В последното си интервю като действащ президент Росен Плевнелиев говори открито за смъртта на най-големия му син.

Месеци преди да почине трагично моето дете, бях в същата тази болница, залата, в която видях сина си починал, разказа пред NOVA държавният глава.

"Връчвах оборудване за деца със сърдечни операции и едно детенце ми подари метално сърце с надпис - "само човек, познал истинската болка се научава да живее". Това много ми помогна, научи ме да живея, аз познах истинската болка", сподели искрено Плевнелиев за личната трагедия в семейството си.

Синът на Росен Плевнелиев е починал от много рядко заболяване

"Отворен съм за живота и гледам напред. Имам своя ангел защитник, истинската болка ме отвори за много неща. Аз съм един държавен глава, който отказа властта - отказах служебно правителство, втори мандат. Не мога да разбера политици, хванали се на всяка цена", каза още той.

"Не мога да разбера президента Първанов, аз съм много различен човек, не мога да го разбера, да слезеш от президентската институция, да правиш партия, за да превземеш трета партия", откровен беше още Плевнелиев.

Плевнелиев в последното си интервю като президент: Против политиката на Путин съм

На въпрос какво ще прави занапред той отговори: "Няма да се връщам в партия, няма да създавам партия. Какво ме чака - гледам напред и нагоре. За мен да бъдеш президент на България не е единственият начин да бъдеш полезен. Ще бъда ментор, преподавател, писател, активен гражданин, ще следя за европейското и демократично развитие на България".

Гордея се с моите добри отношения с Бойко Борисов докрай, изтъкна още президентът. "Аз съм много краен, той е по прагматичен от мен, но доказателство за това е, че Екатерина Захариева, началникът на моя кабинет бе припозната от Бойко Борисов и тя направи много за България", заяви той.

"Поддържах европейското развитие на България и ще го правя. Аз казах - докато съм президент, в президентството коалиции няма да се правят. Казах това и удържах", заяви още Плевнелиев.