Препоръчват ЕС да преразгледа политиката си спрямо Либия
Препоръчват ЕС да преразгледа политиката си спрямо Либия / netinfo

Изненадващо външната комисия в Европарламента с голямо мнозинство прие поправка в годишния доклад за състоянието на правата на човека, в която се настоява ЕС да преразгледа политиката си спрямо Либия, за да се намери по-ефикасен подход за решаване на случая с петте български медицински сестри в "Денят" на Дарик

Автор на допълнителния текст от доклада е жълтият евродепутат Антония Първанова. Интервю на Теодора Симова с Антония Първанова.

В този доклад аз съм направила поправка, в която се казва, че парламентът изразява своето разочарование от липсата на положителни резултати относно освобождаването и обезпечаването на честен процес на петте медицински сестри, чиито показания са изтръгнати с брутални физически мъчения. Второ, отбелязва, че въпреки усилията на комисията да реши въпроса /пропадане на връзката - бел. ред./... диалог, не е постигнат съществен напредък и продължава либийският режим да поддържа предизвикателен тон, като прави провокативни изявления.

И заради това препоръчва парламентът на комисията да преразгледа своите политически инструменти спрямо Либия с цел да намери един по-ефикасен подход за решаване на проблема в най-близко време и да се сложи край на грубите нарушения на човешките права. Тя дава основание на парламента да изиска от комисията да предприеме тези мерки, като тези мерки могат да бъдат от дипломатически остър диалог, включително и до ембаргото.

Това са всякакви видове политически инструменти, които вече въз основа на това решение, на този доклад, могат да бъдат изисквани от комисията спрямо Либия. Ако до този момент нямаше основание комисията и страните членки да предприемат мерки спрямо Либия, то сега въз основа на тази поправка може да се изисква спазването на тези мерки по отношение на Либия.

Очаквате да се стигне дори до ембарго?

Би могло да се използват всякакви видове политически инструменти. Вече този текст дава възможност да се изчерпи цялата гама от такива инструменти. Надявам се, че досега нямаше основание да бъдат предложени подобни мерки и да бъдат най-вече изисквани.

Каква би могла да е първата крачка от тези мерки?

Първата крачка би могла да бъде въз основа на доклада да се поиска комисията да предложи пакет от мерки, които имат характер на задължителни по отношение на страните, и тези мерки могат да бъдат достатъчно остри, така че либийските власти да се съобразят, но най-важното е, че с тях трябва да се съобразят и всички страни членки.

На фона на това днес официално получихме писмените декларации на сестрите ни в Либия с готовност да попаднат в кандидат депутатските листи за Европейския парламент. Смятате ли, че това е начинът?

В толкова напреднал етап със закона за изборите едва ли е възможно да се направи поправка, но въпросът е принципен. Ние не искаме да покажем, че те трябва да бъдат защитени, защото са европейски депутати, а ние искаме да покажем, че те са граждани на ЕС и заради това техните права трябва да бъдат защитени.

Още повече, че не напразно съм предложила тази поправка в доклада за правата на човека, защото тук ясно се показва, че в Либия има нарушение на правата на човека и това не може да бъде отминавано от ЕС, т.е. тук трябва да има сериозни мерки по отношение на Либия и правата на нашите медицински сестри няма да бъдат повече или по-малко, бидейки те евродепутати.

Важното е, че тук вече трябва да се премине към нещо, което е ефективно. Не просто PR - да ги подкрепим. Важен е PR-ът, защото той оказва сериозна публична преса, от цял свят, но най-важното е, в края на краищата, да се вземат сериозни, ефективни мерки и то много бързи. Точно това, което тук се препоръчва.