М. Спасов: Цацаров да не очаква да го обичат, защото бандитите не обичат прокурорите
М. Спасов: Цацаров да не очаква да го обичат, защото бандитите не обичат прокурорите / снимка: БГНЕС, aрхив

Течът на информация по случая с печатницата в Костинброд в анонимния сигнал може да бъде само от ДАНС, от хора, близки на Цветанов. Това коментира в интервю за Дарик минути след края на пресконференцията на прокуратурата по темата юристът Минчо Спасов, който беше председател на вътрешната парламентарна комисия в 40-тия парламент. В анонимния сигнал на т.нар. "група достойни прокурори" се твърди, че акцията с откритите 350 000 надпечатани бюлетини е заговор между държавното обвинение и Сергей Станишев и Делян Пеевски срещу ГЕРБ. Има някакъв развод между ГЕРБ и прокуратурата, но се надявам държавното обвинение да си стои на мястото и да работи, тъй като има още сигнали срещу Бойко Борисов за разглеждане, коментира още Минчо Спасов.

Вие лично какво разбрахте от онова, което изнесе днес прокуратурата?

Аз първо разбрах за изявление след дълго мълчание на бившия премиер Борисов, който казал, че прокуратурата с действията си му е отнела пет-шест процента от изборния резултат. Вероятно и вие, и вашите читатели сте разбрали за това неумело изявление на Борисов. Може би става дума за тези пет-шест процента, които е трябвало да получи с тези бюлетини. Може би трябва да се изясни господин Борисов какво е имал предвид.

И Сотир Цацаров имаше сериозен патос тъкмо по повод това обвинение от страна на ГЕРБ. Но по същество.

Аз мисля, че Сотир Цацаров не бива да се сърди на Борисов и ГЕРБ. И той не бива да очаква много да го обичат. Моят дълъг опит на юрист ми е показал, че никога бандитите не обичат прокурорите. Обратното би било трагично. Така че това е оправдана реакция на Борисов спрямо прокуратурата, след като неговият кабинет е разследван по толкова тежки нарушения. Това, което аз разбрах от фактологията, разкрита в пресконференцията, беше, че дясната ръка на Борисов в Министерския съвет - главният секретар, е изготвил документи с невярно съдържание. На 23-ти е започнало печатането на бюлетините, а договорът е бил сключен на 27-и. Тоест поръчката би трябвало да е предшествала договора по данните, изнесени от прокуратурата.

Важен детайл казвате.

Това наистина е важен детайл, от който дори и малко дете може да разбере, че нещата не се връзват. По отношение на това дали бюлетините са фалшиви, дали са брак, дали са....

Надпечат го нарекоха.

Ами надпечат... Никой не печата нещо, което не му е поръчано, първо, защото в самия договор за обществената поръчка, доколкото аз успях да се ориентирам, са заложени 10 процента резерви, тоест надпечатът си е заложен и експедиран още на 8 май. Няма никаква логика този надпечат и то в такива големи, значителни размери да стои на разположение на неизвестни лица и то с готовност да бъде експедиран с автомобили с двойно дъно, както стана ясно от брифинга на прокуратурата. Може би заслужава коментар и така наречения анонимен сигнал от прокурори.

Да, този сигнал от група, които се нарекоха „Достойни прокурори", в повечето медии беше изпратен в късните часове на вчерашния ден и ранните днес. Прокурори, които изцяло подкрепят тезата на Бойко Борисов формално и заместника му Цветан Цветанов.

Не можах да прочета детайлно самия сигнал, но от това, което те разкриват, те, доколкото разбирам, са приложили и някакви документи, които са взели от ДАНС. За мен тези факти говорят, че първо, това не са прокурори. Ако са разследващите прокурори по делото, те не биха могли да имат все още документите, които са изнесли, тъй като по времето на изнасянето на документите в пресата, тези документи са били в ДАНС. Това беше ясно обяснено от главния прокурор. Тоест течът на информация е от хора, близки до Цветанов, които работят в ДАНС.

Премиерът Марин Райков каза, че е недопустимо това изтичане на информация и се очаква проверка по случая. Вие смятате, че от ДАНС е изтекло, така ли?

Да, това не са прокурори. За мен е очевидно като човек от бранша. Защото прокурорите, които не работят по дадена проверка, не могат да имат достъп до материалите по друга проверка.

Марин Райков е получил уверението на шефа на ДАНС, че тези документи не са били разпространени от службата. Поне това излезе преди заседанието на МС. Така че тепърва ще трябва да се каже откъде е този теч.

Аз слушах внимателно главния прокурор Цацаров. От неговите думи стана ясно, че изтичането може да стане само и единствено от ДАНС. Нека да не забравяме, че вербовчикът на агент Буда е главен секретар на ДАНС.

На какво ви прилича цялата тази история. Наистина безпрецедентно дълга пресконференция от страна на прокуратурата, получава се това анонимно писмо от „достойните прокурори" и всичко това в часове, в които очакваме президентът Росен Плевнелиев да обяви как ще се движи оттук насетне конституционната рулетка със свикването на новия парламент, даването на мандати за съставяне на правителство.

Аз не искам да спекулирам с някакви предположения, че е заплашена и легитимността на самите избори, защото не съм аз човекът, който може да направи този извод. Само Конституционният съд може да ги касира и да ги отмени и то ако бъде сезиран по съответния ред. Но темата, която обсъждаше днес прокуратурата и която се надявам да финализира с обвинителен акт, който да вкара в съда, касае именно легитимността на изборите. Когато производството по делото завърши, ако се установят груби нарушения на изборните резултати, може би ще има основание и за сезиране на КС. Но до произнасянето на съда, трябва да се върви по класическия път за предаване на конституционната рулетка, както я нарекохте вие.

А какво става между ГЕРБ и прокуратурата? Имате ли свое обяснение?

Имаше една песен на Богдана Карадочева „С тебе бяхме много близки, сега не можем да се погледнем". Има някакъв развод между ГЕРБ и прокуратурата. Нямам представа на какво се дължи, но във всички случаи се надявам, че прокуратурата ще си стои на мястото, защото има още доста сигнали срещу господин Борисов, например с Мишо Бирата, които чакат своето разглеждане. Надявам се да се продължи и с тях.

От всичко, което казвате, разбирам, че не смятате, че прокуратурата е играла роля в предизборната кампания.

Не. Прокуратурата трябва да си върши работата. Аз лично бих имал обвинения към прокуратурата, ако тя не беше започнала да разследва този случай с 350 000 фалшиви бюлетини.