Л. Искров: Цените на имотите вероятно ще останат в настоящите граници
Л. Искров: Цените на имотите вероятно ще останат в настоящите граници / снимкa: Sofia Photo Agency
Л. Искров: Трудно се реализират сделки с ваканционни имоти
31759
Л. Искров: Трудно се реализират сделки с ваканционни имоти
  • Л. Искров: Трудно се реализират сделки с ваканционни имоти

Въпреки че икономистите отбелязват първите позитивни сигнали за изход от кризата, цените на имотите ще останат на настоящите си нива, прогнозира в интервю за Дарик Лъчезар Искров, председател на националното сдружение „Недвижими имоти". В момента средната цена на жилище е между 550 и 1100 евро на квадратен метър жилищна площ. Ето какво каза Искров:

Какви са последните данни за пазара на недвижими имоти. Може би да се концентрираме върху жилищните като най-интересни и има ли раздвижване през лятото?


През второто тримесечие на настоящата година спадът на продажните цени специално в жилищния сектор спрямо аналогичния период на 2009-а е около 7,5 на сто за София, Пловдив - 14,8 на сто, Варна - 15 процента. Цените на стандартния тип жилища се движат в границите от 550 евро до 1080 - 1100 евро в зависимост от района и качеството на строителство, докато при луксозните имоти цените са малко по-високи - между 1200 и 1400 евро на кв. м.

През второто тримесечие се отбелязва ръст на цените на жилищата около 4-5 процента за София, докато в градове като Варна и Пловдив тенденцията е обратна - там се отчита намаление между 2,5 и 7 процента, в сравнение с предходното тримесечие. Характерно е, че при имотите с високо качество на строителство, които са в по-атрактивни райони, с добра инфраструктура, с услуги се забелязва ръст, докато при останалите имоти тенденцията е обратна и именно затова аз споменах за тези средни цени.


Според вас ще се очертае ли тенденция на запазване на настоящите нива на цените или дори на мъничък ръст, имайки предвид, че вече има данни за начало на изход от кризата.

Тенденцията, която се забелязва през първата половина на тази година, е за стабилизиране на цените и в отделни сегменти в жилищния сектор има повишение. Смятам, че ако икономиката на страната не забави своя темп и възстановяването стане трайно, мисля, че тази тенденция ще се запази. Едва ли можем да очакваме обаче съществен ръст на цените. Причините за това са много. Най-вероятно те ще останат в тези граници. Ще има и известни отклонения. При тези имоти, които могат да бъдат реализирани трудно, не е изключено да се забележи допълнителен спад. Няма да е значителен, както предвиждат някои анализатори.

Как се движи пазарът по отношение на офис и търговските площи?

В сегмента на офис площите има много проекти, които са замразени. Тенденцията на нарастване на площите се отрази негативно на пазара на офиси, което се отрази и върху цените на наемите, и върху продажните цени. Факт е, че предлагането ще продължи да оказва натиск. До края на годината се очаква и в София, и във Варна да бъдат завършени доста проекти. Това, което за София ще бъде факт, е, че офис площите ще бъдат 1,7 млн. кв. м общите офис площи, не говоря за нови проекти. Но това оказва негативно влияние, тъй като когато икономиката се намира в криза, много фирми търсят оптимизиране на разходите, намаляване на наемните нива, ограничаване на офис площите. Редица фактори са тези, които ще окажат въздействие върху този пазар и същественото, което може да се отчете, е и големият процент незаетост на офис площи, който достига до 30 процента.

А при пазара на ваканционните имоти, където като че ли кризата първо се усети?

Да, тя най-сериозно се усети там, при ваканционните имоти спадът е най-голям. Тенденцията започна още преди кризата реално да бъде усетена у нас и причинете са добре известни: презастрояването, лошото качество на строителство, липсата на инфраструктура. Това даде сериозно отражение на този пазарен сегмент още преди самата криза. В момента спадът там е най-голям - 50-55 процента в сравнение с периода година назад. И въпреки този значителен спад в цените много трудно се реализират сделки с ваканционни имоти и по морето, и в планинските курорти, които в един момент бяха най-привлекателни за чуждестранни инвеститори.

Преди време анализ показа, че спекулантите са се върнали на пазара на имоти във всеки един от сегментите. Според Вас това свидетелства ли за раздвижване и наистина ли са се върнали?

Не знам кои факти водят до този извод - че спекулантите са се върнали. Това, което се случва е, че действително хора, които разполагат с финансов ресурс при тези ниски цени, при натиска, който се оказа върху пазара с прогнозите за допълнителен спад на цените, даде възможност да се купуват евтини имоти, но предвид това, че изходът от тази криза и обръщането на тенденцията при цените ще бъдат дълъг и плавен процес и той най-вероятно ще се отложи в годините, едва ли сега е най-добрият момент да се търсят спекулативни сделки. Естествено, там, където има много ниски цени една такава операция, положително води до финансова изгода за този, който може да си я позволи. Но това, което беше факт в периода на пазарен бум, тогава, когато можеше бързо да се придобие имот на изгодна цена и в ситуация, в която цените непрестанно нарастваха, да се придобие спекулативна печалба, мисля, че сега това не е характерно за нашия пазар.


Успя ли кризата да изчисти фирмите, които не са здрави, от пазара?

Кризата винаги наред с всички негативи върху бизнеса има и този ефект, че фирмите, които не могат да развиват своята дейност, да оптимизират дейността си, отпадат от пазара. Има много фалити и в строителния бранш, и сред агенциите за недвижими имоти. Действително тогава, когато пазарът е в бум, всеки който смята, че може да извършва подобна дейност, се опитва да влезе и да реализира някаква печалба. Но ми се струва, че кризата в нашия бранш изигра оздравителен ефект.

Оферти за недвижими имоти можете да намерите в imoti.info