Част от електората на БСП е гласувал за Борисов
Част от електората на БСП е гласувал за Борисов / снимка: Sofia Photo Agency

БСП получи потвърждение, че почти дясната й политика е приемлива за избирателите, коментира пред Дарик социологът Андрей Райчев. Според социолога резултатът за десните означава по-скоро край на караниците между тях, отколкото потвърждение за успешността на модела за обединение на десницата. Според Райчев успехът на Бойко Борисов е опровергал прогнозите, че ще се провали през двегодишното си управление.

Според социолога проф. Петър-Емил Митев изборните резултати в София показват, че част от електората на БСП е гласувал за Бойко Борисов. Смятаният за негов основен опонент Бриго Аспарухов получава по-малко гласове, отколкото листата за общински съветници на БСП, заяви в ефира да Дарик проф. Петър-Емил Митев.

Според него победата на Бойко Борисов не е индикатор за коренно изменение в политическата ситуация, но е от значение. По-важният факт е, че ГЕРБ става първа сила в Столичния общински съвет, и то с абсолютно мнозинство. Борисов ще има пълна подкрепа, но това е нож с две остриета - отговорността му става двойна, защото няма да може да изтъква, че някой му е пречил, посочи ученият.

По думите му двете основни политически сили са ГЕРБ и БСП, а окончателните резултати от изборите ще покажат кой води. Критериите са сложни - важен е не само броят на населените места, а и техният ранг. Убедителното второ място на Мартин Заимов в София е признак, че е направена важна крачка към обединението на десницата, коментира Петър-Емил Митев.