Има ли заплаха от поскъпване на достъпа до интернет?
Има ли заплаха от поскъпване на достъпа до интернет? / снимка: sxc.hu
Има ли заплаха от поскъпване на достъпа до интернет?
48458
Има ли заплаха от поскъпване на достъпа до интернет?
  • Има ли заплаха от поскъпване на достъпа до интернет?

Ще поскъпне ли достъпът до интернет? Причината е новият закон за хазарта, който предстои да се гледа в Народното събрание. Там е заложено, че интернет доставчиците трябва да филтрират достъпа до нерегламентирани сайтове с хазартни игри. Технологията за следенето на трафика обаче е много скъпа и не е по джоба на родните провайдъри. Възможно е и рязко понижаване на скоростта в глобалната мрежа като цел за спестяване на пари. България в момента е една от страните с най-бърз интернет в света. Провайдърите обясниха, че решението за филтриране е незаконно и защото нарушава основното човешко право за достъп до информация. Авторите на проекта обаче държат да наблегнат на това, като начин за ограничаване на все повечето непълнолетни, играещи хазарт в интернет. Добрата новина за потребителите е, че засега торент сайтовете не са застрашени. Ще трябва ли да плащаме повече за по-бавен интернет?

В последно време хазартът се е превърнал в една голяма мания, както за възрастните, така и за децата. Казината са пълни, но по-голямата мода безспорно са онлайн залаганията. Докато в игралните зали непълнолетни няма как да бъдат пускани, в мрежата нещата стоят по съвсем различен начин. Крадат се карти, самоличности и прочие, за да може да се заложи някой лев на стотиците възможни игри. Нещата се променят постоянно и е повече от ясно, че на страната е нужен нов закон за хазарта. С неговото изготвяне се е заел основно депутатът от ГЕРБ Диан Червенкондев. Според него основната задача на закона е да ограничи участието на малолетни деца в сайтове за онлайн залагания, както и да ограничи достъпа до появилите се десетки нерегламентирани интернет казина. Идеята е това да стане чрез филтриране на трафика, което ще рече, че провайдърите са длъжни да проверяват кой потребител в кои сайтове влиза и да му забранят достъпа до нерегламентираните такива. Тази техника обаче струва твърде много пари за доставчиците на интернет. Според Диан Червенкондев обаче това е необходимо, за да се ограничи нерегламентираният хазарт.

"Основната цел, която в момента си поставя законопроектът, е да актуализира изискванията, които законът трябва да приложи върху всички, които биха си лицензирали, за да предоставят хазартни игри, да защити всички потребители от пристрастяване, съответно подрастващото поколение до 18 години да бъде изцяло ограничено за игра на хазартни игри. Да, в закона е записано - всички сайтове, които не се лицензират по този закон и не получат лиценз от Държавната комисия по хазарта, поради една или друга причина (дали, че не желаят да работят в България; второ, не отговарят на изискванията за лицензиране)", трябва да бъдат филтрирани. Държавната комисия по хазарта обявява т.нар. „черен лист" от всички, които не са лицензирани и интернет доставчиците трябва да ги филтрират", обясни Червенкондев.

Интернет провайдърите очаквано възроптаха срещу проектозакона. По думите на експертите инсталирането на подобна техника би довело до значително покачване на тарифите за интернет достъп. Другият вариант е скоростите да паднат на половина, обясни един от интернет пионерите у нас и главен секретар на Интернет общество - България Димитър Ганчев

„Като се филтрира един сайт, не е достатъчно да се ограничи достъпа до IP адреса, на който този сайт се намира, тъй като IP адресите могат да се сменят всяка минута. Освен това на един и същ IP адрес може да има няколко стотин сайта, дори това е и обичайната практика. Компаниите на един и същ сървър поддържат няколко стотин сайта. Така че, за да сме сигурни, че ще изфилтрираме точно определен сайт, а не на куп няколко хиляди или няколко стотин, повечето, от които пострадали съвсем безпричинно, то трябва да се сложи на входа и изхода на доставчиците специално оборудване, което да анализира съдържанието на трафика. Това оборудване е изключително скъпо, тъй като то в реално време работи в много голям трафик. Освен това трябва да е с много висока надеждност, защото когато прекарате целия трафик през едно устройство, ако то се повреди, а знаете, че всяка техника се поврежда, може да се окаже, че сме откъснали цяла България. Ние за нашата компания правихме сметки, които после колеги от други компании потвърдиха, такива устройства биха погълнали цялата ни печалба за срок от пет години напред. Тоест ние следващите пет години трябва да работим само и единствено, за да изплатим тези устройства", добави Ганчев.

Провайдърите скочиха срещу филтрирането и поради причината, че така се нарушават основни човешки права като правото до достъп до информация. Според тях потребителят може да иска само да разгледа сайта и да свери тарифите, без да играе хазартни игри. Представителите на телекомуникационния бизнес обясниха, че наскоро е излязло решение на Европейския съд, което подкрепя тяхната теза, че е незаконно да се филтрира достъпът на потребителите до мрежата, защото така се нарушават човешките права. Диан Червенкондев обаче обясни, че има и друг вид документи.

„Всяка една заинтересована страна представя практики и решения на съда, които я удовлетворяват и са в аналогична светлина. Но има и достатъчно решения на Европейския съд, които в момента дават право на страните-членки да бъдат по-стриктни и по-самостоятелни при взимането на решения по какъв начин да се регламентира и ограничи хазартната дейност на територията на страната. Не случайно на 15 ноември 2011 г. Европейският парламент излезе с нарочна резолюция, която е свързана с т.нар. Зелена книга на хазарта, което пък определя и регламентира проблемите, които в момента хазарта развива в ЕС и как те се решават. Като в тази резолюция Европейският парламент наистина дава и предлага по-сериозни права за всяка една страна-член как да си реши своите проблеми на база своите разбирания, на конкретната територия, на конкретните народности", обясни Диан Червенкондев.

В крайна сметка провайдърите казаха, че ще се съобразят със закона, ако той бъде приет в тази му форма. Въпросът е, че той може да бъде спазван чисто формално, което не би било в полза на никоя от страните и без да се вдига цената на интернет. Това става чрез по-евтини системи за проследяване, които се заобикалят елементарно:

"Въпросното филтриране просто няма как да се случи. Друга форма на филтриране, без специализирано оборудване, няма да свърши никаква работа, защото изключително лесно би се заобиколила. А в случая и двете страни в този процес - и сайтовете, и техните потребители - са заинтересовани да заобиколят въпросните ограничения", допълни Ганчев.

В крайна сметка ако се приеме едно такова искане, ще се съобразите ли с него?

Законите трябва да се спазват. Друг е въпросът какви средства са необходими, както технически, така и финансови, това нещо да стане. Аз имам сериозно притеснение, че доставчиците просто няма да могат да го изпълнят. Не е въпрос на нежелание, но ако искат да го филтрират, трябва да харчат невъобразимо много пари. Ако не ги похарчат тези невъобразимо много пари, тогава няма да има реално филтриране. Филтрирането ще може да се заобиколи чрез инсталирането на браузър. Прави се веднъж и край. Така че потребителите само трябва да знаят какво да напишат в браузъра. Това, което трябва да се направи, ако искат да си решат техния проблем, който е легитимен, трябва да следят паричните потоци. Трябва да се забрани на банките да трансферират пари към въпросните фирми, които оперират хазартните сайтове. Имайте предвид, че както се знае адреса на даден сайт, за да поиска неговото филтриране, така се знае и коя е фирмата, както и кои са неговите банкови сметки. Трябва да се отменя възможността на хората да правят залагания, защото това е, което е незаконно. Незаконно е да са правят залагания. Да влизаш в някакъв сайт, за да го разглеждаш - не е законно.