Първанов: Не се опитвам да се меся в управлението
Първанов: Не се опитвам да се меся в управлението / снимка: Sofia Photo Agency

Интервю на Йовка Йовчева с президента Георги Първанов.

Г-н президент, при встъпването във втория мандат преди дни, казахте, че България ще върви напред, ако спечели две битки-битката срещу злоупотребата с власт и битката на лидерството срещу популизма. Коя от двете според вас ще бъде по-трудната?

Аз не бих ги степенувал. Става дума за две плоскости. Злоупотребата с власт е явление, което трябва да търсим преди всичко в хората, които са във властовите структури. И тук не става дума само за персонификацията. Много хора се опитаха да открият едно или друго лице в тези думи, а става дума за премахването на хранителната среда на корупцията и изобщо за злоупотребата с власт в най-широкия смисъл на думата. Това предполага действащи закони, структури, които да са независими и твърди в отстояването на държавния интерес, и разбира се хора, които не са свързани с една или друга система.

Що се отнася до популизма, аз правя този извод на базата на горчивия пример, които има в по-близки и по-далечни страни членки на ЕС. Много опасно е, когато едно или друго подобно движение, което има своята социална основа, вземе връх и започне да диктува процесите. Тогава виждаме, че нещата започват да се връщат на изходната точка. Така, че трябва да бъдем бдителни – говоря за гражданите в най-широкия мисъл.

Думите Ви дадоха повод на столичния кмет, да призове, да назовете с истински имена популистите, да кажете дали това е той, дали това е лидерът на „Атака”?


Аз се изненадвам, че той се познава в една от тези две характеристики. Мисля, че подобен призив звучи несериозно. Ако трябва с единните граждански номера, някой друг трябва да го направи. Аз говоря за явленията. На други органи и институции е работа, да се занимават с фактите, да се занимават с конкретните обвинения и естествено да ги документират. Аз не съм от онези български политици, които разменят обвинения без факти.

Думите Ви пред Народното събрание, когато положихте клетва, думите Ви към Съвета на тройната коалиция също предизвикаха различни тълкования в управляващото мнозинство. Премиерът не се съгласи изцяло с Вашата констатация, че съветът на коалицията не е най-удачната формула или поне не работи достатъчно ефективно в този затворен кръг, в който взима решения. Кой не Ви разбра?

Не става дума за отсъствието на ефективност, става дума за демократичност. Началото на прехода ни е дал много доказателства, че една политика е успешна, когато е демократична, когато тя се изработва от долу на горе, когато става дума за принципни, дългосрочни решения.


Не бива да се прескачат легитимните органи при изработването на тази политика, в това число и самото правителство. Ако съветът вземе решение, какво прави тогава правителството. Съгласен съм, че и аз като един от хората, участвали в дискусията при формирането на правителството, съм бил за това да има една структура, в която да се обират луфтовете, да се сваля напрежението и да се обсъждат стратегически въпроси. Така аз виждам ролята на съвета и вярвам, че след моята реплика ще бъдат направени и съответните изводи от управляващите, но това не е заявка за моя ангажимент към формирането на политиката на изпълнителната власт. Аз държа на разделението на властите.