България и Румъния помогнаха на крайната десница в ЕП
България и Румъния помогнаха на крайната десница в ЕП / netinfo
Присъединяването на България и Румъния към Европейския съюз предизвика неочаквана промяна в ежедневието на Европейския парламент, пише днес излизащият в Париж вестник "Интернешънъл хералд трибюн".

Тези две страни позволиха на крайната десница, чиито намерения са Европейският съюз да бъде подкопан отвътре, за създадат нова парламентарна фракция, пише кореспондентът на вестника в София Матю Брануосър. И тук не става дума за празни надежди. До петък в новата парламентарна група се бяха записали 19 души от пет страни, в това число България и Румъния. Към тях се очаква да се присъедини още един евродепутат.

По този начин ще бъде изпълнено условието за парламентарната група да има най-малкото 20 члена от най-малко пет страни. А това означава, че крайно десните в Европейския парламент ще получат право на определено време за изказвания в пленарната зала, право да участват в комисии и правото да харчат по 1 милион евро на година, пише Матю Брануосър.

Някои политически наблюдатели твърдят, че новата група едва ли ще има особено влияние в пленарната зала. Въпреки това някои от колоритните депутати като внучката на "дучето" Алесандра Мусолини несъмнено ще използват всяка възможност да си придават важност и да привличат вниманието.

"Те са прекалено малко, за да окажат влияние върху законодателния процес, но несъмнено ще вдигат много шум", заявил говорител на групата на социалистите в Европейския парламент Тони Робинсън. Неговата група е инициатор на идеята за съюзяване на фракциите в Европейския парламент, за да бъдат изтласкани крайно десните депутати към периферията.

"Освен това те несъмнено ще застанат в най-крайния спектър на десницата, нещо като смесица между ултранационалисти и евроскептици", подчертал Робинсън.

От години сформирането на парламентарна група в Европейския парламент е основна цел за депутатите от крайната десница, които не са свързани с конкретна парламентарна фракция. По някаква ирония много от членовете, които сега ще влязат в новата група, се противопоставяха на приемането на бедни държави като Румъния и България в ЕС, посочва "Интернешънъл хералд трибюн".