Да се ограничи емигрантския поток от България и Румъния
Да се ограничи емигрантския поток от България и Румъния / netinfo

Британски работодатели призоваха правителството да ограничи очаквания емигрантски поток от български и румънски работници.

Бизнес лидерите се опасяват, че политика на "отворените врати" ще претовари държавните служби и ще създаде напрежение сред местните общности.

Според икономисти вече има случаи на британци, които губят работата си в полза на приемащи по-ниско заплащане чужденци, пристигнали в страната след присъединяването към ЕС на осем източноевропейски страни, в това число Полша и Унгария, през 2004 г. Очаква се нов пик в броя на имигрантите, когато в съюза догодина влязат България и Румъния, отбелязва вестникът.

„Има силни аргументи в подкрепа на спирането за известно време на приема на работници от бъдещите страни членки, докато си извлечем поуки от уроците на натрупания досега опит.

Сегашните системи за мониторинг и контрол на миграцията се нуждаят от подобрение", заявява Сюзън Андерсън от Конфедерацията на британските индустрии.

Генералният директор на Британската търговска камара Дейвид Фрост предрича значителни социални проблеми ако не се отложи приемът на български и румънски работници.

Хотелиерско-ресторантьорският бранш също е против политика на "отворените врати" към българите и румънците. Според работодателите от този сектор около 70 процента от 300 000 работещи в лондонските хотели са имигранти.

"Трябва да има пауза. Емигрантски работници трябва да се допускат само при доказан дефицит на компетентност - например за главни готвачи - и при условие, че кандидатите за работа доказано имат необходимата квалификация", смята изпълнителният директор на Британската хотелиерска асоциация Боб Котън.

По данни на вътрешното министерство от 2004 г. досега в страната са се регистрирали за работа 392 000 души от новите членки на ЕС от Източна Европа. Министрите драстично подцениха мащабите на този емигрантски поток, отбелязва "Сън".

Заплащанията вече започват да спадат. По-рано тази седмица "Сън" цитира паметна бележка до британския премиер Тони Блеър, в която се казва, че дневната надница за строителни работници в Саутхамптън е спаднала наполовина - от 120 на 60 лири и това предизвиква "растяща враждебност". /БТА/