"Избирателната активност в област Благоевград е 25,29 процента към 16:00 часа", съобщи на брифинг председателят на Районната избирателна комисия (РИК) – Благоевград Елисабета Дерменджиева. 

Според данни, публикувани на официалния сайт на Централната избирателна комисия, избирателната активност на предходните парламентарни избори, проведени на 14 ноември 2021 г., е 24,81 процента. 

На днешните избори за 48-мо Народно събрание най-висока е активността сред общините в област Благоевград в Белица, където малко над 44 на сто от имащите право на глас вече са гласували.

Следващи по активност са гласоподавателите в община Симитли, в която към 16 часа до избирателните урни са отишли 41,76 на сто от избирателите. В община Кресна активността към 16 часа е 33,67 процента, а в община Банско са гласували 33,33 на сто от имащите право на глас. 

Най-ниска е избирателната активност в областния център Благоевград, където към 16 часа са гласували 20,52 на сто, следвана от община Струмяни с 21,51 процента гласували избиратели.

В началото на изборния ден три машини на територията на Първи МИР – Благоевград не сработиха. Те са в секции в гоцеделчевското село Брезница, в Петрич и Благоевград. До момента няма проблеми в останалите секции, в които се гласува машинно, обобщи председателят на РИК.

Общият брой на машините за днешния парламентарен вот е 492, от които се гласува на 489, след преустановяването с решение на РИК на гласуването в три от тях поради технически проблеми. 

В рамките на изборния ден до 16 часа постъпват основно сигнали и жалби, които са основно в насока, че се допускат лица да гласуват с придружител, като придружителите не се изписват в списъците или застават до машината заедно с избирателя, посочиха от РИК. 

"За кратко в част от община Струмяни е било прекъснато електрозахранването, но проблемът е отстранен бързо и вотът е продължил нормално", каза още Елисабета Дерменджиева. 
БТА