Българи се редят на опашки за британски визи
Българи се редят на опашки за британски визи / netinfo

Британският сайт www.thisislondon.co.uk помести вчера материал, посветен на дебатите в Обединеното кралство по въпроса дали Лондон да наложи ограничения за броя на имигрантите от България и Румъния след приемането на двете държави в ЕС.

Заглавието на материала е "Българи се редят на опашки, за да изпреварят очаквания наплив от желаещи за британски визи през януари". "Опашката се вие около блока, една извиваща се колона от множество хора от всички възрасти, които искат да отидат във Великобритания, за да започнат нов живот. Това бе сцената през британското посолство в София вчера, само месеци, преди страната да се присъедини към ЕС, както се надява - една стъпка, която би дала на милиони нейни граждани правото да живеят и работят свободно във Великобритания без визи", разказва авторът.

"Но тези българи, които се редят за британски визи, смятат, че ще има такава масова емиграция от тяхната страна за Великобритания, ако България заедно с Румъния се присъедини към ЕС през януари, че искат да изпреварят големия наплив и да получат визи сега", продължава материалът.

Според статията щом толкова много хора са готови да преминат през бюрократичните трудности, за да се сдобият с виза сега, това предполага, че очакванията за още 600 хиляди българи и румънци, които ще дойдат в Обединеното кралство през следващата година, може би са по-близо до реалността, отколкото предвижданията на правителството за максимум 140 хиляди имигранти.

В материала се припомня, че британското правителство тепърва трябва да реши дали да одобри за България и Румъния същата политика на отворени врати, както за останалите държави, присъединили се към Евросъюза през 2004 г. В статията се посочва, че видни представители на бизнеса от организацията "Бизнес за нова Европа" са започнали кампания в подкрепа на една политика на отворените врати за двете държави с аргумента, че масовият наплив на евтина работа ръка вече насърчил развитието на британската икономика и е запълнил празнините в работната сила.

В материала се отбелязва, че британското правителство също е разединено по въпроса. Докато министърът на вътрешните работи Джон Рийд, подкрепян от министъра на труда и пенсиите Джон Хътън, се обявяват за по-строг контрол върху имиграцията, външното министерство и по-специално министъра на европейските въпроси Джеф Хун предупреждават, че ако България и Румъния бъдат третирани по по-различен начин от предишните новоприсъединили се страни, това може да доведе до проблеми.

В статията се цитира бившия министър на труда Франк Фийлд, според когото ако Лондон не въведе ограничения за имигрантите от България и Румъния, това ще има силно отрицателни последици върху икономиката. Според него Великобритания трябва да се концентрира върху увеличаването на производителността, вместо да разчита на евтина работна ръка. /БТА/