се случи с обвиненията в Италия.

Какви са източниците на информация, които сте използвали за изготвянето на доклада си?

Следим случващото се в България много внимателно, имаме и свои източници на информация за случващото се в страната ви, чиито имена разбира се не можем да назовем. Просто разполагаме с хора, които ни съобщават за случващото си. Използваме информацията си от тях, както и местните информационни бюлетини, за да подготвим окончателната си оценка за това, което е възможно да се случи. Смятам, че управляващата коалиция в момента е обединена , за да запази имиджа на обединеност, за да гарантира че България че ще присъедини към ЕС през 2007. Не очакваме членството на България в ЕС да бъде отложено за 2008 година. Веднъж след като бъде взето решението за приемането на България в ЕС -– независимо дали става дума за 2007 или 2008 – нуждата от това правителството да остане обединено, ще бъде много по – малка.

Като коментар на вашия доклад българският премиер заяви, че на първо място, вашите прогнози не винаги се сбъдват, и на второ, че основна цел на управляващата коалиция е да остане обединена до края на мандата си, както и че настоящият парламент не би могъл да създаде по – стабилно правителство ?

Вероятността прогнозата ни да се сбъдне е до 70 %. Съгласен съм, че ще е трудно да се създаде стабилно правителствено мнозинство в настоящия парламент. Политически събития от последните дни- създаването на политическата формация около г-н Борисов и обвиненията срещу Симеон Сакскобурготски , прави ситуацията много по – малко стабилна , отколкото беше.

Знаете ли че според публикация в испански вестник, Пиерпаоло Черани е заявил, че е направил изказването си , което замесва в италианския скандал и българския премиер, за да „угоди” на Виктор Емануил Савойски?

Нямам идея дали това е вярно. Не бих искал да повтарям някакви обвинения – нямам доказателства. Просто в рамките на политическата динамика в момента, е това, което се случва в партията на СС. Както и нарастването на популярността на тази група, около г-н Борисов, като се очаква тя да привлече голяма част от обществената подкрепа, която в противен случай би отишла за партията на Сакскобурготски. Всичко това прави управляващата коалиция много по- малко стабилна. Защото от гледан точка на БСП, ако партията на Симеон е в опасност от разпад, за тях идеята да останат в коалиция с тази партия изглежда много по – малко атрактивна.

Какво очаквате да е решението на ЕК по отношение на приемането на България в ЕС?

Не очакваме да бъде отложено. Ако трябва да говорим в цифри, 80 % сигурно е ,че България ще бъде приета в евро съюза през 2007 година. В същото време смятам, че шансът да има предпазни клаузи в сферата на правосъдието и вътрешните работи, е много по – голям, отколкото е шансът да има едногодишно забавяне.

Кога очаквате да се случи-прогнозираното от вас разпадане на коалицията?

Този въпрос е свързан с много други фактори – като това какво ще се случи с г-н Борисов, с президентската предизборна кампания, в същото време смятам, че в момента нещата се променят. Очаквам след този момент политическата обстановка да се промени, което да доведе до много по – лесното разбиване на коалицията. Ще се появят проблеми в сфера на бюджета, правителствената политика, данъците и всички неща, които подчертават несъгласията между БСП и партията на Симеон. Защото те не са истински коалиционни партньори . Това което ги държи заедно към момента, е присъединяването към ЕС.