„Прозрачност без граници”: Цялата изборна администрация бе неподготвена
„Прозрачност без граници”: Цялата изборна администрация бе неподготвена / снимка: БГНЕС, архив
„Прозрачност без граници”: Цялата изборна администрация бе неподготвена
46382
„Прозрачност без граници”: Цялата изборна администрация бе неподготвена
  • „Прозрачност без граници”: Цялата изборна администрация бе неподготвена

Все повече нараства броят на опитите да се ограничи и контролира волята на българските граждани. Това заяви Антоний Гълъбов от асоциация Прозрачност без граници" по повод оповестяването на резултатите от извършеното наблюдение на президентските и местни избори. Цялата изборна администрация е била неподготвена, коментираха от асоциацията. Регистрирани са над 300 нарушения, сред които най-много са проблемите в организацията на секционните избирателни комисии, както и незаконната агитация. Огромният брой застъпници също е една от причините за нарушенията през изборния ден. Не са пресечени и практиките за купуване на гласове.

В 39 общини е наблюдаван изборният процес на 23 октомври от асоциация „Прозрачност без граници". С помощта на 615 наблюдатели и мрежа от 22 неправителствени организации в цялата страна са регистрирани повече от 300 нарушения и около 100 сигнала, получени по телефона. За осем от тях, изпратени до ЦИК преди 5 дни, все още няма отговор. Най-големият брой нарушения, които са извършени в изборния ден, са именно от организационен характер. Диана Ковачева от „Прозрачност без граници": „Гражданите останаха в голяма степен неориентирани за процедурите. Сериозен проблем са неточните избирателни списъци, в които хората не можеха да се намерят. Практиките на купуване на гласове не са изчезнали, а контролираният вот също добива много сериозни размери".

Не са рядкост и случаите на незаконна агитация, като сред нетрадиционните методи са агитирането на чужд език, както и използването на животни и автомобили, движещи се по улиците с отличителни знаци на определена политическа партия. Антоний Гълъбов от асоциацията каза: „Имаме пълния набор от нарушения, свързани с подобен опит за въздействие върху решението на избирателите в последния момент".

От "Прозрачност без граници" са установила и много други нарушения, сред които голям брой закъснения, както и отсъствието на председатели на СИК. От Асоциацията призоваха хората да не се отчайват от случилото се на 23 октомври и да отидат да гласуват в неделя.