Откриха забравен чувал с бюлетини в Пловдив
Откриха забравен чувал с бюлетини в Пловдив / снимка: БГНЕС
Откриха забравен чувал с бюлетини в Пловдив
63967
Откриха забравен чувал с бюлетини в Пловдив
  • Откриха забравен чувал с бюлетини в Пловдив

Чувал с бюлетини е открит в късния следобед в понеделник, часове след като бе обявен краят на изборния ден в Пловдив, разбра Дарик. Бюлетините са намерени в източния край на палата №6 на пловдивския панаир. По информация на Дарик те са предадени на отговорно пазене в Районна прокуратура-Пловдив.

По неофициални данни е възможно изборните книжа да са празни, останали в коридорите на панаирната палата вчера след края на изборите. В чувала те са прибрани в кочани по 50 бр.

Все още не е ясно от коя изборна секция в Пловдив са изоставените бюлетини.

По закон след приемане на протоколите от районната избирателна комисия бюлетините, екземплярът от протокола, предназначен за областната администрация, и останалите книжа и материали се предават от членовете на секционните избирателни комисии по чл. 230, ал. 1 в областната администрация на комисия в състав, определен по реда на чл. 35 от Изборния кодекс. Съставът на комисията трябва да включва и представител на областната администрация.

По непотвърдена информация откритите бюлетини са изоставени или забравени точно преди да бъдат предадени на тази комисия.

Окръжна прокуратура е образувала досъдебно производство по случая по чл. 282 срещу неизвестен извършител, съобщиха от институцията. Проверката ще установи дали касае формален технически пропуск на ангажираните с изборите лица. Според Наказателния кодекс за виновните се предвижда лишаване от свобода до пет години.

Други новини от Пловдив