Янев: Няма да сме част от вот на доверие към правителството на Борисов
Янев: Няма да сме част от вот на доверие към правителството на Борисов / cнимкa: Sofia Photo Agency

В последния момент решаващата подкрепа на депутатите от РЗС за искането за импийчмънт на президента Първанов се оказа под въпрос. От "Ред, законност и справедливост" обявиха, че очакват до 17.00 ч. днес премиерът Бойко Борисов да каже лично, че се нуждае от подкрепата на депутатите от РЗС за отстраняването на президента Георги Първанов. Ултиматумът дойде след като Борисов заяви, че искането за прекратяване пълномощията на президента са заради критиките на държавния глава към правителството. По темата събеседник в „Денят" на Дарик - лидерът на РЗС Яне Янев.

Взехте ли вече решение, депутатите на вашата партия ще подкрепят ли процедурата по импийчмънт в пленарна зала? Обади ли ви се премиерът Бойко Борисов?

Заседанието на политическия съвет продължава, има дискусии. Ние обаче по никакъв повод не искаме и няма да бъдем част от един своеобразен вот на доверие към правителството на Бойко Борисов. Така, както ГЕРБ артикулират тези в публичното пространство, се вижда, че те искат чрез процедурата на импийчмънт, гласувайки за отстраняване на Първанов, да получат вот на доверие за политиката, която води правителството на Бойко Борисов. В такава схема ние от "Ред, законност и справедливост" не можем да бъдем въвлечени.

Обади ли ви се премиерът Борисов? Очевидно това беше вашето искане - лично той да застане зад онези мотиви, под които вие сложихте също подпис.

Да, искаме по един категоричен начин да спре тази игра между групата в парламента на ГЕРБ и самия лидер Бойко Борисов, който няколко пъти, в това число и в "Дарик", твърди, че той не одобрява лично процедурата по импийчмънт, но щом като, цитирам, те са казали, той няма какво да прави. Такава игра на доброто и лошото ченге нека да си играе само в рамките на ГЕРБ, която очевидно е една милиционерска партия. Но при нас тези опити за манипулация няма как да минат.  

От това, което казвате, ние, слушателите, разбираме, че никой не ви се е обадил от ГЕРБ, нито премиерът Борисов. Какво ще направите, ако до края на деня никой от там не ви потърси и не декларира позицията, която вие очаквате?

"Ред, законност и справедливост" има категорична и ясна политика и тя е свързана с нашите предизборни ангажименти, а те са рестарт на системата. Ние искаме на първо място импийчмънт на сега действащата конституция. И затова настояваме Бойко Борисов, така, както ние сме ходили при него по различни поводи, сега той да дойде при нас и да обясни дали е съгласен с тезата на РЗС за предсрочно прекратяване мандата на 41-ото Народно събрание, провеждане на избори за Велико народно събрание с цел приемане на нова конституция...

Очевидно въпросът е сериозно политически, г-н Янев. Не е ли твърде пресилено да искате на крака премиерът да дойде във вашата централа тази вечер? И веднага всеки тук се пита какво пък им струва на ГЕРБ вашата подкрепа, вие какво поискахте, за да подкрепите с тези 8 депутати тази подписка за импийчмънт вече като решение на парламента?

Ние вече сме казали за нашата позиция. Аз ще я повторя. Искахме само едно - чрез процедурата за импийчмънт да се състои конституционен дебат, от който да стане ясно, че тази конституция държи в плен, в посттоталитарен плен държавата и повече така България не може да направи нищо в контекста на изискванията на Европейската комисия. Време е Борисов и ГЕРБ да се определят искат ли конституционно мнозинство в рамките на 41-ото Народно събрание, за да направят генерална реформа, или не искат, искат ли...

Не трябваше ли, г-н Янев, това нещо да го питате преди да сложите подписи под искането? Очевидно е, че имате разминавания в големи, фундаментални позиции за политиката...

Ние сме задавали многократно нашите въпроси. Зададохме ги и днес при срещата ни във Висшия съдебен съвет. И затова искаме от ГЕРБ да разберем дали те желаят истинска реформа в съдебната система в контекста на доклада на Европейската комисия и, ако искат, трябва да знаят, че това може да стане само чрез промяна в конституцията. А ключът към конституционното мнозинство за наше щастие стои в "Ред, законност и справедливост". И за нещастие на ГЕРБ, които по вероломен начин разтуриха нашата парламентарна група. Трябва да дойдат и да кажат дали могат да се държат като европейска партия и да водят диалог, а не да говори по един и същи начин премиерът Борисов толкова пъти. . . не им искам подкрепата. Сега искаме поне веднъж да разберем той иска ли ни подкрепата или не я иска, затова защото няколко пъти след като събрахме подписите за импийчмънт той се е чувал и е разговарял с Първанов.

Имате данни за това, така ли?

Да, категорично.

Да, ама ние пак не разбрахме в крайна сметка какво ще прави утре РЗС в пленарна зала, вашите депутати.

Продължава заседанието, ще вземем решение и ще го оповестим на всички медии.

На това заседание обсъждате също и финансовата и икономическата криза, от това, което разбрах в аванс, и давате знак, че с всеки изминал ден според вас икономическата криза се преобразува в политическа криза, която подлагала на съмнение управлението като такова и това управление. Какво да. . .

Това е точно така. И ние считаме, че от днес вече сме в нова политическа ситуация, която няма аналог за целия 20-годишен преход. Правителството на ГЕРБ дойде на власт, за да се справи с корупцията и организираната престъпност и да стабилизира икономиката на страната. Вместо това от днес вече разбираме, че правителството на ГЕРБ е корумпирано. И има безпрецедентен случай - заради корупция действащ министър да получи наказателно постановление от българската прокуратура. Това показва, че правителството на ГЕРБ действа по същия начин, както е действало и правителството на Станишев, а преди това и правителството на Сакскобургготски.

Така, както говорите, направо си личи, че утре май няма да дадете подкрепа за това искане за импийчмънт на президента.

Недейте да тълкувате думите ми, защото нямате такова основание. За нас Първанов и Борисов са от едно политическо котило, и двамата символизират пряко или косвено БКП и Държавна сигурност.

Ами, политик, който изрича по този начин и прави такова сравнение в ефир, очевидно пък няма защо да подкрепя импийчмънт на Първанов, подкрепяйки кабинета на Борисов...

Основен приоритет на "Ред, законност и справедливост", както казах, е импийчмънт на посттоталитарната конституция, благодарение на която идват на власт такива политически чудовища като ГЕРБ.

Правя последен опит, г-н Янев, да изясня наистина, така, накъде върви вашата позиция. Разбирам, че все още я обсъждате в ръководството на РЗС. Но не веднъж от ГЕРБ тъкмо по ваш адрес, по адрес на ваши позиции са казвали, че разчитат на принципни партньори по една или друга тема, не на решения, които се ревизират в последния момент. В случая вас ще ви обвинят точно в това. Вие подписахте едно искане за импийчмънт, а пък няма да го подкрепите, ако се случи по този начин утре.

Няма такова нещо. Те са ни обвинявали в сто смъртни гряха. И защото ние имаме собствена позиция, собствено последователно политическо поведение, затова разбиха парламентарната група на РЗС и започнаха да купуват на калпак хора от нашите среди. Разбира се, всичко в живота се връща и винаги по един или друг начин справедливостта побеждава. Ние ще останем на категоричната позиция за мотивите, които сме разписали, но няма да позволим да бъдем използвани като маша, чрез която се разчистват едни или други политически сметки. Не може да бъде мотив критиката срещу правителството на Бойко Борисов. Нашата критика ще става още по-остра и още по-твърда.

Очевидно е, че очаквате обаждане от премиера. До колко часа ще чакате? Поне това да съобщим, за да знаем в рамките на деня ще има ли новина от централата на РЗС.

Ами, дал Господ време. Утре до началото на пленарното заседание ще очакваме адекватна и мъдра позиция от страна на ГЕРБ, но лично от нейния председател Бойко Борисов.

Бел. ред. По-късно до медиите беше разпратено съобщение от пресцентъра на партията, в което се посочва, че в сряда - 31 март, в 11.00 ч. народните представители от „Ред, законност и справедливост" ще дадат пресконференция, на която ще оповестят как ще гласуват - „за", „против" или „въздържал се" по процедурата за импийчмънт на Президента.