Oбщинар-ром: Блоковете за роми утвърждават гетата в София
Oбщинар-ром: Блоковете за роми утвърждават гетата в София / netinfo

Пренаселването на София е в основата на почти всекидневната поява на гета и самонастаняването на роми. Това казва Илия Илиев, ромският лидер на партия ДРОМ, общински съветник от ГЕРБ и председател на новосформираната комисия по демографски въпроси и превенция на социални рискове към Столичния общински съвет. Вчера комисията проведе първо заседание и уточни организационните си задачи. В специално интервю за Дарик Илиев обяснява как разбира демографските въпроси, проблемите, които водят, и как да се разрешат. Освен това лансира идеята, за която ви информирахме вчера, от общия брой на живеещи в блок между 10% и 15% от настанените да са роми.

Ето какво разказа пред Дарик Илия Илиев:

Демографските процеси аз си ги обяснявам с постоянния приток на хора в столицата. Това оказва влияние върху паркиране, върху трафика, виждате проблема и с детските градини, с недостига на места там. Всички тези неща са в следствие на демографските процеси.

Тоест пренаселването?

Пренаселването, да. Знаете, че има доста терени в София, на които са се самонастанили хора от ромски произход незаконно.

А имат ли според вас решение тези проблеми?

Ясно е, че е необходима политическа воля за разрешаването на тези проблеми. Ясно е, че кметската администрация с няколкократните си опити да премахне самонастанилите се роми от тези терени не е успяла да постигне положителен резултат. Ние считаме, че с колегите от различните политически групи ще успеем да се обединим около едно абсолютно европейско и отговарящо на всички нормативни изисквания действие.

Какво е това действие?

Конкретно за Баталова воденица, там където наистина са настанени между 200 и 300 човека от ромски произход, кметът имаше абсолютно всички законови права тези хора да си отидат от там. Сега действията, които ще предприемем ние, ще са съобразени и с всички нормативни изисквания на Европейския съюз.

Да очакваме ли от вашата комисия препоръка за премахване на гетата?

Вижте, гетата са против всякакви европейски стандарти…

… фургоните на бул. „Европа" стоят още, на ул. „Суходолска" има над 300 регистрирани на един адрес?

Това, което се правеше досега в Столичната община, построяване на няколко блокове в квартал „Христо Ботев", наистина условията за живот там за ромите са по-добри, но това не е интеграция. Напротив – утвърждаване на гетата. Ромите трябва постепенно и поетапно да си съжителстват с нормалното общество. Би трябвало да има например такава съпоставка между десет и петнайсет процента да има в определени жилищни сгради, да бъдат настанявани роми в различни квартали на столицата, така че да не се усеща тяхното негативно присъствие, да могат техните деца да израстват с децата на другите, да могат да се развиват еднакво.

Главният архитект на София продължава да твърди, че се търсят терени, където да се изградят ромски жилища?

Това е грешно мислене на главния архитект. Най-вероятно той мисли експертно, от гледна точка на архитектура. Но като цяло процесът на интеграция е в това гетата постепенно да бъдат премахнати. Ако утвърдим гетата с по-добри условия на живот, ромите ще останат там, но процесът на интеграция няма да се случва. Знаете, че ромските майки раждат по много деца и след петнайсет-двайсет години ромите има вероятност да бъдат може би колкото не ромите в България. И представете си ако ние имаме едно общество от 30-40 процента неграмотно, което не ходи на училище и което няма работа, това би представлявало опасност като цяло за страната.