Политолог: Забавянето на оставката може да бъде разчетено като слабост
Политолог: Забавянето на оставката може да бъде разчетено като слабост / БГНЕС

В чисто психологически план забавянето на подаването на оставката може да бъде разчетено като слабост, коментира пред БНР политологът Димитър Димитров в отговор на въпрос, свързан с евентуална оставка на премиера Бойко Борисов.

Подценява се факторът, че на втория тур на президентските избори е мобилизиран анти-Борисов вот от всякакъв калибър, допълни Димитров. Трудно е да се каже, че това е протестен вот, но когато той заяви оставка, със сигурност е имало група гласоподаватели, които са си пожелали това да се случи, каза още той.

БСП ще настоява за оставката на премиера Борисов още тази вечер

Според Димитров вероятността Румен Радев да спечели изборите ясно се е виждала и на първия тур. Никой не е очаквал, че ГЕРБ ще слезе толкова под психологическата бариера - под 1 милион гласа. Това беше много лош индикатор, беше ясен признак, че кампанията, партията не е в добра кондиция, каза още Димитров.

Разликата между двете кандидат-президентски двойки е по-голяма отколкото сме предполагали, допълни политологът и припомни, че какъвто и да е изборен резултат, свързан с БСП в този век - над 2 милиона гласа, за последен път е имало при избора на Георги Първанов за президент.

Какво следва, ако премиерът Бойко Борисов подаде оставка

Има възможност веднага да се назначи служебно правителство, а може президентът да припознае това правителство като служебно, просто Конституцията не позволява президентът в последните три месеца от неговия мандат да разпусне Народното събрание, разясни още Димитров. Той изрази неувереност, че служебен кабинет може да внесе и да защити бюджета за следващата година.