Форумът в Талберг: Място извън Facebook, място за мислене
Форумът в Талберг: Място извън Facebook, място за мислене / netinfo

Дарик предава на живо от Tallberg Forum 2008 Част 4

(кореспонденциите на Татяна Димитрова и Константин Вълков от Швеция са възможни благодарение на любезната подкрепа на AstraZeneca и Посолство на Швеция в София)

Навсякъде в Талберг има безжичен интернет. Около Тентата, в която се провежда Талберг Форум. В градинката, където можеш да четеш сутрешните вестници. Навън, на поляната. Нагоре, на другата поляна. Вътре, в хотелската стая. В ресторанта, в залата, в лоби-бара.

Тоест - представете си място, в което годината наистина е 2008, модерните удобства са навсякъде, автомобилите наоколо също са модел 2008, телевизорите са достатъчно тънки, вестниците идват всяка сутрин навреме. И въпреки това, представете си място, където тийнейджърите се разхождат с достатъчно слънчев загар и отлично телесложение, не защото не излизат от профила си във Facebook, а защото се забавляват навън.

Само след два дни в Талберг оставаш с вътрешното убеждение, че точно така трябва да изглежда модерното място за живеене през 21 век.

И наистина, не е ли по-забавно да поговориш час с бившия президент на Коста Рика, да се срещнеш с писателка от Сенегал, да опиташ екологично чист чипс или да послушаш афротроник музиката на DJ Dudu, вместо да губиш времето си във Facebook?

Няколко дни в Талберг, прекарани в компанията на хора, които можеш да слушаш дълго, бързо обръщат представите за нормално прекарване на свободното време и на часовете, в които работим. Защо бързаме, с кой се надпреварваме, кои са малките пречки, които се изпречкват и губят времето ни?

В Талберг се мисли за големи неща. А навън, докато мислите за тези "големи" неща, всичко също е голямо – езерото, небето, градините на къщите.

Всичко това променя.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Участниците в Талберг Форум - над 450 души, което впрочем е два пъти повече от постоянните жители на градчето – в продължение на няколко дни търсеха общ смисъл как да преборят световните проблеми, как да мислят глобално, как да мечтаят глобално и как да са още по-любопитни за това, което се случва около тях. Ако Талберг, след всички кореспонденции в dariknews.bg и zar.bg, които публикуваме в последните дни, ви изглежда като частица от рая, това е точно така.

Фокусът тук, така както бе зададен на последната вечер, когато Кофи Анан получи голямата награда за лидерство, е мъдростта. Може да звучи и старомодно, но Талберг стимулира точно това. Мъдрост.

Талберг стимулира и нови приятелства.

"Как се казваш?", пита ме Хосе Мария Фигерес-Олсен, бивш президент на Коста Рика, бивш шеф на Световния икономически форум в Давос и понастоящем член на борда на организацията FRIDE.

"Константин", отговарям.

"Константино, Константино, къде ще направим интервюто?"

Когато си в красиво място като Талберг, понякога се оказва трудно да намериш място за интервю. Веднъж ще се вижда само езерото без никакви къщи. После прекалено много къщи, които някак се "бият" една с друга и не можеш да отличиш истинската им красота. Или пък залезът е толкова впечатляващ, че хем искащ да се виждат облаците, хем слънчевите лъчи, хем човека, когото интервюираш.

Затова избираме обикновена поляна с два обикновени дървени стола за необикновения ни екологичен разговор за истинските проблеми, свързани с климата.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Г-н Президент, току-що водихте една сесия в Талберг, пълна с енергия и креативни идеи, какво ви вдъхнови най-много?

На първо място, открих, че в глобален мащаб все повече се затвърждава убеждението на всички, че сме изправени пред сериозен проблем. Заедно с това искам да подчертая, че това е първият проблем, пред който сме изправени като глобално семейство. Самата мисъл, че всички тук разсъждават не като жители на своята собствена страна, а като жители на една по-голяма страна – Планетата, е много положителна.

Второто нещо, което ме изпълва с оптимизъм и ме вдъхнови, е, че проблемът, пред който сме изправени, не може да бъде решен само от международни организации и правителства. Необходима е коалиция от хора, които идват от всички части на обществото. Да, ще имаме нужда от правителствата ни и от частния сектор. Съвсем не е случайно присъствието тук на много частни организации като Toyota, като някои големи банки и производители. Необходимо ще ни е обаче и динамично гражданско общество, което не само да казва какъв е проблемът, а да стане част от неговото решение.

Третото позитивно нещо, което откривам след тази сесия, е, че има изход. Независимо колко големи са проблемите, свързани с климатичните промени, решение има.

Говорите разпалено, виждам, че форумът ви стимулира. Причината в красивата природа около нас ли е или в хората, които участват?

Комбинация от всичко това. Хората, разбира се, са много важни. Някои от тях са много известни учени, като например Джим Хенсън. Без никакво съмнение той е най-авторитетният световен учен по въпросите на климатичните промени. Има хора от частния сектор, политици, обществени организации. Разбира се, красивата местност, в която се намираме, стимулира добрите разговори.

Като бивш президент на Коста Рика, успешен бизнесмен и международен експерт по устойчивото развитие, със сигурност сте били на много форуми по света, да не говорим, че дори бяхте шеф на Световния икономически форум в Давос. Мислите ли, че Талберг е нещо като по-кокетна версия на Давос, скандинавският Давос, може би?

Талберг има някои големи различия, но и преимущества. На предизвикателствата гледа по един друг начин, без да им придава политически или икономически смисъл. Разбира се, Давос, където съм бил често, също има своите различия и преимущества. В крайна сметка, тъй като по света се провеждат много форуми, мисля, че предимството на този е хората да бъдат събрани на едно място, да вземат два или три дни от най-ценното си притежание, каквото е времето, и да поговорят, да се опитат да разберат проблемите, които са пред нас. Знаете ли, живеем с шеметна скорост в света на Интернет. Изпращаш имейл от пет думи и очакваш отговор до два часа. Съобщение от пет думи и отговор в рамките на два часа не е най-добрият начин да намериш отговор на комплексните глобални предизвикателства.

Това е добре, но не са ли бизнес-лидерите на големите корпорации тези, които трябва да послушат присъстващите на такива форуми и да приемат съветите им? Тези лидери приемат ли предложените идеи от Талберг?

Да. Виждам, че последната година и половина в бизнеса се наблюдава тенденция на приемане на екологичните идеи. И тези екологични идеи не се приемат като пореден разход, а като нова бизнес-възможност. Вижте например Toyota, водещ производител на автомобили. Както знаете, автомобилите използват гориво, а то е виновно за 60 % от вредните емисии на въглерод в атмосферата. Toyota ще произвежда един милион хибридни автомобили годишно след 2010-та, а след 2020 година всички произведени от Toyota автомобили ще бъдат хибридни.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Виждаме и търговски вериги като най-голямата в света Wal-Mart, която въведе екологични стандарти за снабдителите. И всичко това е близко, зад ъгъла (пълното интервю с Президент Фигерес-Олсен очаквайте в dariknews.bg и zar.bg в текстови и видео вариант).

По-късно, докато правихме видеозаписи от форума, се сетихме, че нямаме нито една снимка на президента на Коста Рика, да не говорим, че забравихме да му подарим българските подаръци, които носим със себе си.

Колкото и забавно да звучи, точно в този момент чухме гласа му: "Константино, Константино, как си?"

"Добре съм, добре съм, но ние дори не се снимахме с вас, г-н Президент".

 

 

 

 

 

 

 

 

Дарик предава на живо от Талберг Форум 2008 се осъществява с помощта на AstraZeneca и Посолството на Швеция в София.