Тачева: Този път ще разпишем ясни правила за кандидатите за евросъдии
Тачева: Този път ще разпишем ясни правила за кандидатите за евросъдии / снимка: Sofia Photo Agency
Тримата български кандидати за съдии в Европейския съд по правата на човека в Страсбург са отхвърлени заради недобра професионална и езикова подготовка. Кандидатите бяха доскорошният заместник-министър на правосъдието Маргарит Ганев, доц. Момяна Гунева, която е автор на нов Наказателен кодекс, и Снежинка Сапунджиева. В министерството е получено писмо от постоянния представител на България в Съвета на Европа Иван Петков, с което се уведомява, че вчера тримата са отхвърлени на основата на доклад на подкомисията по избор на съдии, и се иска България да предложи нови три кандидатури. За избора на новите кандидатури разказва министърът на правосъдието Миглена Тачева:

Г-жо Тачева, стана ли ясно с какви мотиви са били отхвърлени трите кандидатури и оттук нататък как ще процедирате?

При мен няма изпратени документи, в които да има мотиви, с които са отхвърлени кандидатурите и по-скоро документите, които получих от посланик Петков, са за това, че нашата държава, заедно с още четири, правителствата са помолени да предложат нови кандидатури за избор на съдия за Европейския съд за правата на човека. Но се запознах и с изявлението на г-н Юнал Лютви, който е председател на нашата делегация в ПАСЕ, и от това разбирам, че става дума за недобра професионална и езикова подготовка на нашите кандидати, като констатация на комисията, която е провела интервюто, което трябваше да бъде през септември.

А има ли нещо общо твърдението на неправителствените организации за непрозрачност на процедурата? Такива мотиви посочил ли е г-н Лютви?

Не, в неговото изявление не става дума за това, по-скоро обратното, че няма възражение срещу процедурата. Констатацията е недобра езикова и юридическа подготовка на българските кандидати.

Г-жо Тачева, оттук нататък какво ще предприемете?

Още до края на тази, или по-скоро до края на следващата седмица, защото вече за тези няколко часа от разговорите с колеги, членове на обществения съвет, който имам намерение да събера от неправителствените организации, някои от тях са ангажирани, други са извън страната, но да кажем, че до края на следващата седмица ще инициирам заседание на обществения съвет, ще запозная колегите с информацията, която имаме от ПАСЕ, надявам се тя да стане по-подробна и по-пълна дотогава. Това, което аз очаквам, е да започнем разговор по това да се съгласим по процедурата и по критериите, въз основа на които трябва да наберем кандидатурите. Във всички случаи ще се позовем и на точка 23 от препоръките на ПАСЕ. Аз отправям покана към всички неправителствени правозащитни организации да предложат както процедури, така и потенциални кандидати за съдия в Европейския съд по правата на човека. Но ще има съгласуване както със съдийската общност, националното съдийство, така и с правителствения сектор и с комисията по правата на човека в Народното събрание, за да можем този път да изпратим кандидати за съдии, които са подготвени и юридически и езиково.

Да разбирам, че тези кандидатури няма да намерят място в следващия подбор?

Няма логика след като те не са одобрени, дори да бъдат допускани за участие, но нека да не предрешавам аз тази процедура. Този път ще разпишем правила, които ще бъдат достатъчно ясно оповестени. За съжаление няма да имаме много дълъг срок от месеци, защото би трябвало в рамките на края на месеца Министерски съвет да предложи кандидатурите на България.

За това време, по-малко от месец, каква процедура трябва да премине подборът на кандидатурите?

Няма задължителна процедура, която ПАСЕ да следва. Той препоръчва с две свои препоръки как да според тях трябва да бъдат набирани националните кандидатури. Сега ние ще впишем правила, така че да не остава никакво съмнение как са избрани нашите кандидатури. Освен това ще сформирам работна група от експерти, специалисти, лингвисти и юристи, които да направят съответните проучвания на онези кандидати, които бъдат одобрени първо по документи, след това ще има във всички случаи нещо като събеседване, или като изпит, или като разговор – това ще решим на заседанието на неправителствените организации и тези кандидатури, след като бъдат изпитани или преди това, ще решим как ще бъде процедурата, ще бъдат съгласувани и с Комисията по правата на човека в Народното събрание.

До края не месеца ли е срокът те да бъдат изпратени?

Няма такъв срок, който поне на мен към тази дата да ми е спуснат от ПАСЕ. Но така или иначе, докато не излъчим по съответния ред кандидатури, нашият представител в момента съдията Снежана Ботушарева продължава да изпълнява задълженията.

Запознаехте ли се процедурата? Вие имате съмнения, че е била непрозрачна, както твърдяха неправителствените организации?

Когато няма процедура и правила, много трудно е някой да направи оценка дали нещо е спазено, затова казвам, че този път ще разпишем ясни правила, те ще бъдат достатъчно широко оповестени и ще има публичност при избора на съдията.