Хамас спечели от ситуацията с Алън Джонстън, смята британският печат
Хамас спечели от ситуацията с Алън Джонстън, смята британският печат / снимка: BGNES

Хамас има сериозни основания да празнува освобождаването на Алън Джонстън, тъй като този успех показва на палестиците и на международна общност, че движението може да "води парада" в Ивицата Газа, след като преди по-малко от три седмици завзе властта там, пише британският в. "Гардиън".

Тържествуващи оратори - от сваления премиер Исмаил Хания в Газа до живеещия в изгнание в Дамаск Халед Мешаал - побързаха да свържат освобождаването на журналиста от Би Би Си с по-широките си политически амбиции, отбелязва изданието. Те заявиха, че движението било доказало, че заслужава доверие и се надява с освобождаването на Джонстън обсадното положение около Хамас да бъде прекратено. Групировката, отбелязва "Гардиън", показва, че се справя по-успешно с постигането на ред и сигурност, отколкото съперниците си от Фатах. Ползвайки се с подкрепата на избирателите и демонстрирайки способност да управлява територията си, Хамас настоява да се отнасят с нея като със легитимна политическа сила.

По време на тримесечния плен на Алън Джонстън политическата ситуация в Ивицата Газа рязко се промени и съдбата на журналиста се възприемаше по света като първата голяма проверка за завзелата властта групировка Хамас, отбелязва "Индипендънт". Фактът, че Хамас успя да постигне освобождаването на Джонстън, означава, че движението се интересува от образа си в чужбина, че властта му в Газа е реална и би могла да бъде достатъчен фактор за изваждане на територията от хаоса. Той подсказва също, че разцеплението в палестинската власт между Газа и Западния бряг може да се окаже по-трайно, отколкото биха искали във Фатах, дори и Западният бряг да получи цялата предоставяна от Запада помощ.

"Дейли телеграф" напомня, че Хамас си остава ислямистка групировка, която отказва да признае правото на съществуване на Израел и продължава да изстрелва ракети срещу израелски селища. Западът заложи на Махмуд Абас и сега се оказва в затруднено положение, тъй като той е по-умерен и признава Израел, но може и да не е в състояние да спази обещанията си. Западът насърчи демокрацията в окупираните територии, но след изборната победа на Хамас се съюзи с Фатах, за да се дискредитират резултатите от изборите.

Тази политическа непоследователност би могла да радикализира още повече палестинското обществено мнение и дори шумно рекламираните умения във преговарянето на новия специален пратеник в Близкия изток Тони Блеър могат да се окажат недостатъчни за помиряването на израелското правителство с драматичното разделение в палестинската политика.

Освобождаването на Джонстън е много добра новина, но начинът, по който то бе постигнато подчертава бъркотията, в която окупираните територии превърнаха стремежа си към собствена държава, а също и мащабната задача, с която трябва да се справят чуждестранните посредници, заключава "Дейли телеграф".