В. Методиев: Нямаме намерение да се отказваме, а да следваме пътя, който сме поели
В. Методиев: Нямаме намерение да се отказваме, а да следваме пътя, който сме поели / снимка: Sofia Photo Agency

Интервю със заместник-председателя на ДСБ Веселин Методиев в предаването „Денят” на Дарик радио

Как се чувствате като човек в оставка, че сте подал оставка?

Чувствам се като човек след избори по-скоро. Подаването на оставка е едно решение на Националното ръководство, което вие много правилно съобщихте - в резултат на оценка за фактически най-вече последните два избора, говорим президентските избори в края на миналата година и сега изборите за Европарламент.

Днес между другото внимателно прочетох пресата и там сте. . . по челата на. . . т.е. първите страници на вестниците, само че с обратен знак, с огромни букви - СДС и ДСБ не влизат в Европейския парламент. Има ли вече между другото някаква реакция от европейските ви партньори, защото Европейската народна партия, парламентарната група на Европейската народна партия е най-голямата в Европарламента?

Не зная за такава официална реакция, т.е. за писмен документ. Господин Константин Димитров замина днес следобед за фактически своята последна сесия в качеството си на евродепутат и предполагам, че с разговорите, които той ще проведе тази вечер, от утрешния ден ще получим информация за реакцията на Европейската народна партия. Нормално е за тези избори съответните партии на социалисти, на либерали, на християндемократи и консерватори да бъдат любопитни какви са резултатите и да ги коментират впоследствие със своите колеги. Така че този разговор в момента може да се провежда.

Очаквате ли упрек, упрек, да кажем, от колегите ви от Брюксел? Може би не с официално писмо, но в един контакт. . .

Моите разговори, да, това щях да кажа, моите разговори с хората, които представляват европейската десница, са ми показали, че те са изключително възпитани хора. Упреци, тежки думи там не се използват. По-скоро се прави анализ, който между другото не става и за два часа. Води се продължителен разговор, провеждат се семинари, срещи, на които се обсъждат доста задълбочено. Например, ще ви дам пример за нещо, което съм почти сигурен. Едно от нещата, за които ще се говори, е какво се случва все пак с тази манипулация на вота в България. Ние станахме много популярни с неумението си да провеждаме със стопроцентова коректност изборите, говоря за прякото купуване на гласове.

Защо наричате манипулация? Да.

Защото това, което е публична тайна, това, което и вие журналистите го извеждате във вестниците или го съобщавате в ефира, това, което хората виждат в изборния ден на пряко купуване на гласове, и тук не говорим само за етнически гласове, т.е. характерното за ромските махали поведение, за което е по-популярно, говорим за изобщо за купуване на гласове, винаги създава проблем. Това за европейците е наистина много голям въпрос и обикновено, а и в този случай според мен, ще има такива въпроси - защо не успявате да спрете тази доста лоша практика? Казвам само като един от въпросите, който тях ще ги вълнува много повече, отколкото тези, които нас ни вълнуват тук вътре в България основателно.

Вашето основно обяснение обаче защо ДСБ остава под чертата и не влиза в Европейския парламент?

Няма, няма друго логично в този първи момент на първите 24 часа обяснение, освен факта, че не сме успели в хода на самата кампания да стигнем до онези хора, които подкрепяха ДСБ във времето на неговото учредяване, в последствие на парламентарните избори през 2005 година, а дори, бих казал, на вота за частични избори в София в есента на 2005 година. Едно от нещата, които аз бих казал е, че много от посланията, както се наричат думите, с които се опитват политиците да стигнат до хората, може би се говорят с език и по начин, който е недостатъчно простоват, да го кажа.

Тежки политически тези, разбирам, че са казали днес. И защо не говорите, не ги изговаряте тези тежки политически тези на един по-лек език, без той да е . . .

Права сте. . .

Това е абсолютно възможно.

Разбира се, разбира се, че сте права. Разбира се, че това е един много сериозен въпрос. Аз го казах днес и на пресконференцията, която дадохме. Надали някой от вас, журналистите, или от тези слушатели на "Дарик" радио в момента, които са любопитни към политиката ще намерят послание примерно в ГЕРБ и "Атака", което преди това да не е формулирано от Демократи за силна България, но го правят до начин, който достига до по-голям брой хора.

А на вас какво ви пречи да направите същото?

Явно е, че въпрос и на, как да кажа, на някакви вътрешни спирачки, за мен . . . Да не обобщавам. За мен специално, трудно ми е да произнасям думи, които смятам, че са не докрай възпитани.

Но които пълнят площадите. Добре. . . И на 15 септември ще. . .

Затова, прощавайте, ако мога да довърша тази мисъл. Затова е важно да се отбележи, че никога срещу Демократи за силна България не е използван термина популизъм. Ние не сме наричани популисти, може би просто заради това, че не ползваме този речник, с който се стига до. . . по по-лесен начин се стига до хората.

Добре, ама, ето сега подавате оставка. Това краят на проекта ДСБ ли е, отказвате ли се от него?

О, не, не, не. . .

Изоставяте ли го?

. . . в никакъв случай. Самият факт, че националното събрание на Демократи за силна България, пред което фактически ръководството единствено може да подаде оставка и ние се намираме в такава процедура по устава си, самият факт, че то не се провежда след 15 дни или след 20 дни, показва, че преценката е за един по-сериозен разговор както вътре в Демократи за силна България като политическа партия, така и с хората, които участваха в учредяването на партията, хората, отстрани, които симпатизират и в някаква степен искат да дадат сега своя принос също в разискване, което предстои. И едва тогава може да се взимат и големи решения, каквото е едно национално събрание.

Вие лично как мислите, какви са, какъв е вашият усет по-скоро, не вашата прогноза, възможно ли е на 15 септември, първия учебен ден, Иван Костов да бъде преизбран за лидер на ДСБ? Или ДСБ отчаяно има нужда от нови лица, от нови идеи?

Мога да кажа наистина само лично мнение, защото. . .

Да?

. . . не мога да ангажирам никого с това свое мнение. Моята преценка е, че г-н Костов е политик в разцвета на силите си. Неговият образ беше доста тежко обругаван и манипулиран в публичното пространство. Някои от тези манипулации паднаха във времето. Но, разбира се, се носи едно много тежко медийно наследство, а това не означава, че има изчерпан национален политик в негово лице. В последните 17 години малцина, за да не кажа, че ще ги преброим на пръстите си на едната ръка, са хората, които са постигали такова изключително качество на правене на политика в България. Затова на вашия въпрос. . .

Тоест ако. . .

. . . прекият ми отговор. . .

. . . да, той ще бъде преизбран.

. . . е възможно да бъде преизбран. За това се искат обаче поне две неща. Първо, неговото съгласие. И, второ, съгласието на хората в Националното събрание.

Добре, кажете накрая готови ли сте да работите с новото дясно? Така вече, не знам дали чухте, но политолозите наричат ГЕРБ.

Вижте, аз съм. . .

Силата, която спечели евровота.

Аз съм абсолютно сигурен, че сред тези избиратели, които, и мога да ви го кажа в числа, ако вие разрешите, сред тези избиратели, които гласуват вдясно от центъра в България в последните, да кажем, 10-15 години, има много хора, които никога няма да гласуват нито за Бойко Борисов, нито за ГЕРБ, нито за "Атака". А защо няма да гласуват, смятам, че не е нужно да обяснявам. Но те познават биографията на личностите, които стоят отпред, пред тези формации, и познават и тяхното възникване, учредяване и развитие във, някои в месеци, други вече в рамките на две години.

Така че за тези хора си заслужава силата, енергията да се работи, за да се търси и възстановява тяхното доверие. И сега, ако разрешите, числата да ви кажа. Последните 10-15 години сме виждали, че към българската десница се устремяват над милион, милион и половина избиратели. Голямата победа бих я поставил, разбира се, ще бъда изцяло скромен като представител на партия, която не е класирала евродепутат, но голямата победа бих я поставил в нейните числа. Става дума за около 400 хиляди избиратели. Разликата между този вот, на една току-що създала се партия, която е шлагерът на деня, и вота, който е получавала българската десница, е в пъти, както сама виждате от това, което ви казах.

Добре, извън цифрите все пак виждате ли поле за сътрудничество с ГЕРБ?

Това е една от темите, за която при всички случаи ще се разговаря и то в навечерието на местните избори. Този наш разговор, вътре в рамките на ДСБ, е разговор и с нашите председатели на общинските организации. Картата на местните избори винаги е много пъстроцветна, когато се говори за взаимодействие, дори правенето на коалиционни листи или подкрепата на инициативни кандидати за кметове във, кандидатите, които са подкрепени от инициативни комитети в отделните общини. И в момента, каквото и да ви кажа, то няма да е меродавно, защото не съм чул мнението на колегите си. Предварително мога да кажа, че от това, което видях преди кампанията и в кампанията, има председатели на общински организации на "Демократи за силна България", които имат остро желание да се противопоставят главно на две партии и това са БСП и ДПС. И от тази гледна точка те са склонни там, на място, да преценяват точно как да постъпят в навечерието на местните избори. Те ще дадат и своето мнение сега, по време на разговорите.