Бивш руски шпионин отровен при заговор
Бивш руски шпионин отровен при заговор / БГНЕС, архив

Скотланд ярд разследва предполагаем заговор за убийството във Великобритания на бивш руски шпионин чрез отравяне с талий - смъртоносен метал, пише Дейвид Лепард във в. "Сънди таймс".

Александър Литвиненко, избягал във Великобритания преди шест години, се бори за живота си в лондонска болница. Токсикологичният тест в "Гай'с хоспитал" в четвъртък потвърдил присъствието в организма му на отровата без мирис и цвят. Медицинският доклад, с който разполага "Сънди таймс", показва наличието на три пъти повече от максималния лимит - потенциално фатална доза. Още не е ясно как е била вкарана отровата в тялото му, но в деня, в който се разболял, той обядвал със загадъчен италианец - информатор.

Приятели на Литвиненко, бивш подполковник от Федералната служба за сигурност на Русия, са убедени, че е жертва на опит за убийство от бившите му колеги. Те смятат случая за подобен на заговора, при който българският дисидент Георги Марков бе убит през 1978 г. с чадър с отровен връх на моста Ватерло в Лондон.

Детективите от Скотланд ярд поддържат връзка с лекарите в болницата "Барнет" в северен Лондон, които лекуват Литвиненко от отравянето му на 1 ноември - годишнината от бягството му.

Полицейски говорител потвърди, че миналата седмица е започнало разследване на "подозрително отравяне".

Запасите от талий във Великобритания са крайно ограничени и случаите на отравяне с него са изключително редки. Един грам е достатъчен да убие и най-здравия мъж. 43-годишният Литвиненко има всички симптоми на отровата, която може да бъде диагностицирана не по-рано от две седмици след поемането й. Той има увреждане на бъбреците, постоянно повръщане и пълна загуба на косата. Освен това е получил тежки увреждания на костния мозък и почти пълна загуба на белите кръвни клетки, жизнено важни за имунната система. Докторите твърдят, че последните два симптома говорят за присъствието на второ, неизвестно вещество в потенциално смъртоносния "коктейл".

В интервю миналата седмица на леглото в раковото отделение на "Барнет хоспитал", където се лекуваше под друго име, Литвиненко каза, че според него става дума за заговор да бъде убит в отмъщение за дезертирането му.

"Вероятно са си мислели, че ще съм мъртъв от сърдечен удар още на третия ден. Наистина се чувствам много зле - сякаш животът ми виси на косъм", каза той.

Литвиненко иска политическо убежище през 2000 г. и получава британско гражданство миналия месец.

Миналият месец Литвиненко получава неочакван имейл от човек с името Марио, с когото се запознал в Италия. Италианецът казал, че иска да се срещнат в Лондон, защото разполага с важна информация за убийството на разследващата журналистка Анна Политковская. Литвиненко е приятел на Политковская - един от най-влиятелните критици на Кремъл, особено за политиката в Чечения.

"Срещнахме се на "Пикадили съркъс", разказва Литвиненко. "Марио каза, че иска да седнем и да поговорим, така че предложих да отидем в японски ресторант наблизо. Поръчах обяд, но той не яде нищо. Изглеждаше много нервен. Подаде ми четири страници, които искаше да прочета веднага. Те съдържаха имена на хора, включително офицери от ФСБ, за които се твърдеше, че са свързани с убийството на журналистката. Беше имейл, а не официален документ. Не можех да разбера защо е трябвало да идва чак до Лондон, за да ми го даде. Можеше да ми го прати по Интернет".

След срещата италианецът просто "изчезва", но Литвиненко подчертава, че не е в състояние да го обвини, че е замесен в отравянето му. Същата вечер Литвиненко започва бурно да повръща.

44-годишната му съпруга Марина подчертава, че мъжът й е бил в добра физическа форма, често тичал по пет км на ден и не е имал предишни медицински проблеми. Приет е в болница "Барнет" на третия ден. Преди девет дни състоянието му се влошава и косата му опада. Лекарите казват, че не е ял от 18 дни и получава храна чрез интравенозна система.

Руските и източноевропейски агенти са известни с използването на отрови срещу враговете си. Марков бе отровен с рицин и почина на третия ден. Виктор Юшченко остана с обезобразено лице, след като бе отровен, вероятно с диоксин, докато се бореше да президентския пост на Украйна.

Литвиненко, специалист по борба с организираната престъпност, става известен през 1998 г., когато обвинява руските власти, че се опитват да убият Борис Березовски - магнат, близък до Борис Елцин, тогавашния президент. Той твърди, че бил изгонен от ведомството и подложен на тормоз за наказание, че се е осмелил да проговори.

Арестуван е два пъти по скалъпени, според него, обвинения. Макар че е оправдан, остава месеци в московски затвори. През 2000 г. е обвинен за трети път - във фалшифициране на улики при разпит. Приятели го предупреждават, че няма да се отърве леко. Макар че паспортът му е отнет, успява да се добере до Турция, където го чакат жена му Марина и синът им Анатолий, заминали от Москва с туристически визи.

Пристигат във Великобритания и искат политическо убежище. Марина казва, че се надява да намери донор на костен мозък, който да спаси живота на съпруга й. Лекарите са го преместили в друга болница, предлагаща по-специализирано лечение, а семейството му е поставено под полицейска защита.