• Размер на шрифта:

Плевнелиев не иска България да бъде върната във времето на Берлинския конгрес

12 януари 2017 08:31 | Редактор: Eлена Банкова

Плевнелиев не иска България да бъде върната във времето на Берлинския конгрес
© БГНЕС, архив  

"Не ястреб, а политик и гражданин с позиция. Моята позиция е ясна - не искам България да бъде върната във времето на Берлинския конгрес.

Това каза президентът Росен Плевнелиев в интервю за NOVA по повод писмото на 17 политици до новоизбрания президент Доналд Тръмп да няма добри отношения с Русия.

Европейски политици молят Доналд Тръмп да не се сдобрява с Русия

"Берлинският конгрес ни нанесе жестока травма. Едно събитие, което накърни самочувствието на българите за поколения напред и раздели нацията. Тогава се събраха едни велики сили и се разбраха за периферията. Преди този срамен акт на световната политика по отношение на България, Русия и Австро-Унгария се разбраха за поделяне на сфери на влияние на Балканите. Аз не искам това да се случи отново, защото България ще страда", обясни позицията си Плевнелиев.

"Преди този срамен акт на световната политика по отношение на България, Русия и Австро-Унгария се разбраха за поделяне на сфери на влияние на Балканите. Аз не искам това да се случи отново, защото България ще страда", обясни позицията си Плевнелиев.

"Приветстваме избора на Тръмп и сигнализираме, че ако той тръгне на сепаративна сделка с Русия за разпределяне на сфери на влияние, това ще бъде пагубно за България", допълни президентът.

Той уточни, че това не значи, че е против затоплянето на отношенията между САЩ и Русия, а напротив.

Руски медии за Плевнелиев: Българският Обама реши да изрита Русия за последно

"Днес сблъсъкът в Европа е принципен. Между едни държави, които вярват във върховенството на закона, а именно държавите от ЕС, и едни други държави, които вярват във върховенството на силата. Там е Русия. Аз заставам на страната на принципите и на върховенството на правото. Искаме да видим диалог и приятелство са Русия. Не съм съгласен единствено с политиката на Путин, която ни връща в XIX век. Категорично се противопоставям срещу нея, защото тя нарушава международното право и има тежки последствия за всички в Европа, включително и за България", заяви Росен Плевнелиев.

Плевнелиев разкритикува Москва в опит да разруши основите на ЕС

"Всичко зависи от действията на новоизбрания президент Румен Радев. Той ще трябва да разчисти съмненията. Ако е убеден в своята пронатовска нагласа в своето желание България да бъде достоен член на ЕС, много скоро по неговите действия ще си проличи дали това ще бъде така", заяви той.

На въпрос дали Огнян Герджиков е подходящ за служебен премиер, Плевнелиев коментира, че не може да каже лоша дума за него. Определи го като достоен председател на Народното събрание и заяви, че може да каже само добри думи за него.

"Категоричен съм - не беше добре за България аз да назнача служебно правителство. Можех, но не исках. Щеше да има страхотно скъсване на институционалната нишка в държавата. Не съм аз този, който ще го предизвика. Най-доброто решение щеше да бъде заедно с Румен Радев да направим служебен кабинет. Това щеше да е най-доброто за България", заяви държавният глава.

Източник: nova.bgЕтикети: Росен Плевнелиев, президент, край на мандата

Коментари

Коментирай

Подреди: Първите отгоре Последните отгоре

#115

Владимир Бараков - 13.01.2017 г. 12:13:39

Ами комсомолско лайно...

#114

Избирател - 13.01.2017 г. 11:09:47

Чехльо, Ирландска пастирко, махай се по-скоро и отивай да пасеш патките.

#113

Pipi - 13.01.2017 г. 09:33:58

До 109 ти наред ли си или си някое комсомолско л...но

#112

Gogo - 13.01.2017 г. 01:31:16

Toz ne e u red

#111

39999 - 12.01.2017 г. 21:56:00

отивай си 4ас по скоро

#110

мда - 12.01.2017 г. 18:59:38

тъжно #109,
със сигурност се отвращаваш себе си, за да изсереш такова миризливо лайно.

#109

Тъжно - 12.01.2017 г. 18:49:13

но Президента Плевненлиев е абсолютно прав, мурзилстан е заплаха за целия свят, не само за България. Мурзилстан е способен само да руши и сисъпва, но не и да гради и да създава и го е доказал холяди пъти ........... Ако се случи това което тези които мразят Плевненлиев искат, България ще се върне не 100, а 200 години назад, което ще рече, който мрази Плевненлиев мрази и България !

#108

Отвратен - 12.01.2017 г. 18:29:56

Г-н Плевнелиев ,по-жалко подобие на президент от Вас не сме имали, по -голям предател на националните интереси в съвременната ни история - също!
Наистина броя дните до отиването Ви в политическото небитие, където Ви е мястото!

#107

наш роско с мъжете - 12.01.2017 г. 18:10:18

На Плевнелиев трябва да бъде повдигнато обвинение за писмото до Тръмп!
януари 12, 2017

роско-розов14088662_607830799388449_5918071549906782563_n

Европейците са уморени от застъпващи се кризи, уморени са от катаклизмите в Европейския съюз и чудовищното разхищение на евросредства за бутиковите нужди на европейската администрация. Изтощени са от живота си в капана на националните и европейска олигархия. Европейците искат мир, законност и да им бъде позволено да участват в решения, касаещи собствената им съдба и бъдеще. Европейците се умориха да бъдат използвани от политиците си, да бъдат жертвени агнета в мръсни идеологически схватки. Европейците искат САЩ и Русия да хармонизират отношенията си, защото обратното означава мъчителен живот под страх кой пръв ще натисне спусъка и ще обяви края на света.

Но 17 бивши държавници от 9 европейски страни минираха „превантивно” слабият полъх на очертаващото се затопляне на отношенията между Русия и САЩ с агресивно писмо до Доналд Тръмп. Въпреки че текстът има за цел да внуши загриженост за съдбата на човечеството, в своя смисъл е груба и отвратителна по своя замисъл и изпълнение провокация срещу Русия и срещу самия Тръмп. Звучи като тръбен зов за войн.

Нашият президент също е подписал писмото.

Но за разлика от другите участници в инициативата, които не заемат държавни длъжности и изразяват позиция на частни лица, Плевнелиев е все още действащ държавен глава и с деянието си ангажира българската държава. При встъпването си в длъжност той положи клетва: „Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се.“

Закле се, но афинитетът му към перманентна хибридна война с Русия, от която могат да последват непоправими за страната ни последици, не съвпадна с интересите на преобладаващата част от българите. В продължение на пет години наблюдавахме безпомощно частните му антируски оратории под държавния герб, както и безразличието на родните депутати по тези му изяви.

България избухна срещу позорното писмо на Росен Плевнелиев:“ Не говорете от наше име! Ние подкрепяме Русия!“

Дано поне този път излязат с декларация за разграничаване / или в подкрепа?!/ на използваната от Плевнелиев форма за вмешателство в политиката на суверенни държави, каквито са Русия и САЩ. Писмото е документ, не е интервю пред медия, за да се оправдаеш, че не си бил разбран, че целите са ти били безкористни и не си съзнавал възможните последиците. Ако депутатите поне от една партия не са забравили, че след зимата идват избори, следва да реагират.
Да видим кои са другите участници в „миролюбивото“ мероприятие:

Траян Бъсеску-бивш президент на Румъния и бивш член на Румънската комунистическа партия. Син на полковник от армията, което му осигурява привилегировани условия за развитие. След падането на комунизма признава, че е влязъл в комунистическата партия, само за да направи кариера в търговския флот. Успява да усвои ползите и от членството си в партията и след падането на Чаушеску.

През ноември 2013 г., Траян Бъсеску заяви желание да се създаде обща държава с Молдова, обаче премиерът на Молдова отхвърли такъв вариант.

С подклажданите от Бъсеску националистически настроения с аспирации към Молдова, каквито се наблюдават и днес в определени румънски среди, на колко ли мамалиги с люта ракия е написал доноса, в който пише, че Русия дестабилизира Украйна?

Юлиан Фота – Румъния. От 2009-2014 г. е съветник на президента Бъсеску по въпросите за националната сигурност. Скандална личност, без никакви шансове да се изкачи на властовия връх. Грантаджия и масон.

Карл Билд – бивш премиер на Швеция, известен и с острия си критика към Израел и Русия.

От самото начало на политическата си кариера заема твърда антируска реторика, но когато става акционер в компанията „Vostok Nafta „, регистрирана в офшорна зона в Бермуда, започва да си мери приказките, защото приходите му са толкова високи, че не може да ги преброи. влизат А през 2001 г. е избран за член на Управителния съвет на дружеството. Постът е подплатен с такъв хонорар, какъвто един български лекар няма да заработи през целия си живот.

Въртеливите му движения по „руския въпрос” му носят силни критики от медии и опозиция. В крайна сметка Билд не издържа на натиска и неохотно продава своя дял от „Vostok Nafta”, след което се връща към любимото си антируско кресчендо.

От 1997 до 2003 г., Карл Билд е член на борда на директорите на петролната компания „Lundin Oil” (сега «Лундин Петролиъм»), заподозряна в съпричастност към смъртта на 10 хиляди души и депортирането на около 200 хиляди души от Южна Судан.

Публикувани във WikiLeaks секретни дипломатически грами показват какво е мнението на американски дипломати в Швеция за Билд. Определят го като инатлив, арогантен и с ограничени дипломатически способности. Описан е като човек , който си „мисли, че има по-голяма тежест и влияние, отколкото има в действителност”. Даже още по-обидно: наричат го „средно куче с претенции на голямо”.

Микулаш Дзуринда – бивш премиер на Словакия от 1998 – 2006 година. Баща му е етнически руснак. На 3 декември 2013 г., Дзуринда е избран за председател на Martens centre, мозъчният тръст на Европейската народна партия. Съветник е на Петро Порошенко.

Кой ли финансира този институт?

Матиас Йорш – Унгария. Бивш депутат, бивш лидер на Алианса на либералите и демократите в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. В момента се подвизава като „ценен” съветник в различни държави от бившия Източен блок, но никъде не може да се задържи задълго.

Ищван Гярмати – Унгария. Изцяло на грантово „меню”. Политолог, член на Управителния съвет на Международния институт за стратегически изследвания /базиран в Лондон/. Институтът се финансира от правителства, фондации, частни фирми и лица, в това число НАТО и 23 посолства. Унгарското посолство не е в списъка. От изнесения отчет на института за финансовите приходи през 2015-16 година е видно, че преобладават американски фирми и корпорации. Ротшилд присъства със своето сп. The Economist, фондация Eranda и др.

Тоомас Хендрик Илвес – Естония. Илвес е най-странната птица в този списък, доказателство за успешна реализация в държава, с която няма нищо общо. Бивш президент на Естония / 2006 – 2016 г./, бивш дипломат, бивш член на Европейския парламент, бивш председател на Социалдемократическата партия на Естония.

Бабата на Илвес по майчина линия е рускиня от Санкт Петербург.

Самият Илвес е роден през 1953 г. в столицата на Швеция, Стокхолм .

По-късно, семейството му емигрира в САЩ. През 1976 година завършва Колумбийския университет – бакалавърска степен по психологията, а през 1978 – Университета в Пенсилвания. В годините 1981-1983 г. е художествен директор на литературен център във Ванкувър (Канада).

През 1991 се връща в Република Естония, малко след като излиза от състава на СССР. Въпреки че не е живял и работил в страната на родителите си, през 1993 – 1996 г. е акредитиран като посланик в Съединените щати , Канада и Мексико. От 1999 г. – 2002 г. е министър на външните работи на Естония, за да се погрижи, вероятно, да не кривне от правия външнополитически курс.

В началото на своя мандат Тоомас Илвес направи няколко остри изказвания срещу рускоезичното население на Естониия и пусна закона за съжителството, изравнявайки правата на хетеро и хомосексуалните двойки.

Неговият брат ( Андрес Илвес) е журналист в Би Би Си .

Rasa Juknevičienė – Литва. Бивш депутат и министър на отбраната.

Петрас Вайтекунас – Литва. Бивш министър на външните работи, бивш посланик в Беларус и Украйна, бивш съветник на председателя на Сейма.

Оярс Ерикс Калнинш – Латвия. Роден е в Германия, емигрира със семейството си в САЩ. Бивш посланик на Латвия в САЩ по времето на президента Бил Клинтън. Бивш депутат и зам.-председател на Сейма. В САЩ работи главно в неправителствени организации. В началото на 2016 г. пред латвийски телевизионен канал Калнинш каза много остри думи срещу Доналд Тръмп, наричайки го „лъжец”.

Вайра Вике-Фрейберга – Латвия. Бивш президент на Латвия. Семейството й емигрира в Канада, когато е на 16 години. През 1997 г. се връща в Латвия и след две години се кандидатира за президент. През 2006 г. се кандидатира и за Генерален секретар на ООН.

През 2007 г. заедно със съпруга си основава консултантска фирма VVF Consulting, която печели общинска поръчка за анализ на политиката за развитие на Лиепая . Анализът, направен от VVF Consulting, предизвика скандал в латвийските медии. В момента е член на Европейския съвет по толерантност и взаимоуважение и редица неправителствени организации.

Карел Шварценберг – гражданин на Чехия и Швейцария. Бивш министър на външните работи. Произхожда от аристократично семейство, представя се с наследствената титла „принц”. През 1948 година семейството му емигрира в Австрия, където учи право и горско стопанство. Връща се в Чехия едва след промените през 1990 г. и се включва веднага в политическия живот. Бивш съветник на президента Вацлав Хавел, бивш сенатор и депутат в долната камара на парламента.

Александър Вондра-Чехия. Бивш посланик в САЩ, бивш министър на отбраната, бивш министър на външните работи. Вондра препоръча разполагането на радарна система за противоракетна отбрана на САЩ в Чехия, но настоя да се направи след разговори с Русия и я покани да си сътрудничат за противоракетната отбрана.

Павел Ковал-Полша. Политик, лекар, историк, журналист, бивш депутат, бивш секретар в Министерството на външните работи. В миналото аботи в няколко института с външно финансиране, но с каква се занимава днес, не е известно.

Януш Онишкевич – Полша. Бивш депутат в Сейма, бивш депутат в Европарламента, бивш министър на отбраната.

Радослав Сикорски – Полша. Политик, политолог и журналист. До 2006 г. има двойно гражданство – полско и британско. От септември 2014 г до юни 2015 г. е маршал на Сейма. Бивш министър на отбраната, бивш министър на външните работи в правителството на Доналд Туск.

От 1986 до 1989 г. е задграничен кореспондент на «Spectator» и «Observer» в Афганистан, Ангола и Югославия. В своя книга пише, че в качеството си на журналист е взел участие в бойни действия срещу съветската армия в Афганистан.

На 9 юни 2015 г. подава оставка от поста маршал на Сейма, след публикувани записи на негови телефонни разговори.

Сикорски предизвика напрежение в полско-руските и полско-германските отношения, след като нарече строежа на Северо-Европейския газопровод „Новият пакт Молотов-Рибентроп”.

През ноември 2008 г. в кулоарите на министерството на външните работи Сикорски разказа виц за Барак Обама:”Знаете ли защо Барка Обама има полски джуки? Защото неговите деди в Южна Африка са изяли полски мисионер”. Заради обществения ропот се принуди да замаже гафа си, като каза, че е използвал чужда шега.

През октомври 2014 г. в интервю за Politico предизвика друг скандал, като заяви, че Русия и нейният президент се опитват да привлекат Полша към действия за подялба на Украйна. След избухването на скандала, Сикорски написа в своя блог, че е разбран погрешно.

А как ли ще се оправдае за писмото си до Тръмп след време?! /

Между редовете.сом

Бултаймс.

#106

vlado - 12.01.2017 г. 17:08:40

Абе, смешнико Плевнелиев, не ти ли омръзна постоянно да излагаш България?
Скрий се някъде подлого негърска и вместо да ревеш на умряло по нашите медии, отивай в правовата си държава САЩ да целуваш задника на любимия ти демократичен президент Обама - същия политически труп като теб! Мухльо смотан!

Напиши коментар

  • Име *:

    Полетата отбелязани със * са задължителни!
  • Коментар *:

  • Код за сигурност *:

    security code

    Въведи код:

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите »

 

Приказват си трима дядовци: - Аз като умра, искам да ме погребат. - казал първия. - Аз пък да ме кремират. - продължил втория, а… Виж още