Тя ще се омъжва за българин; той има приятелка от България; те са осиновили две котенца от Варна; останалите просто обичат да готвят и да опитват различни неща: добре дошли в курса по българска кухня на VHS в Зигбург!

Таратор, баница, гювече и тиквеник: германци изучават тънкостите на българската кухня в кулинарен курс под ръководството на Емилия Хершунг, провел се в средата на март 2018. Курсът е част от програмата на Народния университет в Зигбург, близо до Кьолн.

Кулинарните съкровища на българската кухня

Алина от Кьолн споделя: "Записах се за курса, защото през август ще се омъжа за моя български приятел. И искам да науча нещо за българската кухня." И други участници са се записали за този кулинарен курс от любов. Например Феликс от Кьолн. "Моята приятелка е от България. И затова реших да посеят курса", казва той.

Аня и партньорът - и двамата от Зигбург - ѝ са дошли поради друга причина. "Записахме се за курса, защото имаме специална връзка с България от няколко месеца насам. И по-точно с Варна. Осиновихме си две котенца от там", разказва тя. Аня се интересува силно и от българската култура.
И по -скоро от "шпагата, който България прави между старата и днешната модерна култура". "Там културата извира отвсякъде и сме любопитни как ще се развива всичко това занапред", казва тя.

Как "Балкантурист" измисли шопската салата

В Народния университет в Зигбург се провеждат най-различни курсове. В програмта му са ключени над 100 курса. Най-новият е кулинарният курс по българска кухня. Отскоро има и курс по български език, също воден от Емилия Хершунг.

тиквеник
ThinkStock/Getty Images

"Ние предлагаме много такива курсове, които ни помагат да се доближим културно-кулинарно и езиково до култури, които не са ни толкова близки", казва директорката на VHS за областта Rhein-Sieg Мехтхилд Тилман. "Аз самата не говоря нито дума български. Но дори и да научим само имената на ястията и съставките – това пак ни доближава до българския език. И това е Realia Teaching, както казваме ние: с реални неща доближаваме хората едновременно и до езика и до културата на съответната страна."

Откъде идват имената на ястия като мусака, кавърма и таратор?

Елизабет от Зигбург също се е записала за участие. Но не от любов към някой бъгарин, а от чисто любопитство. "Аз се записах за този курс, защото ние обичаме да готвим, да похапваме и да пробваме различни неща." Тя е в групата за приготвяне на таратор. "Нашият таратон вече е готов", казва с гордост Елизабет.

Hай-вкусните ястия в българската кухня

А какво е най-вкусно? Алина и сестра ѝ Луиза са убедени: "Нашият десерт. Тиквеникът!"