България ще се опита да предоговори затварянето на двата реактора
България ще се опита да предоговори затварянето на двата реактора / netinfo

През следващите няколко месеца България ще потърси начини да предоговори затварянето на два 440-мегаватови ядрени реактора в ядрената си електроцентрала в Козлодуй, пише в последния си брой издаваният тук седмичник "Нова Европа" /"New Europe"/. Вестникът е специализиран в информации за важни събития в Европейския съюз и се разпространява редовно в Европейската комисия.

Тези два реактора трябваше да бъдат спрени заради поетите ангажименти от България във връзка с влизането й в Европейския съюз, въпреки че различни ядрени експерти ги обявиха за сигурни, припомня вестникът.

Като се позовава на медийни съобщения от България, "Нова Европа" информира, че България смята или да настоява за нови преговори по двата реактора или да поиска от Европейската комисия по-голяма парична компенсация за затварянето им. По-точно, предлаганата от Брюксел сума от 570 милиона евро като компенсация да достигне 1 милиард евро, отбелязва вестникът.

Използвайки новия си статут на страна членка на Европейския съюз и позовавайки се на доклади на Международната агенция за атомна енергия, които сочат че подобренията в двата реактора са повишили равнището на сигурността в ядрената електроцентрала, България се надява да успее да преодолее загрижеността сред по-старите страни членки на ЕС и да пусне отново реакторите, пише "Нова Европа".

Вестникът припомня предупрежденията на българския енергиен министър Румен Овчаров за потенциална енергийна криза на Балканите заради затварянето на двата реактора. Миналата година България е изнесла рекордните 7,8 милиарда киловат часа електроенергия за балкански страни и е покрила 80 на сто от недостига на електроенергия на Балканите. Сега обаче трябва да спре износа на електроенергия, за да посрещне вътрешните си нужди след затварянето на блокове 3 и 4 на АЕЦ "Козлодуй", пише вестникът.

Според него, България смятала да постави този проблем за обсъждане от енергийните министри на ЕС на тяхна среща другия месец.

Аналитици заявиха, че шансовете двата реактора да бъдат пуснати отново са малки, тъй като Брюксел вече прие твърда линия по отношение на затварянето на съветски тип реактори в бившите комунистически страни Словакия и Литва, които се присъединиха към ЕС през 2004 година, отбелязва в заключение "Нова Европа".