Овчаров за сделката за Булгартабак: Докато умните се наумуват, лудите ще се налудуват
Овчаров за сделката за Булгартабак: Докато умните се наумуват, лудите ще се налудуват / снимка: Sofia Photo Agency, архив
От приватизацията на „Булгартабак” печелят купувачите
44706
От приватизацията на „Булгартабак” печелят купувачите
  • От приватизацията на „Булгартабак” печелят купувачите

След 13-годишни опити "Булгартабак" да бъде приватизиран, сега само едно решение на Комисията за защита на конкуренцията дели "БТ Инвест" от придобиването на
близо 80 процента от капитала на това дружество. Компанията остана единственият кандидат-купувач на холдинга, но и преди развоя на събитията се появиха първите съмнения, че продажбата на тютюневия холдинг няма да бъде прозрачна. Един от първите, които призоваха за спирането на приватизацията, беше бившият икономически министър от правителството на Станишев, Румен Овчаров.

След като вече официално договорът за приватизацията на дружеството е подписан, ето неговия коментар:

Като се обърне каруцата, вече коментари много. Въпросът е, че за мен е странно, недопустимо е за една държава, която е член на Европейския съюз, в 21 век по този начин да прави приватизации на ключови за икономиката си дружества. Предварително да елиминира стратегически инвеститори, предварително да определя кой ще бъде победителят, да лишава, как да кажа, всички участници от възможност да представят нормални оферти само и само за да може един предварително определен участник да вземе дружеството на... сега, цената, както знаете много добре, в една пазарна икономика се определя от пазара. Тоест всяко нещо струва толкова, за колкото можеш да го вземеш или колкото можеш да получиш за него. Точно това е тъжното, че управляващите, имам предвид Бойко Борисов преди всичко, защото без неговото съгласие и без неговото пряко участие тази сделка нямаше да се случи - нито по начина, по който се случи, нито пък още по-малко с бързината, с която се случи. Никой до момента не си е позволявал приватизация по този начин след Иван Костов. Даже и по времето на Иван Костов, включително и приватизацията на "Булбанк", приватизацията, ако щете, и на "Кремиковци", и на БГА "Балкан", даже и при тях беше създавана някаква видимост за състезателност на процедурите. Аз отново повтарям, цената на едно такова дружество може да бъде определена само в условията на пазарна икономика, т.е. в условията на реална конкуренция. Нещо, което в този случай не беше допуснато, така че това ме кара да мисля, че очевидно цената е доста по-ниска от реалната на дружеството. А и няма как да бъде другояче, все пак 560 милиона са активите на това дружество, каквото и да си приказваме, това са реални активи. Финансовите активи са 200 милиона само, 190. Да не говорим там за останалите материални запаси, които също не са малко, включително произведени цигари.

А кой реално е купувачът на "Булгартабак" - "БТ Инвест"?

Ако съм имал някакво съмнение кой е купувачът, аз си позволих да напиша имената на хората, които евентуално ще купят "Булгартабак", то последната седмица ме накара вече абсолютно да се освободя от съмненията си, а и вие ви предлагам просто да прочетете изданията на "Уикенд", "Монитор" и другите така наречени турски вестници на Делян Пеевски и като видитетам помията, която се лее по мой адрес, ще видите, че може да не се съмнявате в това, че правилно съм познал кой е купувачът.

Липсата на стратегически инвеститор за "Булгартабак" докъде ще доведе дружеството?

Това, че инвеститорът не е стратегически, създава две опасности. Първата опасност е новият български инвеститор. Невинаги е лошо да бъде български инвеститорът, защото българският инвеститор ще бъде заинтересован да развива дружеството, да развива пазарите му, вие сигурно знаете, със сигурност знаете, че това дружество макар и да намали пазарния си дял в България, практически удвои приходите си, не удвои, а ги утрои приходите си от продажби в чужбина и на практика приходите му въобще не са спаднали по сравнение с периодите, за които говорим, когато за него се предлагаха над 200 милиона евро. Така че в този смисъл българският инвеститор не е толкова лош избор, защото имаме достатъчно примери на български инвеститори, които развиват добре бизнеса, който са получили. Въпросът е, ако българският инвеститор се опитва да прави неща, които не са съвсем в сферата на чистата, на нормалната икономика... той започне да намалява официалните продажби, намалява плащанията по ДДС, акцизи и други плащания към държавата, както се случва между другото и с дружества, които са собственост на стратегически инвеститори.

Каква мислите, че е реалната цел на инвеститора да закупи "Булгартабак", имайки предвид, че той все пак има задължения, поети с приватизационния договор?

Е, какви задължения има - да запази 10 години предмета на работа на дружеството. Е, кой ще купи най-модерните цигарени фабрики, хайде, не само в България, но и почти на... почти на полуострова, за да произвежда в тях, какво да кажа, мармалад. Такива безумци едва ли има както в България, така и в чужбина. Що се отнася до другите задължения, за изкупуването на тютюна, ами тези количества тютюн са по-малки от количествата, които "Булгартабак" в момента изкупува. Той в момента изкупува над 6 хиляди тона, т.е. никакви гаранции за тютюнопроизводителите на Ахмед Доган няма. Точно така няма и никакви гаранции за работниците в "Булгартабак", защото 7 милиона инвестиции за две години са почти, хайде не десетократно, но сравнете ги с 47-48 милиона, които сега дава "Булгартабак" за две години, и сама преценете дали тези инвестиции могат да бъдат гаранции за успешното развитие на дружеството. Странното в дадената ситуация е другото - че за тази сделка говоря аз и говорят още един, двама човека в БСП. Всички останали мълчат. Не случайно казах за производителите на тютюн. Никакви гаранции няма за тях. Въпреки това ДПС си мълчи. Мълчат си, така, защитниците на прозрачната, на чистата икономика, на конкуренцията и на пазарната икономика Иван Костов и Мартин Димитров. Защо не се борят за това? Мълчат си, нали, и младите герои от Института за пазарна икономика, които непрекъснато ни пълнят главите с това как трябва пазарът, конкуренцията да решават проблемите. Защо си мълчат? Очевидно има някаква причина и тя не е просто голямата жега през месец септември тази година.

А каква е причината според вас?

Ами, очевидно са заинтересовани от това мълчание или са направени заинтересовани.

От тази гледна точка какъв изход очаквате от решението на Комисията за защита на конкуренцията? Тя реално е последният орган, който може да я спре.

Нищо не очаквам. Комисията за защита на конкуренцията със същата, така, бързина и експедитивност ще подпечата сключването на сделката, повярвайте ми, никакво съмнение нямам, въпреки че тази сделка не отговаря на самите квалификационни изисквания, където, доколкото си спомням, има изисквания за купувачите да не са офшорни фирми.

Аз не можах да разбера по кой начин и как Агенцията за приватизация, подписвайки така набързо договора, провери произхода на средствата, с които ще бъде купувано дружеството. Едно изискване по Закона за приватизация, ако, разбира се... Как може да проверите произхода на средства на едно дружество, което не го знаеш кое е и което е регистрирано не знам си къде. Не знам даже направили ли опит в последния момент да вкарат нещо като кол-опция, каквато имаше за БТК примерно. Ако после дружеството ще се препродаде на по-висока цена, евентуално част от тази по-висока сума да бъде преведена на българската държава, както тогава се предвиждаха 10% и сега България води съдебни дела за 70-те милиона, на които... с тия 700 милиона, с които беше препродаден после делът на държавата в БТК. Но както се казва, тези въпроси ще продължим да си ги задаваме ние. Никой друг не се интересува. И докато умните се наумуват, лудите ще се налудуват. Те просто ще си вземат дружеството.

А какъв е мотивът на правителството тогава да иска толкова бързата приватизация на "Булгартабак"?. Сто милиона евро, да, отиват в сребърния фонд.

Очевидно мотивът на правителството не е фискалният резерв, не е и високата цена. Сигурно ще си спомните. Преди 3-4 месеца, пролетта на тая година, Катрина Пърфийлд, шефката на мисията на Международния валутен фонд, дойде, посъветва правителството: Направете приватизация, но я направете така, че да увеличите фискалния си резерв. Сребърният фонд е във фискалния резерв. Те обявиха приватизация, в която цената беше само 30% от тежестта на критериите при оценката на офертата. Останалото бяха всякакви вариации на изкупуване на тютюн. Като че ли продаваме тютюнев бизнес, а не цигарен.

Кой печели от приватизацията на "Булгартабак" в този й вид?

Ами купувачите, очевидно купувачите и тези, с които купувачите са се договорили от българското правителство. Преди всичко Бойко Борисов. България ще загуби едно от ключовите си дружества, една от стратегическите индустрии, която е давала десетилетия поминък на стотици хиляди българи. Ще загуби един бизнес, с който тя се беше наложила в световен мащаб. Нека не съм лош пророк. Може би пък новите инвеститори ще го развият и ще го направят още по-добре, но начинът, по който го правят, ме кара да се съмнявам, че те имат такива чисти и прозрачни намерения.

Може ли да очакваме, че, да речем, контрабандата на цигари ще се увеличи, след като "Булгартабак" има нов собственик, частен?

Това е един от лошите варианти на развитие на дружеството. Държавата и сега не се справя с контрабандата. Вие знаете, че тя е над 40%. И един от приносите тя да бъде толкова, да се задържи на нивото на 40% е това, че все пак почти 40% от
цигарите в България се произвеждат от държавното дружество "Булгартабак" и няма как да бъдат скрити или контрабандирани. Оттук нататък какво точно ще се случва, ми е трудно да кажа, но това е една от големите опасности пред страната да загуби и акцизи и ДДС.

А очаквате ли всъщност "Булгартабак" да остане на същия собственик?

Това са, как да кажа, твърдения за наивници, да не кажа, глупаци, нали. Много добре знаем, че той, "Булгартабак", ще си остане на същия собственик, но този същият собственик ще си смени собственика, за което няма санкции. Така че тук нещата ще се случват.