Благословени да са икономистите
Благословени да са икономистите / netinfo

Британският "Дейли телеграф" коментира в редакционна статия тазгодишното присъждане на Нобеловата награда за мир и и изтъква, че при избора на носителя на престижното отличие досега често пъти неоправдано се е давало предимство на политиците.

Мухамад Юнус не е дипломат или политик. Той е просто икономист. Както призна вчера комитетът по връчване на Нобеловата награда за мир, той е направил повече, за да помогне на света, от който и да е друг жив човек на планетата, пише вестникът в статия, озаглавена "Благословени да са икономистите".

Прозрението на Юнус е просто и си заслужава да бъде цитирано: "Благотворителността не е отговор на бедността. Тя само помага бедността да продължава". Той е разбрал, че дори и огромното количество западна помощ да стига до определените цели, тя ще създаде зависимост и ще подтисне инициативата. Неговото решение било да започне от дъното. Да предлага малки заеми, с комерсиални лихвени проценти и без гаранции, на бедните си сънародниците си в Бангладеш. Всъщност, той рисковано заложил на добрата воля и трудолюбието на хората, коментира британският вестник.

Доверието му било напълно оправдано. Създадената от Юнус "Грамийн банк" е дала повече от 5,7 милиарда долара от 1983 година с процент на изплащане от порядъка на 90-100. Банката е помогнала на повече от 6 милиона хора, 97 процента от които жени, да станат част от глобалната икономика. Инициативата е вдъхновила подобни групи в повече от 40 страни да предлагат заеми на повече от 90 милиона души.

Доверявайки се на хората в развиващия се свят, а не диктувайки им условия, Юнус създава най-ефективния начин за намаляване на бедността. И така, защо той заслужава Нобеловата награда за мир? Защото, подобно на американския агроном Норман Борлауг, спечелил тази награда през 1970 година за подобряване на земеделските доходи в развиващия се свят и спасяването на един милиард човешки живота, Юнус доказа, че напредъкът и мирът вървят заедно, подчертава "Дейли телеграф".

Не случайно Африка - най-бедният континент - е също и най-големият свидетел на насилие. Това доста често се пренебрегва от комитета за връчване на Нобеловите награди, който предпочита да се рови в политиката, смята вестникът. Миналата година честта бе оказана на Мохамед Ел Барадеи, шефа на Международната агенция за атомна енергия, като упрек към Джордж Буш.

Преди това Нобелови награди са връчвани на политици с крайни разбирания като Ясер Арафат и Ким Те Чжун, чиито мирни споразумения се провалят преди още мастилото, с което са написани да е изсъхнало. За разлика от тяхната дейност обаче, свършеното от Юнус ще увеличи щастието на човечеството, пише "Дейли телеграф".