Чаушев: Скоро казусът ще бъде решен
Чаушев: Скоро казусът ще бъде решен / netinfo

Заместник-министърът на външните работи Феим Чаушев в интервю за "Дарик Кафе"

Добър ден, г-н Чаушев. Каква е тази специална мисия в Джамахирията, на коята от Външно казаха, че сте отишли?

Добър ден. Аз от събота съм в Либия. Вчера проведох среща с министъра по Европейските въпроси, г-н Обейди. Обсъдихме редица въпроси на двустранните отношения, включително и въпроса за медицинските сестри и палестинския лекар. По отношение на двустранните отношения се договорихме българо-либийската смесена комисия да се състои в края на октомври. За целта, за да бъдем по-добре подготвени, в средата на септември в София ще пристигнат от либийската страна.

Г-н Обейди е в преговарящия тандем на джамахиритя по СПИН-проблема в Бенгази. Затова ли разговаряхте? На какъв етап са преговорите за подпомагането на заразените деца с участието на ЕС и САЩ?

Както вече ви казах, бе обсъден и проблемът със сестрите и заразените деца. Ние и либийските ни партньори се съгласихме, че това е въпрос, който пречи на добрите ни отношения и който следва да бъде решен възможно най-бързо. От своя страна потвърдих отново нашето съчувствие към заразените деца. Също бе потвърден нашият ангажимент в бъдеще, в чисто хуманитарен план, да продължат нашите инициативи по отношение на облекчаването на болката и трагедията на семействата на заразените деца. Но паралелно с това бе уточнено, и се съгласихме, че казусът с нашите медици трябва да намери своето решение в най-близко време. Аз в момента не мога и не искам да се ангажирам, независимо, че запазвам своя оптимизъм, с конкретен ден или час, но мога да ви уверя, че в близките месеци този казус ще намери своето решение и се надявам сестрите живи и здрави да се върнат в България.

Г-н Чаушев, споделя ли Вашият колега Абдел Ати Обейди Вашата теза, че сестрите ще се приберат през септември?

Аз видях и още веднъж се убедих, че в либийската страна има политическа воля този проблем да бъде решен и сестрите да се завърнат. В рамките на нашата среща си обяснихме, че страните ще продължат да полагат огромни усилия и с нашите партньори от ЕС и САЩ, с които днес ще имам среща в четиристранен формат, на която ще бъдат обсъдени действията на международния фонд и по-точно реализацията на целите, които им е предоставил този фонд.

Ангажира ли се Вашият колега със срокове?

Аз пак ви казвам, че сроковете стават обект на някакви страхове, затова не искам да говоря за срокове, но както ви казах в близките месеци казусът с медицинските сестри ще намери своето решение.

Оставате ли оптимист, че през септември ще се завърнат?

Да. Не искам да говоря за месеци, но продължавам да бъда оптимист.

Посетихте ли сестрите в затвора Джодейда?

Да, вчера в 17 часа посетих сестрите в затвора. Бяха доста напрегнати. Те си запазват своя, бих казал, песимизъм, но след 1-часов разговор се надявам да съм дал доза кураж и техният песимизъм донякъд да е намалял, защото когато се разделяхме видях, че са по-спокйни. Тях ги вълнуват много въпроси, които ние обсъдихме. Надявам се сестрите живи и здрави в близките месеци да се завърнат в България.

Кое от това, което има казахте ги накара да се почувстват по-спокойни?

Ами, че хода на делото върви според нашите очаквания. Съдът няма да излезе в лятна ваканция. По-бързо, разбира се, заседанията ще се проведат в кратки срокове. И това, че либийската страна има сериозна политическа воля този казус да намери своето решение. И от друга, моето желание е….нашата защита трябва да бъде по-гъвкава. Ние не трябва да ставаме причина или инициатори за поредно отлагане на заседанието и на последното заседание очаквахме да се появят призованите свидетели, но те не се появиха. Надявам се, ако на следващото заседание отново не се появят, на съда да бъдат предоставени техните показания в писмен вид. Така, че тези заседания наистина да се проведат в кратки срокове и независимият либийски съд да излезе с решение, което да е обективно и справедливо и в интерес на нашите медицински сестри, заради тяхното по-бързо завръщане в родината.

До кога сте в Либия, г-н Чаушев? Кога се връщате?

Днес след обяд се завръщам, по-точно довечера късно.