Народна музика ще огласи чудното село Търнава
Народна музика ще огласи чудното село Търнава / Дарик радио, Андрей Деновски
Народна музика ще огласи чудното село Търнава
89003
Народна музика ще огласи чудното село Търнава
Народна музика ще огласи чудното село Търнава
  • Народна музика ще огласи чудното село Търнава
  • Народна музика ще огласи чудното село Търнава

Този уикенд в едно врачанско село ще ехти много българска народна музика. Поводът е Общинският фестивал „Ехо в родния край - Георги Горелски", който се организира за четвърта поредна година.

В топлите плодородни полета на северозападна България, в област Враца, се крие едно селце, известно с трънливата си растителност и разнообразието от лица, родени там и оставали отпечатък в историята на страната ни. Населеното място е Търнава, а една от видните личности с корени от там е народният певец и учител Георги Горелски. Той е известен със стотиците северняшки бисера в репертоара си.

Историята на едно необикновено врачанско село (СНИМКИ)

В негова чест се организира, вече традиционният, четвърти общински фестивал „Ехо в родния край - Георги Горелски". Тази година в него ще се включат над 300 участници, 38 състава от над 20 населени места от няколко области в страната.

Повече за културното мероприятие в най-голямото село на общ. Бяла Слатина разказа кметът Габриела Раловска.

Народна музика ще огласи чудното село Търнава
netinfo

"Предстоящият фолклорен фестивал „Ехо в родния край - Георги Горелски" се организира за четвърта година на територията на село Търнава. Утвърди се, за тези четири години, като значимо културно събитие в община Бяла Слатина, а и не само. В него участват певчески, танцови колективи от различни общини на област Враца, дори тази година имаме представители и от други области. Всички състави успешно изпълняват мисията да издирват, съхраняват и популяризират най-добрите образци на българския фолклор и да популяризират песните на Георги Горелски.

Организацията на фестивала е под патронажа на община Бяла Слатина и нейния кмет инж. Иво Цветков, със съдействието и идеята на НЧ „Напредък 1898" и кметство село Търнава.

Георги Горелски е роден на 10 април 1934 г. в Търнава, от 1961-а вече е в Димитровград, където започва неговата дейност като учител, там се утвърждава и като народен певец, въпреки че още от малък неговите песни са ехтели по търнавските улици. Една негова ученичка казва, че „Запее ли, той вижда родната дунавска равнина и слуша гласа на майка си". Петко Стайнов, един от големите музиканти на България, казва „Пей, ти си на верен път. Пей, за да радваш и веселиш хората".

Песните на Георги Горелски се върнаха отново като ехо в нашето село, за да ни напомнят, че неговият глас не е забравен, че корените не са забравени. Творчеството на Горелски ни дава вяра, дава ни гордост, дава ни родина и корени, които да помним и които ни карат да се гордеем и ни правят по-добри. Корени, които ни учат да летим като песента, която той пее в годините на неговия живот."

Какво ще включва програмата на фестивала тази година?

„Тази година се пада на 13 август. Това, което очакваме, е представянето на народни песни и танци от различни творчески колективи. Интересът към самите песни, изпълнявани от Георги Горелски, може би и това е различното, сякаш тази година е по-голям и получихме обаждания от доста групи, които искат да изпратим негова музика и текстове, за да могат групите, които ще участват да пеят песни на певеца, роден в Търнава, а не само другите, с които са подготвени.

Какви са изискванията към участниците и на каква възраст са те, има ли ограничение за нея, в броя на съставите, които могат да се включат?

„Към този момент нямаме ограничение за възрастовите групи. Имахме участие на няколко деца, момиченца, включително и дете с корени от селото ни. Това ме кара да се радвам, че и тези малки деца обръщат внимание на фолклора и разучават песни от нашия край".

Фестивалът ще има ли конкурсен характер и по какъв начин ще бъдат „поощрявани" участниците?

„Може би не сме дорасли чак за конкурсен характер, но всички участници ще бъдат отличени със специален плакет, символизиращ славей. Той е символ на нашия фестивал и ще присъства малко по-различно тази година, но ще ми позволиш да го запазя в тайна, за да има момент на изненада. Иначе ще си има всичко онова, което всяка година правим - грамоти за участие. Може би догодина, живот и здраве, ако имаме силите да организираме нещо по-мащабно и интересно, с което да привлечем и други участници, но това ще е за петия фестивал."

Народна музика ще огласи чудното село Търнава
netinfo

Важно е да уточним, че към този момент фестивалът е общински, но Вие имате планове догодина да го разширите?

„Вече четири години така нарекохме нашия фестивал - общински, защото имахме намерение хората и клубовете от читалищата на общината да се представят на него, но и миналата и по-миналата година имахме участие от други области и общини и затова имаме амбиция да проверим всички изисквания, дали ще може да отговорим на тях, за да направим фестивала в Търнава национален. Живот и здраве ще имаме възможност да продължим да мечтаем, засега."

„Благодаря за поканата и възможността. Очакваме Ви в Търнава на 13 август с желанието да попеем и да се повеселим заедно!", допълва още Габриела Раловска, кмет на с. Търнава.

Народна музика ще огласи чудното село Търнава
netinfo