Т. Дончева: Нито Станишев, нито Първанов могат да донесат по-добри резултати за БСП
Т. Дончева: Нито Станишев, нито Първанов могат да донесат по-добри резултати за БСП / netinfo
Интервю на Йовка Йовчева с лидера на Движение 21 Татяна Дончева
51001
Интервю на Йовка Йовчева с лидера на Движение 21 Татяна Дончева
  • Интервю на Йовка Йовчева с лидера на Движение 21 Татяна Дончева

Няма шанс да се появи алтернативна фигура за лидер в БСП - докато ключовите лица в партията са тези, статуквото ще се запази. Това коментира в интервю за рубриката „МеждУредие" на „Дарик кафе" Татяна Дончева. По думите й големият проблем на левицата е липсата на влияние в обществото.

Случващото се в БСП не може да избяга от влиянието на ключови лидерски фигури, категорична е Дончева и очерта отделните групи в партията: „Сергей Станишев и кръг, Георги Първанов и кръг, Румен Петков, Румен Овчаров". „Да се оставят хората, които са в основата на затапването на партията, да се разбират помежду си, толкова по-сигурен е крахът на партията", категорична е тя. Според Татяна Дончева решението е тези хора да бъдат елиминирани от проблема, което обаче не можело да стане в момента заради това, че те владеят ключови лостове в партията. „Същевременно симпатизантите на партията са в ролята на публика и тази статична маса ще произведе статуквото, защото тя отдавна е приела ролята на публика", допълни тя.

За да има смяна на ГЕРБ, трябва да има фигура срещу Бойко Борисов, която може да обедини повече хора на широка основа, за да се изтласка тази простотия от властта, защото тук в държавата всичко е импровизация, коментира още Татяна Дончева. И допълни, че няма достатъчно фантазия, за да си представи как след време ще излязат „сбъркани решения на тази власт по ключови въпроси, които ще ударят като саксия по главата следващата власт и хората". Ето какво още каза Татяна Дончева в интервюто си за Дарик:

Предизвестена ли е тази битка Първанов-Станишев като изход и сбъркаха ли двамата, като влязоха така открито в този спор за лидерското място, без да се договорят зад кадър, както може би очакваха много от членовете и симпатизантите на БСП.

Мога да ви кажа и нещо, което излиза извън обичайните коментари, но според мен големият проблем на БСП е липсата на влияние в обществото. Липсата на влияние се определя от маргинализацията на структурите в голямата им част, защото в почти цялата страна с много малки изключения няма общини, в които фигурите, свързвани с БСП, да бъдат ярки, знакови, ако ще и на местно ниво. Изпълнителното бюро на партията е неизвестно. Ако накарате дори наблюдателите на процесите в левицата да ви напишат членовете на бюрото, ще видят проблем, а пък за по-широката общественост, а пък за хората, които са извън БСП, но имат някакво отношение към политиката, това са съвършено неизвестни хора, които те с нищо не могат да запомнят. Левицата излъчва липса на опозиция, откакто са изгубили парламентарните избори.

Тези неща предопределят резултатите на следващите парламентарни избори и ако някой си въобразява, че понеже в момента социологическите сондажи хващали три политически партии, това нещо ще бъде така и след година-година и половина, просто не е познал. ГЕРБ има голям ресурс, с който може да злоупотребява, фалшифицира, манипулира и така нататък. Липсата на опозиция с нищо няма да отнеме тези възможности. Липсата на опозиция поне за общественото мнение ще роди нови, малки формации, които ще раздробят парламента достатъчно много, за да възпроизведат статуквото. Нещо, което стана на последните президентски избори - с много кандидати, които да вземат малко проценти, но общо взето да развалят и размият фокуса.

На фона на тази диагноза...

На фона на тази диагноза това, което се случва в БСП, не може да избяга от влиянието на ключови лидерски фигури. Те са Сергей Станишев и кръг, Георги Първанов и кръг, Румен Петков, Румен Овчаров. За мен това са хората, които определят това статукво. Не можете да избягате от битката помежду им. Но ще си позволя да ви кажа, че колкото повече време минава, толкова повече се убеждавам, че изходът не е да се оставят хората, които са в основата на затапването на партията, да се разбират помежду си, толкова по-сигурен е крахът на партия. Решението е тези хора да бъдат елиминирани от проблема, което не може да стане в момента заради това, че те владеят ключови лостове в партията. Това, което най-вероятно ще се случи, независимо от това, което трябва, защото това, което трябва, е обективно необходима - партията да се представи добре на парламентарните избори. Те ще са да речем след година, година и половина. За това време на партията трябва задължителна промяна, промяна не само на върха, фигура, която широки слоеве от обществото възприемат като алтернатива на Бойко Борисов, а не са склонни да гласуват от немай къде. Битката в момента в БСП е на хора, които са убедени, че извън тях няма никого, че хората са длъжни да приемат това положение, независимо дали им харесва, защото те мисля, че съзнават, че не са харесвани от обществото и четиримата.

Как обаче да тълкуваме думите на Първанов, че всъщност битка в БСП няма да има, но пък той ще се кандидатира? Такава заявка даде преди два дни.

Отказвам въобще да ги коментирам. Това са хора, които смятат, че са само те. Ако ги оставите да се разберат, те пак ще измислят нещо, което устройва тях, тоест устройва статуквото.

Да де, но...

Само в техните очи статуквото е различно, ако е Първанов, а не е Станишев, ако е е Румен Петков, а не Румен Овчаров, ако е Румен Овчаров, а не е Георги Първанов и така нататък.

Не се ли губи обаче много енергия? Вместо БСП да се държи като реална опозиция...


БСП се държи както може да се държи. Това мислят те, това знаят да правят и това правят. И го провят съвършено добросъвестно. Аз смятам, че Първанов добросъвестно смята, че може да постигне по-висок резултат и въобще може да бъде спасител. Румен Овчаров също се е нагласил като евентуална трета фигура, той няма да помага на никого от двамата. И без да смята какво всъщност е положението в градската партия за 12 години назад, защото неговите организационни, административни, партийни и идеологически качества, лицето им е градската организация. Ако смятате, че градската организация е на по-друго дередже от централата на „Позитано", ами... А Сергей Станишев, след като за всички е ясно, че той не може да бъде човекът, който ще се изправи срещу Бойко Борисов, казва „Аз се чувствам силен лидер". Ами, добре, щом се чувстваш, няма какво да ти кажат останалите.

Не се ли объркват обаче хората? Единият им звъни и казва „Организирайте среща събрание", другият се обажда, от „Позитано" също звънят. Ето вчера Станишев реално призна за тази разделителна линия.

Ама вижте, Станишев много му е удобно някой да го присади на стола на председателя и да го държи така ен години, 35 да речем, колкото Тодор Живков. Да си изкара там, ако може, целия трудов стаж. По начало, ако сте забелязали, и предишните пъти, когато се поставяше въпросът за лидерите в БСП, те държаха никой няма право на агитация, никой няма право на срещи, никой няма право да изрази платформа, ако я изрази публично, той е отцепник, някакъв вреден елемент и разноговорещ. Това пък нормално ли е? Ами италианците, които имаха проблем да излъчат лидер, след като обединиха няколко партии и имаха няколко лидери, не знам колко знакови фигури, не знам колко други уважавани, направиха следното - събраха се двадесетина души, така общо взето каймакът на тези партии, сложиха листа от 20 души, в която бяха всички потенциални имена, раздадоха ги на структурите и накрая изненадващо Валтер Велтроне - кметът на Рим, не лидерите на партиите, не другите хора, излезе като явен категоричен фаворит. И лидерите казаха „В наш интерес е да се обединим зад този човек, той може да ни дърпа". Тук от тези четиримата никой няма да ви признае, че трябва да си ходи. Същевременно симпатизантите на партията са в ролята на публика, това е ненормалното за БСП. Тази статична маса ще възпроизведе статуквото, защото тя отдавна е приела ролята на публика, която само казва „Не се карайте помежду си, разберете се, защото не искаме скандали, това вреди на партията".

Така де, но не може да се отрече, че левацата в много отношения като организация, устав, документи е далеч по-демократична, защото в много малко партии може да се случи това в момента - да обикалят двама лидери...

А защо да не обикалят? Нормално е.

Факт е, че в други партии това ще доведе я до изключване, я до...

Защо ще доведе?

Защото такава е родната политическа практика.

Когато Надежда Михайлова и Екатерина Михайлова бяха кандидати за лидери на СДС, когато СДС си правеше някакви преки, общи и не знам какви избори, да не би да нямаше момент в който... Казва кой ще се кандидатира, минават и си правят някаква агитация. Нали тази партийна членска маса трябва да знае кой за какво ще се бори.

Вижда ли Татяна Дончева алтернатива за лидерския пост извън тези две фигури, къде е тя и има ли тя шанс да се появи в БСП?

Тя няма никаква алтернатива шанс да се появи в БСП, докато тези четиримата са там, където са. Няма да допуснат никакъв човек, защото истински нов силен човек най-напред би разтребил тях. Това е моят извод от това, което гледам не от два-три месеца, а от две-три години. Аз мога да го кажа като дистанциран човек вече, който няма никакво отношение към тях. Те няма да пуснат никога друг човек и накрая всичко ще завърши в една катастрофа, която не може да бъде избегната. Първо, не можете да избегнете сега през май дуел Станишев-Първанов. Никой не се замисля всъщност може ли единият от двамата да донесе по-добри електорални резултати на БСП.

Може ли?

Не. Но те се занимават с въпроса Станишев щял ли с почести да напусне, щял ли да бъде призбран в ПЕС, можело ли да бъде преизбран, ако не е председател, ако бъде призбран, дали ще си подаде оставката... Не, няма да си подаде оставката, това трябва да е ясно на всички. Станишев няма да подаде оставка при никакви обстоятелства, защото той няма никаква друга професия и защото има един кръг от хора, които разчитат той да ги върне на позиции. Най-малко те никога няма да му позволят да даде крачка назад. Около Първанов също има такъв кръг на хора, които искат да влязат на позиции, те също няма да дадат назад. Ама и Овчаров няма да даде назад, нищо, че сега се прави на скрита лимонка. Румен Петков ще играе за Георги Първанов, защото няма друг шанс, защото вече ще изпадне от каруцата. Но всъщност те ще паразитират върху сегашното статукво на БСП, което се определя от възрастовият състав на партия - 90 процента между 70- и 80-годишна възраст хора.

Какво прави това като мандати след година и половина?

Максимум 40 с най-голяма доброжелателност към БСП. И с тревога, защото имайте предвид, че части на старата номенклатура и други присъдружни крепят и Бойко Борисов в Министерския съвет и са добре поставени и крепят и сегашното положение, което е всъщност голямата драма на България.

БСП помага на властта в момента по този начин?

Говоря ви старата номенклатура и други, които се свързват с левицата, други стари хиени.

Прав ли е в този смисъл Станишев да иска от Първанов обяснение на отношението му към ГЕРБ, към Бойко Борисов, който беше определен като един от най-решителните премиери от доскорошния държавен глава.

Няма въобще да ги коментирам кой с кого в какви отношения. Хората, ако имат памет от 2003 година до сега за поведението на Първанов и Станишев, нямат нужда аз да им припомням факти. Те ще си извадят до конгреса още неща, не се притеснявайте.

Имат ли според Вас някаква договорка отвъд този управленски мандат Първанов и Борисов, много се коментира този въпрос и в левицата.

За да има смяна на ГЕРБ, наистина трябва да има фигура срещу Бойко Борисов, която обществото приема за автентичен изразител на обратни тежнения, тоест фигура, която може да обедини повече хора на по-широка основа, да се изтласка тази простотия от властта, да се спре тази импровизация в държавата, защото тук, в държавата всичко е импровизация и аз нямам достатъчно фантазия да си представя как след време ще излязат сбъркани решения по ключови въпроси, които просто ще ударят като саксия по главата следващата власт или хората.

Но уговорка има ли според Вас или не?

Техните отношения са отдавна, там има икономически връзки. Това винаги пречи на чистата политическа линия на който и да било политик. Просто, както забелязвате, Първанов отказва да отговаря на тези въпроси, Станишев ще му задава неудобни въпроси. Аз съм сигурна, че накрая ще започнат да си говорят и на „агента Гоце".

Въпросът е дали тези икономически връзки чертаят общи политически планове, защото засега и двамата категорично изключват възможността за каквато и да е коалиция между ГЕРБ, левицата...

Изобщо не ги слушайте какво ви говорят. Само ги гледайте какво правят. Изобщо не ги слушайте какво говорят. Станишев също има много неудобни въпроси, които могат да му бъдат задавани и тепърва ще му бъдат задавани. Той няма как да излезе извън тях, но също така няма как да седне да плаче и да обяснява, че никой не може да му иска стола. Ама това е нелепо. Две години и половина им обяснявам, че опозиция няма и никой не иска да ги чува, те ми обясняват... Довчера разноговорещите им пречеха, до 2009 година. Ами от 2009 година никой не разноговори и цари пълно мълчание. Сега вече им пречи Първанов, защото им създавал шум в системата. Ама това са абсолютни глупости. Това са хора, които не знаят на кой са свят. Аз го разбирам, това е един кръг, те си говорят помежду си, срещат се помежду си и си въобразяват, че техните проблеми са проблеми на обществото. Обществото е на съвсем друго място, както много добре знаем ние с вас.

Кризата или липсата на алтернатива доведоха до там, че в момента, както посочват и социолозите, образът на онзи държавник, който решава кризи, намесва се рязко в решаването на казуси в държавата, се оказва образът на единствено добрия за българите властник?

Какъв е единствено добрият за българите властник? Последният казус е с тези бонуси и с държавната администрация със заплащането й и човеците в държавната администрация. Министър-председателят или не знае как се заплаща на държавните чиновници и че зад популистки добре поставени ниски запрати се крие раздаването на бонуси повсеместно, включително в областните администрации, където очевидно няма какво да делят, нещо принадено да делят. Ако той не знае как се заплаща и колко се заплаща, той не е за там, защото след две години и половина не е разбрал къде е. Ако знае, което мисля, че е вярно, и се прави на три и половина, миейки си ръцете с тези хора, аз си мисля за едно безумно лицемерие, на което някой го учи и което не може да продължи до безкрай. А ти без платена държавна администрация, в която да събираш сериозни, качествени, добре обучени и подготвени хора, нищо не може да стане в държавата. Какво искаш да постигнеш, като обясняваш, че ти си добър и целят в бяло - министър-председателят, - а пък чиновниците от министри надолу са калпави хора, които само те злепоставят. Ами нали тези хора работят и за теб, нали техните резултати ще бъдат резултати на правителството? Ако работи добре държавната администрация, това е добре за всички български граждани, уверявам ви. А кой назначава хора в държавната администрация? Винаги в държавната администрация чистото свидетелство за съдимост е било задължително, едва ли не нещо, което не се коментира. Какви са тези, назначени с криминални досиета на ключови длъжности? Случайно да ви прави впечатление защо Миро Найденов се прави на Раймон Дадиен пред отстранения шеф на „Напоителни системи". Че той ако Миро Найденов го беше назначил въпросният Бил Гейтс, нали щеше да бъде вторият, изхвърчал от мястото си. За да има такова поведение, очевидно някой отгоре му го е дал, който сега си мълчи, а Миро Найденов се пържи. Защо искате да се връщат бонусите повсеместно? Най-малко тези хора утре няма да работят утре за министър-председателя и държавата. Това някой мисли ли го?

Мярката засегна по-скоро членовете на политически кабинети, а не редовата администрация. Това е дълга тема, за която уви, няма да ни остане време.

Нали знаете, че във вашата редакция, ако на едните хора вземем парите, пък на другите не ги вземем, ще стане конфликт в редакцията. Нали това е ясно? Ами тогава какво?

Този нов комитет, който правите, формално как ще живее в публичното пространство? Няма да е партия?

Не, този нов комитет е комитет, който ще спомогне за канализиране на действията на всички недоволни от насилието на МВР. Насилието, което МВР упражнява върху гражданите в момента, не може да бъде изкупено в псведопоправки в закони, които при това са абсолютно ненужни. Тук става дума за злоупотреба с насилие от страна на МВР, което се дължи на липса на професионална подготовка, на липса на обучение, на липса на квалификация, на липса на манталитет, на липса на административен капацитет и се поощрява от ръководството на системата. Поощрява се по всякакъв начин - и с думи, че в МВР не работят балерини, и с начина, по който тези хора се прикриват, когато са сгафили, и общо взето с картбланша да газят върху хората. Това руши държавността. МВР е система за защита на държавността и ние през мрежовата система, през интернет, през организиране на акции, подписки ще се постараем да създадем допълнителни механизми за канализиране на това недоволство, защото смятаме, че гражданите трябва сами да извоюват правата си и по отношение на държавата си.