Да закрият ли ДАНС?
Да закрият ли ДАНС? / снимка: Sofia Photo Agency

Младен Червеняков от БСП, Атанас Атанасов от ДСБ, общинският съветник от ГЕРБ Бойко Славчев, Борислав Българинов от БНС, Борислав Великов от БНД и Павел Шопов от „Атака” – гости на предаването „Седмицата” на Дарик радио в коментар за това трябва ли да бъде закрита Държавната агенция за национална сигурност. Ето акцентите от дебата:

Младен Червеняков: Едва ли можем да правим връзка между вчерашните два трагични инциденти. Не бива да се политизира сектора за сигурност. В крайна сметка тази система трябва да служи на всички български граждани и заради тях тя трябва да си върши работата, подчерта той. Смятам, че с акцията в Дупница държавата обяви война на организираната престъпност. За първи път имаме шест държавни служби, които съвместно извършват операция, заяви народният представител. Трябва да оставим службите да си вършат работата, призова той. Надявам се, че оттук нататък ще има серия от такива акции, които ще допринесат за оздравяването на сектора за сигурност. В България отдавна е ясно, че проблемът не е в нормативната уредба, а в прилагането й. Не може да се дава крайна оценка за акция, която се е провела преди няколко дни, заяви Червеняков. Трябва да се реформира системата така, че да не зависи от това, кой стои начело, посочи депутатът. Това, че държавата тръгва да се бори с престъпността и някой се притеснява, е негов проблем. Последните операции са конкретни разработки срещу конкретни фигури и те трябва да дадат резултат, каза още Младен Червеняков.

Атанас Атанасов: Интересно е, че от полицията съобщиха за самоубийство още преди да съобщят адреса на инцидента. Явно, че бушоните в ДПС с наближаването на изборите не издържат. Чуждите инвеститори не искат да работят с мафията в държавата, подчерта той. Операцията в Дупница е абсолютно фиаско. Братя Галеви направиха за смях българската държава. Не може да блокираш целия град заради тях, а те да се появяват на следващия ден по телевизионни студиа, заяви Атанасов. Сергей Станишев, който издигна Румен Петков за вътрешен министър, носи цялата отговорност за кризата в полицията и службите, допълни Атанасов. Според народния представител борбата с корупцията по високите етажи на властта се нуждае от здрава ръка на хора, които са независими от престъпния свят. Сегашните управляващи са свързани с престъпността и не могат да се борят с нея. Акцията в Дупница е хвърляне на прах в очите на Брюксел. ДАНС беше създадена за разчистване на вътрешнопартийни сметки и това се доказа с „Галерия”. При това управление на страната не може да очакваме никакъв контрол върху системата за сигурност, каза още Атанас Атанасов.

Бойко Славчев: Във вчерашните трагични инциденти явно става дума за самоубийства, и дано компетентните органи са си свършили работата, защото оттам могат да излязат интересни неща. Това, което стана в Дупница, е огледално на случващото се в целия сектор – тотален срив, подчерта той. Службите са тотално дезинтегрирани и дезориентирани. Липсва всякакъв синхрон между тях, допълни Славчев. Според народния представител най-важна е интеграцията на системата за сигурност и ГЕРБ биха подкрепили един закон в тази насока. Секторът за сигурност трябва да се освободи от всякакво политическо вмешателство. Ако управляващите искаха да има контрол в службите за сигурност, те щяха да го уредят законово, каза още Бойко Славчев.

Борислав Българинов: Мисля, че е рано да коментираме за самоубийство, това тепърва трябва да се установи. Смятам, че това е тревожен сигнал и скоро не се предприемат съответните мерки, нещата могат да станат още по-груби. Ние сме против това, бивши служители на Държавна сигурност да заемат постове в службите за сигурност, подчерта той. Със службите се уреждат партийни и лични взаимоотношения. Необходим е строг контрол върху тях, заяви народният представител. Държавата трябва да намери пари за достойно заплащане на полицейските служители, допълни той. Подкомисията в Народното събрание не се събира, защото управляващите не искат да има ефективен контрол върху сектора за сигурност, каза още Борислав Българинов.

Борислав Великов: Наистина в сектора за сигурност има криза, каквато криза има изобщо в политическата система. От БНД смятаме, че има нужда от концепция и устройствен закон в сектора за сигурност, както и от изменения в Закона за МВР и за ДАНС. Тази седмица видяхме показни акции без резултати. Съгласен съм, че в много случаи закони и нормативни документи има, но те просто не се спазват, подчерта народният представител. Ние сме за една действаща постоянна комисия, която да извършва парламентарен контрол на службите. Тя трябва да бъде на принципа на равновесието между опозиция и управляващи, каза още Борислав Българинов.

Павел Шопов: Винаги сме казвали, че ДПС не е никаква партия, а е мафия, а в една мафия всичко е възможно. Секторът за сигурност ще бъде в това положение, докато БСП има контрол върху службите, допълни той. Ние сме за тотална чистка в МВР и всички служби, които се държат от МВР. Според Шопов там кадрува БСП и не дава никой да проникне в тези служби. Ние сме за промяна на деспотско-тиранската система, която е установена в България, подчерта народният представител. Тази промяна трябва да бъде и кадрова и законодателна, но тя трябва да се извърши от нови и неопетнени хора, каза още Павел Шопов.