Ипотечните кредити ще са във фокуса на банките и тази година според експерти
Ипотечните кредити ще са във фокуса на банките и тази година според експерти / снимка: sxc.hu
Ипотечните кредити ще са във фокуса на банките и тази година според експерти
36795
Ипотечните кредити ще са във фокуса на банките и тази година според експерти
  • Ипотечните кредити ще са във фокуса на банките и тази година според експерти

Ако от новогодишната баница ви се е паднало късметче „нов апартамент” и смятате да го реализирате, вероятно ще се нуждаете от кредит. Поне в първата половина на 2011 г. акцентът в банковата политика отново ще бъдат жилищните кредити, смятат експертите. В същото време би трябвало и да се раздвижи по-сериозно бизнес кредитирането. Ще доведе ли това до спад на лихвите по заемите?  Какво се случи миналата година с лихвите по кредитите и какво да очакваме сега? Ето какво каза Иван Стойков, експерт по кредитиране:  

Може да се каже, че в рамките на тези отминали 12 месеца банките понижиха лихвите, а някои дори няколко пъти правиха такива корекции, като по отношение на кредитирането и по-конкретно достъпността на заемите, в резултат на промените, които правиха банките през годината, към настоящия момент левовите заеми са с около 1 пункт по-ниски лихви и с около 0,75 пункта тези в евро. Ако нагласите на банките са да падат и през 2011-а, излизането на страната ни от кризата се оформи като факт, който е подкрепен с убедителни доказателства, тогава тенденцията на по-евтини кредити вероятно ще продължи.

Миналата година като че ли премина под знака на ипотечното кредитиране. Какви са тенденциите, които можем да очертаем за 2011-а?

Разбираемо е това. В годините на бум на кредитирането, те бяха основният двигател, интересът към тях беше най-голям. Продължава да е такъв и в момента и затова банките насочват вниманието си основно към тези продукти. Малко встрани остават потребителските заеми, където има определено свиване на предлагането, съответно на търсенето на такива кредити. Вероятно тази тенденция до определен момент от годината ще продължи да е такава, каквато беше и през 2010 година, а именно да се насочва вниманието на банките основно към жилищните заеми, съответно въвеждане и на повече оферти за такива продукти.

Ипотечните кредити са и един от вариантите за бизнеса да получи финансиране за проекти. Мнозина специалисти виждат истинското раздвижване на икономиката като следствие от подем в бизнес кредитирането. Красимир Гумнишки, експерт в небанково дружество за бизнес кредитиране, каза че в края на 2010 година са се видели първите признаци за излизане от кризата.

“При нас за последното тримесечие са нараснали над три пъти запитванията за кредити с инвестиционна цел спрямо четвъртото тримесечие на 2009 година. Паралелно с добрите новини, които се чуха към края на годината, за ръст в експортните стоки, транспорта, туризма като цяло, ние също отчетохме едно раздвижване най-вече в ресторантьорството, покупко-продажба на авточасти и шиене на облекла. Нашата дейност може да се характеризира и с това, че най-много ипотеки се сключиха с обезпечение жилищни имоти, след това се нареждат офиси и търговски площи. Имайки предвид, че ние се занимаваме главно с фирмено и бизнес ипотечно кредитиране, това беше една по-интересна тенденция от това, което се случи през 2010 година, като 50 процента от заемите обикновено се сключваха с комбинирано обезпечение, а именно фирмен имот и да речем жилище на кредитополучателите“, каза Гумнишки.

Оттук изводите са два – единият е, че цените на бизнес имотите са спаднали твърде много, за да изглеждат сигурно обезпечение за банките и то по време на криза. Второто, бизнесът се нуждае от повече пари, отколкото може да обезпечи само с един имот и залага дома си.

Сега забелязахме, че фирмите кандидатстват още преди да са изчерпали оборотния капитал и така спокойно да поемат нови поръчки и забавени плащания. Като че ли вече отминава това нездравословно търсене на кредити, когато нуждата е много силна и съответно безизходицата за разплащане с контрагентите е голяма. Или пък да кажем другото търсене - за рефинансиране на проблемни кредити, което на никой кредитор не му се нрави, особено ако предходните кредити не са добре обслужвани“, коментира експертът.

Ръстът на необслужваните кредити също засега прави банките доста по-предпазливи. Това е един от многото рискове, които водят до малкия спад на лихвите по кредитите. “В края на 2011 да видим по-ниски лихви поне с половин пункт от тези в момента. Ако пък трябва да бъдем и по-смели можем да заложим и един пункт“, пожела Иван Стойков и допълни, че всичко това ще зависи от това какво ще се случи с нашата икономика.

Според експертите сега е моментът да се помисли за закупуване на бизнес имот, вместо да се плаща наем за него, тъй като вноските са приблизително равни. Подобна тенденция се наблюдава от средата на миналата година и при кредитите за закупуване на жилище. И ако често се успокоявахме с думите, че кризата е шанс, може би сега е времето да грабнем този шанс, но не с цената на твърде висока.

Не е препоръка за вземане на инвестиционно решение!