Рекордно висока избирателна активност сред българите в Австрия
Рекордно висока избирателна активност сред българите в Австрия / БГНЕС

Рекордно висока избирателна активност сред българите в Австрия. Избирателните секции във Виена, Инсбрук, Залцбург, Линц, Грац и Брегенц отчитат повишен брой гласоподаватели.

Междинни резултати от вота - само в социалните мрежи

Въпреки дъжда и мрачното време стотици българи във Виена се отправиха към четирите избирателни секции, за да дадат своя глас в избора за президент и вицепрезидент и националния референдум. В двете секции на Рехте Винцайле 13 по обяд се е чакало два часа, а хората са се редили с чадъри отвън, съобщават българи, живеещи в Австрия. В сградата на посолството към 13 ч. на опашка са чакали 45 души.

Безпрецедентно висока избирателна активност у нас от години

Най-дълго е чакането в секцията в Българския културен институт „Дом Витгенщайн", където към 14 ч. на опашката е имало близо 100 човека. Според някои източници на моменти там хората са се редели почти три часа.

Към 14 ч. в Линц са гласували 109 души, като чакането там е в рамките на 5-10 минути. Към 15 ч. в двете секции на Рехте Винцайле 13 са гласували 700 човека, в сградата на посолството своя глас са дали 330, в "Дом Витгенщайн" гласувалите са 300″, съобщава Блогът на българите в Австрия - „Меланж булгарен", позовавайки се на Десислава Бакалчева, координатор по изборите.

В останалите секции активността към 15 ч. е следната: Грац - 130, Инсбрук - 143, Залцбург - 162, Брегенц - 100.

Цифрите към момента отчитат рекордна избирателна активност в Австрия. На президентските избори през октомври 2011 г. във Виена бяха дали своя глас 910 човека. На парламентарните избори през 2014 г., когато в Австрия бяха разкрити седем избирателни секции, общо 2 698 българи, живеещи в алпийската република, упражниха правото си на глас.