Николай Младенов: България иска пълна информация за случващото се в Либия
Николай Младенов: България иска пълна информация за случващото се в Либия / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Николай Младенов: България иска пълна информация, какво се случва в Либия
40068
Николай Младенов: България иска пълна информация, какво се случва в Либия
  • Николай Младенов: България иска пълна информация, какво се случва в Либия

До няколко седмици българското консулство в либийския град Бенгази ще заработи отново, но България не признава т.нар. бунтовническо правителство, съобщи в интервю за Дарик министърът на външните работи Николай Младенов. Той е в Лондон, където участва в международна среща за бъдещето на Либия. Ето какво каза още Младенов за участието на България в демократизирането на Либия и за възстановяването на консулството в Бенгази:

В зависимост от развитието на обстановката в града и в района, ние ще имаме възможност да изпратим поне един човек, който да ни информира за това какво наистина се случва в Бенгази и в районите, които са под контрола на на бунтовниците и съответно да държи връзка с българските граждани, които продължават да живеят там. Предполагам, че до няколко седмици, това ще бъде възможно.

Това означава ли, че България признава Преходния национален съвет в Либия?

Не, това означава, че България иска да има пълна информация за това, което се случва, както в Триполи, така и в Бенгази. Аз не веднъж съм казвал, че ние признаваме държави, а не организации, но трябва да поддържаме връзка с всички, което е в интерес на сигурността на нашите съграждани и в полза на дългосрочните интереси на България в региона.

Вие заедно с представители на още около 40 държави обсъждахте в Лондон бъдещето на Либия след падането на Кадафи, но има ли някакви прогнози кога ще стане това?

Основната тема по какъв начин да се подпомогне либийският народ в пътя, който му предстои след края на режима на Кадафи и как да се увеличи натискът върху ситуацията, така че да спрат постоянните атаки, които продължават срещу цивилното население и в момента. Една от новините на деня беше, че ситуацията в Мисрата продължава да е много тежка, либийската армия е предприела контраофанзива и е започнала бомбардировки на околностите около града. Това, което всички се съгласихме е, че трябва да има категорично и ясно международно единство по отношение на позицията ни към Либия, всички да настояваме за пълното спазване на резолюцията на Съвета за сигурност в защита на гражданското население и да настояваме за един политически процес, който включва всички части на либийското общество, които да излъчат временна форма на управление, което да насочи Либия към бъдещия й път на развитие, като нашата работа е да подпомагаме този процес, а не да го изместваме от ръцете на самите либийци. Дали скоро, или не ще падне режимът на Кадафи, това е в ръцете на либийския народ, а нашата работа е да кажем ясно и категорично, че връщане назад за този режим няма. Колкото по-бързо се смени властта с временно управление, толкова по-успешен ще бъде процесът на възстановяване на Либия.

Успяхте ли да постигнете съгласие за някакви най-спешни стъпки за подпомагане на процесите в Либия, различни от военните действия, които сега се водят?

Да, на първо място това е хуманитарна ситуация. Втората ни задача е създаване на условия за някакъв положителен политически процес, в който да се включат всички части на либийското общество. Тук беше много сериозна дискусията, има много конкретни предложения. На трето място е създаването на международната Контактна група за Либия - това са всички страни, които са в НАТО, извън НАТО, които подкрепят изпълнението на резолюцията на Съвета за сигурност и тя включва не само европейски страни и САЩ, но и все повече арабски страни.

Макар че е много рано, но все пак имате ли някаква идея как България може да подпомогне след това процеса на установяване на демокрация в Либия?

Първата ни задача сега е да изпълним ангажиментите, които имаме в рамките на НАТО, предлагайки нашата фрегата за участие в операцията. Втората ни задача, която е все по-успешна, е подпомагането на хуманитарната операция и на трето място - да използваме всички наши контакти, които имаме в Либия, защото има много български специалисти, които добре познават структурата на държавата, племената, хората, които са важни във всички части на държавата и да подпомогнем процеса на свикване на национален форум в Либия, който да излъчи и временно управление. Затова е важно да знаем какво се случва в цялата страна, включително и в териториите, които не се контролират от режима на Кадафи, а се контролират от Временния съвет в Бенгази.