Жак Ширак честити на Георги Първанов победата
Жак Ширак честити на Георги Първанов победата / netinfo

Френският президент Жак Ширак поздрави българския си колега Георги Първанов, който спечели вчера втори мандат с голямо мнозинство на втория тур на президентските избори срещу кандидата-ултранационалист Волен Сидеров.

"По повод блестящото ви преизбиране за президент на Република България ви изпращам от мое име и от името на френския народ сърдечни поздравления и пожелания за пълен успех в новия ви мандат", се казва в посланието на френския президент.

49-годишният убеден европеец Първанов получава втори петгодишен мандат, съвпадащ с първите години на България в ЕС, към който тя ще се присъедини на 1 януари 2007 година.

"Победата ви е доказателство за голямото доверие, което ви оказва българският народ. Убеден съм, че усилията на България ще й позволят бързо да заеме цялото полагащо й се място в голямото европейско семейство. Радвам се, че отново ще се срещнем на следващи европейски форуми, за да продължим задълбочаването на отношенията между нашите две страни и на общите ни възгледи в много области", добавя Жак Ширак в посланието си до Георги Първанов.