Нужна ли е втора комисия за скандала Куйович
Нужна ли е втора комисия за скандала Куйович / netinfo

Илко Димитров от БНД и Ахмед Юсеин от ДПС в „Денят” на Дарик за доклада на комисията Куйович.

Г-н Димитров, ако трябва да бъдем точни, идеята на независимия народен представител Елеонора Николова беше тази комисия да продължи да работи, като разшири обхвата си и разгледа проявленията на корупция по високите етажи на МВР. Има ли основание едно подобно искане?

Илко Димитров: Тази комисия имаше определен предмет.

Това искане накара и вас да напуснете тази временна комисия, опозицията...

Илко Димитров: Не, точно...

...това, че не се разшири обхватът на комисията "Куйович".

Илко Димитров: Не, ние не може да разширяваме този формат по време на работа на комисията, защото предметът на комисията се определя с решение на Народното събрание. В този смисъл да се иска добавяне на нови елементи към предмета на дейност на комисията, след като вече е взето решение от Народното събрание, не е най-удачният ход.

Тоест според вас още при формирането й трябваше да й се даде по-широк периметър на действие.

Илко Димитров: Категорично считаме, че предметът на дейност не беше адекватен на случая. Ние напускаме затова, защото многократно поставяхме едни и същи проблеми и те многократно бяха отхвърляни като искания. Ние поставихме два типа проблеми. Едното е, че се нуждаем от изслушване пред комисията на определени длъжностни лица - действащи или вече пенсионери. И друго - инкорпориране на писмени доказателства, които са от съществено значение за изясняване на истината по делото. По отношение на първото ни искане благодарение на това, че ние се отцепихме, да употребя този израз, и ген. Танов откликна на нашето искане за събеседване с нас, т.нар. официална комисия незабавно реагира и на следващия ден проведе...

Тя го изслуша.

Илко Димитров: ...проведе изслушване. Но, което е по-важното, докрай не беше уважено искането и не бяха... не бяха представени тези документи, които за нас са от изключително значение. А те са оперативните дела в НСС и в БОП по отношение на дейността на Куйович. Защото, както в самата комисия се подчертава нееднократно, по Куйович са работили двете служби в продължение на повече от десет години.

Съгласен ли сте с извода от доклада, категоричен, че не е бил покровителстван соченият за наркобос Будимир Куйович от МВР?

Илко Димитров: Това е една гола констатация, която няма...

На какво почива?

Илко Димитров: ...нито един факт, който да подкрепя тази констатация. Има два, както аз самият казах, два...

Има ли факти, които да опровергават?

Илко Димитров: Има два големи въпроса, на които тази, аз споменах това в пленарна зала днес, този доклад не отговаря. Първият голям въпрос е как така през 2007 година се решава, че, и това е отразено в самия доклад, че Куйович не представлява оперативен интерес за службите. След като, както се визира в доклада, непосредствено преди този извод е бил изготвен оперативен, съвместен оперативен план между БОП и НСС, Куйович е предаден на НСС, след което се прави следната констатация - че Будимир Куйович цели единствено за реализиране на личните си интереси, свързани със статута му на пребиваване в България и поради липса на интерес от службата е свален от разработка. Въпросът е как е направен този извод, на какво основание и от кого, и по време на тези години, когато той е представлявал интерес, повече от 10 години, кой и по какъв начин е работил с него. И другият голям въпрос, на който също няма отговор, това е защо едни служби са искали той да бъде вън от България, а други служби са искали да бъде вътре в България. Категорично е, че това не е въпрос на оперативна техника, а на концептуално виждане по отношение на проблема "Куйович".

Какво ви отговориха от мнозинството на тези въпроси?

Илко Димитров: Не отговориха нищо.

Сега на пряката ни линия, разбирам от колегите ни, е Ахмед Юсеин от ДПС, той е член на вътрешната комисия. Кажете - не е имало чадър от МВР върху дейността на Куйович, твърдите в мнозинството. Той е бил покровителстван, категорични са пък опозицията. Къде е истината вероятно се питат слушателите, а какъв е вашият отговор?

Ахмед Юсеин: Моят отговор е следният - че действително е имало някакъв чадър. От 1992 г. до настоящия момент този човек е бил в България по една или друга причина с най-различни имена, с много документи и т.н. Но има един период, когато той е прекарал в нашата страна и е бил под наблюдение, въпреки това са му увеличавали престоя, така да се каже, в страната ни, са му издавали удостоверения за постоянен престой и в този период също е работил и някой, така, се е постарал да го държи в страната ни. След операцията 2002 г. обаче, след разкриването на тази фабрика, той остава малко настрани, затова защото тези, които са били заловени, не са го предали, и той започва една игра със съдебните органи, и е имал и добри адвокати. И до този момент обаче тези, които са работили с него, няма нито един наказан. След като се разплита случаят в Разград, сега, цялата общественост разбра колко служители на МВР са наказани за случая "Куйович" и че сега той е подсъдим, предаден е на прокуратурата и ще отговаря за всичките си деяния. И в тази връзка, значи, има два чадъра. Единият чадър, когато е бил до 2002 г., тези, които са били под чадъра заедно с него, не се знае кои са и никой не казва какви наказания са получили. А тези, които са били след 2002 г., които са му помагали за издаването на тези фалшиви задгранични паспорти, лични карти, шофьорски карти... свидетелства и т.н., са получили съответното наказание. И всички протоколи от комисията "Куйович" са представени на прокуратурата. Ако има нещо допълнително да се изясни относно вината на някой друг служител, предполагам, прокуратурата ще вземе нужното решение.

Според вас няма смисъл от временна комисия "Куйович" 2? Чухме такива гласове днес в пленарната зала.

Ахмед Юсеин: Случаят "Куйович" е отделен случай. Аз също имам деца и внуци, виждаме какво е положението в страната ни, разпространението на наркотиците и т.н. Обществото трябваше днес да разбере истината по този проблем. Значи, имало е нарушение, има наказани и има подведени под съдебна отговорност за случая "Куйович".

Категоричен сте - временната комисия си е свършила работата, не е замела случая, както твърди опозицията?

Ахмед Юсеин: Аз считам... и освен това не мога да одобря позицията на някои колеги, които в средата на тези временна комисия се отказаха от нея с мотива, че не им давали, че не им разрешавали, а днес, след като представих тези факти, тази документация, никой не излезе да ме обори или да ми направи реплика. Просто непочтено става, разбирате ли? В службите на МВР, в отделните подразделения има много честни хора, някои от тях, така, с риск...

Господин Димитров, защо не направихте реплика?

Ахмед Юсеин: ...на живота си ни защитават, за да можем ние, децата ни, внуците ни да спим спокойно. Не може така да се говори, да се обвинява, че всички са корумпирани. Не съм съгласен с това.

Господин Юсеин, да чуем господин Димитров какво казва, защо не е отправил, не са ви отправили реплика, както твърдите.

Ахмед Юсеин: Да, никой не ми е направил реплика.

Изчакайте да чуем.

Илко Димитров: Реплика в пленарна зала се прави на изявления в пленарна зала. Работата на комисията приключи може би преди около две седмици. Протоколите от тази комисия ясно сочат, че ние през половин час в продължение на около две-три заседания поставяхме едни и същи искания, които бяха отхвърлени с едни и същи аргументи.

Ахмед Юсеин: Да.

Илко Димитров: В един момент стана просто, бих казал, смешно нашият престой там, тъй като ние поставяме едни искания и ни се отказва по един и същ начин.

Ахмед Юсеин: Да. Това ли ви е репликата, господин Димитров?

Илко Димитров: Това ми е репликата, да.

Ахмед Юсеин: Аз поне не чух от вашите изявления и от изявленията на колегите, които участваха днес в дебата, за какво сте я искали, какво сте настоявали. Вярно е, че в началото като мнозинство комисията не беше много съгласна да изслуша ген. Илиев, Димов, след това и ген. Танов. Но след като впоследствие, след обмисляне добре трябва ли или не, затова защото има... трябва да се съгласите, че има една жестока битка между няколко генерали, няколко фигури в държавата, които са взимали особени постове, и войната между тях стана много грозна. И затова ние решихме въпреки това... като народни представители от Движението за права и свободи искаме цялата истина, ние настоявахме да бъде изслушан ген. Танов. Аз не знам, протоколите са в секретната служба на Народното събрание...

И все пак той беше изслушан.

Ахмед Юсеин: Някои от вас да иде да ги прочете, да види какво е казал ген. Танов, какво толкова важно е казал, затова защото аз считам, че нямаше нищо важно в неговите изявления тогава.

Илко Димитров: Ген. Танов беше изслушан поради това, че ние го изслушахме преди това. А това, което не поискахте да приложите като доказателства, са тези дела, които са в НСС и в БОП, и по които има материали, на които ние можем да направим... единствено там можем да направим извода по отношение на причините, основните, за което той е престоявал 10 години. Защото някой някога е направил преценка, че е той... 10 години е представлявал оперативен интерес. В момента, в който се случва нещо в МВР януари 2007 година, въпреки изготвен съвместен план между БОП и НСС, изведнъж, под чие давление не знам, НСС решава, че този човек не е оперативно интересен. И опитите да се представя Будимир Куйович като дребен мошеник, с когото излишно се занимава МВР, са просто несъстоятелни.

Ахмед Юсеин: С много от аргументите ви не съм съгласен, колега, затова защото аз не видях в комисията освен една молба от трима народни представители за протоколите нещо писмено. Хубаво е като хора, делови, спазвайки правилника и неговите членове и алинеи, това да беше написано, нали, във вид на... в писмен вид... да бъде представено в комисията.

...протоколи и така нататък, предлагам да прекратим дебата...на ниво хартии и документации и да ви попитам така, господин Юсеин.

Ахмед Юсеин: Давате ли ми възможност да продължа?

Да, да, абсолютно ви давам възможност.

Ахмед Юсеин: Аз не можах да разбера на кое заседание кой точно е предложил някои неща толкова големи и очебийни, че комисията не е възприела...

Илко Димитров: ...от първото заседание, и вие много добре знаете това нещо, са протоколирани нашите искания за прилагане на оперативните дела от НСС и БОП. Това е било на първото заседание, на второто заседание, на всички заседания, на които ние сме били. Вие много добре помните и реакциите на някои колеги от комисията, които казаха, че с такива оперативни данни няма да се занимаваме. Това е протоколирано в протоколите. Ако трябва, ще поканим друга независима комисия на парламента, която да потвърди моите думи. Аз съм сигурен, че вие в момента не можете да го отречете... Или го отричате? Или го отричате?

Ахмед Юсеин: Просто не мога да се съглася, затова защото ние...

Илко Димитров: Ние искахме... Искахме ли ги тези доказателства или не ги искахме?

Ахмед Юсеин: Нямахме тези правомощия да бъдем разследващ орган.

Илко Димитров: Това е вашата, това е вашата...

Ахмед Юсеин: Разследващите органи са други.

Илко Димитров: Това е вашата трактовка. Ние не сме разследващ орган. Ние трябваше да изясним причините и условията, поради които той е пребивавал. Паспортът се издава правомерно или не, но това, че той се издава на лице, което 10 години е било разработвано на оперативен отчет в НСС и в БОП, ние трябваше да установим защо се издават този паспорт в продължение на години наред. Той е престоявал, влизал е, излизал 2006 г., 2007 г. и т.н. Ние не можеше да го установим това нещо, освен ако не видим тези първични документи. Вие казахте "не, няма да ги гледате". Ами как ще стигнете до тези причини и условия.

Г-н Юсеин, понеже наистина времето ни притиска, да ви попитам така, говорите за два чадъра по Куйович. Има ли чадър изобщо над наркоразпространението у нас?

Ахмед Юсеин: Това показва, че е имало някакъв чадър специално за този случай. Аз не знам други случаи, но трябва да признаем и решимостта на това правителство, че няколко наркобосове бяха прибрани и са подведени под отговорност и се водят дела. Аз не знам от онзи период, първия период, за който споменах, дали са водени такива дела.

Добре, по друг казус. Бившият главен секретар на МВР, всъщност той е свързан и с Куйович, Илия Илиев, вече е с мярка подписка, обжалва ареста за 72 часа. Категоричен е, че иска да изчисти името си, готов е да стигне до съда в Страсбург. Как си обяснявате, че днес Военноапелативния съд отказа да се произнесе по законността на мярката? Ще се докаже ли, че е бил неправомерно задържан, според вас?

Ахмед Юсеин: Аз не съм юрист и не мога да коментирам решенията на съда. Просто мисля, че всеки на моето място би отговорил така.

Илко Димитров: Аз бих казал същото като г-н Юсеин само с една добавка, че за мен беше учудващо учудването на главния прокурор за това, че се е стигнало дотам, което значи, че или не е станало това, което той е виждал, че е трябвало да стане, или е ставало нещо въпреки волята му.

Ахмед Юсеин: Аз не мога да коментирам решение на съда, много съжалявам. Ние сме парламентарна република. Съдебната система е отделена от...

Г-н Юсеин, последно - утре чакаме да бъде внесен петият поред вот на недоверие към това правителство. Как го посрещате в мнозинството? Ще бъде ли с оздравителен ефект, както често казват анализаторите за вотовете на недоверие?

Ахмед Юсеин: Като видя мотивите на вносителите, тогава мога да ви отговоря. Сега не мога да ви кажа нищо.

Срастването на държавата с престъпността е основният мотив на този вот на недоверие с оглед последните скандали, безпрецедентни в МВР.

Ахмед Юсеин: Да, да. Предполагам, вносителите ще дадат някаква диаграма на това срастване преди 2002 г. и след това.

Благодаря ви на вас за това участие. Последно, г-н Димитров, да питам единна ли е опозицията в това си искане? Чувам, че в ОДС се колебаят.

Илко Димитров: По отношение на мотивите е единна, по отношение на тактиката, това кога трябва да бъде внесен, дали утре или в следващите дни, има дискусия, която, предполагам, ще приключи утре.

Какво изчаква тактиката - проверката в МВР, която...

Илко Димитров: Не, не, не.

...е за 18 години назад или?

Илко Димитров: Не. Колегите имат съображения дали това трябва да стане тази седмица или другата седмица.

Вашите съображения какви са, вие за кога сте - утре или другата седмица?

Илко Димитров: Моите лични?

Да.

Илко Димитров: Моите лични съображения са, че по отношение на този вот трябва да има пълен консенсус, че той трябва да бъде направен в най-добрия момент и че колкото повече време минава, колкото повече време се изчаква, толкова по-необяснимо става това изчакване.