Джамиите в Германия са в индустриални зони
Джамиите в Германия са в индустриални зони / netinfo

Мунри Ацуи, теолог и говорител на Немския съвет на мюсюлманите в Кьолн

Имало ли е някога проблеми с мюсюлманите в Германия?

В Германия има между 2.7-3 милиона мюсюлмани. Те са пристигнали в Германия преди 30-40 години като гастарбайтери. В началото нямаше много проблеми, защото всички бяха убедени, че след няколко години всички ще се върнат по родните си места. След като семействата на тези гастарбайтери се установиха трайно със семействата си обаче, мюсюлманите започнаха да строят джамии, в които се провеждаха и нови за страната религиозни обреди, като например погребението, което в нашата религия се извършва само с ленен чаршаф и без ковчег. Това са важни за нас мюсюлманите теми, които обаче доведоха до проблеми с немците. Проблемите бяха както правови, така и практически. В закона пише, че погребението задължително се извършва с ковчег, което противоречи на нашите канони, но този проблем може да се оправи и с промени в законодателството. Има и други проблеми – при строежа на нови джамии например. След 11 септември проблеми за мюсюлманите идват и от службите за сигурност, които станаха след атаките в Ню Йорк много мнителни към нас. В последно време това е най-сериозният проблем.

Заговорихме за джамиите – при нас имаше проблем с езана – призоваването към молитва, при вас какво се казва в езана?

При нас се казва същото като във вашата джамия, в София. Езанът е един и е универсален и в него просто се призовават мюсюлманите да отидат в джамията и да се помолят. Но не мога точно да преведа какво се казва в него.

Вие използвате ли високоговорители, за да разпространявате езана?

Да, разбира се. Има хора, които трябва да чуят призива за молитва. И е най-смислено да използваме високоговорители за целта.

В мюсюлманските държави използват ли се високоговорители?

Да, разбира се. Във всички мюсюлмански страни има високоговорители в джамиите. Навсякъде.

Какви са законовите уредби за джамиите?

Да – в закона е установено какви децибели могат да достигат високоговорителите на джамиите и по кое време е забранено да се призовават хората за молитва по колоните. Когато те са молитвата е твърде рано или късно, ходжата просто не казва езана по микрофона. Но правилата не са за цяла Германия – в различните провинции законът е различен. Разбира се, има проблеми с джамиите, които възникват. Но много лесно може да се провери колко е силен звукът и дали наистина смущава хората в района на джамията. Освен силата на звука, проблем е и самата джамия – много хора си мислят – защо ни е джамия, ние не сме мюсюлмани! Поради многото оплаквания и упреци, мюсюлманите се съобразяват с някои от исканията на немските граждани, но и молят за разбиране от тяхна страна.

Колко джамии има в Германия?

Около 2200. Във всеки по-голям град в страната има по 2 или повече джамии.

Някой възползвал ли се е от проблемната ситуация, за да натрупа дивиденти в политическата си кампания?

В повечето градове в Германия призивът за молитва не се предава с високоговорители, защото повечето джамии са в индустриалните зони на градовете и който иска да дойде на молитва, предварително знае кога започва тя и направо идва в джамията. Втората страна на проблема е, че при строежи на джамии има оплаквания на граждани, които карат някои политически сили, например Крайно дясната радикална партия, да се активизират и решават да се намесят в спора. Повечето десни партии се възползват от проблема с джамиите.