Ситнилски: Рано е да се каже кой е отговорен за взривовете край Челопечене
Ситнилски: Рано е да се каже кой е отговорен за взривовете край Челопечене / netinfo

Рано е да се каже кой е отговорен за взривовете в поделението край Челопечене. Всеки ден в прокуратурата се получават стотици страници документация, събираме и други доказателства, но за персонифициране на отговорността е твърде рано. Това каза в предаването Денят на Дарик заместник главният прокурор Камен Ситнилски.

Работим по всички версии за взривовете в поделението край Челопечене, не изключваме нито една от версиите, работим по всички едновременно и вече в зависимост от доказателствата една по една ще изключваме и, разбира се, ще доказваме, каза още Ситнилски.

Заместник главният прокурор обясни, че въпросът дали е имало пожар преди избухването на взривовете или взрив и после пожар ще се изясняват тепърва. Те са много важни, но поредността на тези действия ще се изяснява тепърва от експертизите, които прокурорите имат намерение да назначат – техническа, пожаро-техническа, каза Ситнилски. Ето какво обясни Ситнилски:

Днес главният прокурор Борис Велчев каза, че е недопустимо такъв склад да се пази само от двама охранители и някой го е решил това. Имате ли вече отговор в прокуратурата кой е отговорен, че по такъв абсурден начин се пази военен склад?

Рано е да се каже кой е отговорен за взривовете, които произлязоха в поделението. Засега това, което правят разследващите органи от военната прокуратура, е да разпитват следователите. Всеки ден се получават в прокуратурата стотици страници документация, събираме и други доказателства, но за персонифициране на отговорността е твърде рано. Що се отнася до това, че обектът е бил охраняван само от двама души, това също има значение за делото, особено ако се докаже, че причината за взривовете се крие в слабата или неточна, неправилна охрана.

Това означава, че вие търсите по-високи нива от пряко отговорните с организацията около и самия обект?

Както имах вече възможност да заявя, ние ще разпитаме абсолютно всички лица, които имат отношение към проблема, независимо на какъв пост се намират и какъв военен чин имат. Затова до момента освен разпитаните досега 35-36 души свидетели ние продължаваме да разпитваме всеки ден нови. Освен това всеки ден в прокуратурата се получават по 300-400 страници документация от бригада "Логистика" при Министерството на отбраната.

До момента знаем за три дела, които се водят във връзка с поделението в Челопечене, две от май срещу командира на поделението и едно - това за взривяването на боеприпасите. Колко общо тона боеприпаси са липсвали преди избухването на складовете според данните, които получихте от ДАНС?

Делото, което беше образувано в края на месец май, на 28 май, касаеше една липса на гилзи в размер на около 51 тона. Впоследствие от ДАНС получихме една справка за още липси, въз основа на която започнахме и второ досъдебно производство. В момента и двете досъдебни производства са на твърде ранен етап и не може да кажем какви ще бъдат резултатите. Но засега мога да кажа, че сме назначили експертизи, чиито резултати чакаме, за да можем вече да пристъпим към привличане на обвиняеми.

51 т гилзи са липсвали от поделението?

Да.

А това установено ли беше вече или. . .?

Това беше по сигнал на военна полиция, които го пратиха до военните прокурори и този сигнал послужи за образуване на досъдебно производство още преди да дойде сигналът от ДАНС. Но впоследствие. . .

Не, става дума, че сега, като гръмна. . .

. . . по сигнала от ДАНС образувахме второ дело, тъй като размерът на посочените в него злоупотреби беше много по-голям.

Като гръмнаха обаче, в смисъл бяха ли вече извършени някакви експертизи и следствени действия, които да показват недвусмислено каква е липсата, или сега са прикрити всички следи по тези дела?

Това, което ви казвам, е по справките на ДАНС и на военната полиция, а липсите след този момент, ако е имало такива, тепърва ще се установяват, ако, разбира се, има такава възможност.

А има ли материали от Министерството на отбраната и Генералния щаб на армията, включително и. . .

Да, ежедневно получаваме от Министерството на отбраната. Там има едно управление "Логистика". Има и една бригада "Логистика", които са били всъщност висшестоящите звена над поделението, за което говорим, и от тях сме изискали и получаваме ежедневно доста материали. Днес например ми докладваха, че са получили около 300-400 страници такива материали.

Става дума, от тях ясни ли са тези липси, които и ДАНС е установило?

Не, не мога да ви кажа, тепърва предстои анализирането на този огромен по обем материал и по всяка вероятност това трябва да се направи твърде внимателно, за да знаем какви задачи да поставим на експертизата. А самата експертиза вече ще покаже какви са резултатите.

Какви експертизи ще правите или вече правите?

Засега са назначени само една експертиза във връзка с първото дело. Тя е експертиза, която обхваща точно тези констатации, първоначалните, и е свързана с тези документи, за да се установи вече по съответния следствен път, със съответните процесуално следствие и действия да се установи дали това е така.

Т.е. експертиза по предишните сигнали има, но още няма. . .

Да, разбира се.

. . . а няма по конкретни случаи.

. . . да влязат там и като доказателство в делото, те трябва да бъдат вкарани по съответния процесуален начин. Справката не е процесуален способ за събиране на доказателства.

А влязоха ли военни. . .

Затова ние с експертизата се стремим да вкараме тези данни в делото.

Влязоха ли военни прокурори в складовете?

Къде?

В склада.

В поделението ли?

Да, да, в поделението.

В поделението влязохме още в събота, аз също присъствах. Бяхме до първите сгради, до щаба. Там в сградата на щаба беше извършен и първият оглед от всички сгради, които се намират в поделението. Почти цялата сграда на щаба, която е с разрушен покрив, беше огледана. Останаха да се доогледат още една или две стаи в дъното на сградата, но огледът беше прекъснат, тъй като, както знаете, през деня последваха няколко взрива и това ни принуди да изтеглим хората с оглед тяхната безопасност.

Може ли да се каже дали е имало пожар преди избухването на боеприпасите?

Ситнилски: Не, въпросите дали е имало пожар преди избухването или взрив и след това пожар, ще се изясняват тепърва. Те са, разбира се, много важни, но поредицата, поредността по-точно на тези действия ще се установяват тепърва от експертизите, които имаме намерение да назначим - техническа, пожаро-техническа, пиротехническа и т.н.

Т.е. нямате още водеща версия? Не може да се каже, че умисъл например е водещата ви версия?

К. Ситнилски: Не, не можем да кажем, работим по всички версии, които вече спомена военноокръжният прокурор Спас Илиев. Не изключваме засега нито една от версиите, работим по всички едновременно и вече в зависимост от доказателствата една по една ще изключваме или, разбира се, ще доказваме.

Ще разпитвате ли бивши министри на отбраната? Бойко Ноев. .

.

Мисля, че до момента още не са, но ще бъдат разпитани.

Ще бъдат разпитани. Колко назад ще се върнете?

Ще бъдат разпитани и бивши министри, и заместници, които са отговаряли по линия на логистиката. Също така офицери от Генералния щаб, бивши и сегашни, които са работили в тази сфера. Изобщо, както казах, всички, които пряко или косвено имат връзка с поделението и с взрива.

Накрая, ще разследвате ли медиите? Днес Емел Етем обвини медиите за забавената информация за взрива край Челопечене.

Вие се шегувате сигурно. Нямаме такова намерение.

Кои са отговорните лица в държавата, че в продължение на, няма да спорим дори за минутите, но доста минути след врзивовете не бяха направени никакви официални съобщения по реда на Закона за радиото и телевизията, който задължава БНТ и БНР да предоставят време за служебни съобщения. А няма никакви данни някой в държавата да е поискал да направи служебно съобщение.

Не чух добре въпроса ви, но го свързвам с първия, когато ме попитахте дали ще разследваме медии. Разбира се, че няма да разследваме и изобщо аз не виждам връзката с това, което говорихме досега. Първо, медия не може да бъде разследвана, защото. . .

Ама не, няма ли да разследвате тези, дето е трябвало да говорят по медиите? Не е нормално да няма никаква информация в държавата в продължение на много минути след взривовете и тя да бъде официална.

А, искате да кажете дали ще разследваме тези, които не са дали необходимата информация.

Ами, понеже казахте, че медии няма да разследвате, Емел Етем смята, че виновни са медиите.

. . . медиите не са и наказателно отговорни.

Да, ама някой трябва да е виновен.

. . . само физически лица.

Някой трябва да е виновен, че толкова време целият град не. . .

Ако има виновни, можете да бъдете сигурен, че ще бъдат установени, стига да имат пряко или косвено отношение към престъпленията, които разследваме.

Т.е. ще направите ли проверки и разследване на липсата на информация за гражданите и паниката, която настана в целия град и в цялата страна?

Нали се досещате, че прокуратурата разследва само случаите на престъпление. Ако това нещо съставлява престъпление, разбира се, че ще се разследва. Но така, както вие ми го обяснявате, то не съставлява престъпление. Що се отнася до нарушенията, нарушенията се наказват по административен ред, а те не са предмет на дейността на прокуратурата.