Косово иска да праща работна ръка за България
Косово иска да праща работна ръка за България / netinfo

Интервю с Николай Колев, ръководител на дипломатическото бюро на България в Прищина.

Ще станете ли скоро посланик?

Вижте, това е въпрос, който трябва да решава държавното ръководство и аз съм уверен, че държавното ръководство знае, както и целият български народ, тези въпроси не са от моята компетенция.

С какви отношения с Косово сте натоварен от българската дипломация да подготвитие, цитирам, в съответствие с националното законодателство, съгласно изявлението на външния министър?

България се стреми да провежда една много позитивна политика в целия регион, не само в Косово, в региона като цяло. И политиката по отношение на Косово е един елемент от тази политика. България по моя преценка прави възможно най-доброто, подава позитивни сигнали и към Прищина, и към Белград, и към останалите страни от региона. В момента България е загрижена за цялостната стабилност на региона, за да не се стига до конфликти, които ще нарушат отново много човешки съдби, ще доведат до човешки трагедии. Това не трябва да се допуска. От друга страна, регионът ни се нуждае от стабилност икономическа и от по-добър имидж. Аз считам, че страната ни работи успешно в тази насока, защото ние сме считани за една от най-успешните страни в региона като евроатлантическа и европейска интеграция, като страна, която има и икономически просперитет, и се ползваме с безспорен авторитет според мен на територията на Косово.

Не, аз ви питах нещо по-простичко, понеже. . .

Ами, по-простичко, по-простичко. . .

По-простичко - какви отношения готвим да градим, защото може и отношения с провинция да се градят, нали, с една област можеш да градиш отношения, както вие. ..

Да, аз съм провел в последните дни срещи с четирима министри, среща с министъра на финансите и на икономиката. Вчера проведохме среща с г-н Куюмджиев, с министъра отново на финансите и на икономиката, и с министърката на енергетиката и минералните ресурси. Проведохме срещи с министъра на културата, младежта и спорта. Предстои ми тези дни да проведа среща също с министъра на образованието, науката и технологиите. Така че България развива отношения в цялата палитра от. .

Ама прави впечатление, че не се срещате с външния министър?

С кого?

С външния министър.

Ами, в Косово не е формирано ръководство на външните работи.

Нямат. А кой отговаря за отношенията с другите държави?

В Косово. .. вижте, в Косово предстои да бъде приет закон за министерство на външните работи, съгласно плана на Ахтисаари, но този закон още не е приет в парламента.

Още не е приет.

Така че Косово не е формирало Министерство на външните работи.

Тоест, няма с кого да се водят разговори за. . . Добре, ами французите как ще си пратят посланик? С кого ще се срещат, за да се разберат за посланик?

Вие много добре знаете, че посланик се акредитира при президента. Французите, американските предстватели и британските бяха на среща при президента Фатмир Сайдиу.

Обаче ние не ходим още при президента.

Ние нямаме решение. Като нашата страна вземе решение, тогава. В момента България не е вземала решение, така че. . .

А защо с тия министри точно се срещнахте?

Защото това е най-важно за България. Най-важна е икономиката в региона, най-важна е стабилността, важни са културните отношения и отношението в образованието. Ние може да помогнем на Косово във формирането при подготовката на кадри в областта на икономиката, в областта на. . .

Какво точно в икономиката? Дайте примери - за какво говорите с министъра на икономиката, освен за тока?

С министъра на финансите. .. например с министъра на финансите и икономиката говорихме, че може България да помогне за намаляване на безработицата, като той предложи да се подпише трудово споразумение, което ще бъде обсъдено в близките дни между България и Косово, да бъде изпратена работна ръка на територията на България, тъй като ние изпитваме недостиг на работна ръка.

Косовари да дойдат при нас.

Да, да, и то може да се. . .

В коя област са добри косоварите, за какви работници?

И ние предложихме, предложихме тези косовари да бъдат примерно от горанската общност. Така че се водят съвсем конкретни, съвсем делови и съвсем добронамерени предложения от нашата страна.

А ще се подписва ли такава спогодба? Ако подпишем такава спогодба, то това си е равносилно на признаване.

Вижте какво, казвам, че ще се обсъжда. Това е предложение от тяхна страна. Не съм казал, че ще подпишем или сме подписали. А такова предложение е направено, такива разговори се водиха. Те направиха такова предложение.

А за кога сте натоварен да се подготви признаването? Колко време ще трябва, пак да цитирам малко усуканата българска декларация, приемането от косовските институции на съответното законодателство, което да гарантира спазването на изложените по-горе принципи, както и с развитието на процесите в Косово? Това колко време ще трябва за такова нещо?

Вижте сега, нашата страна заяви, че ще наблюдава развитието на процесите в Косово. Това се осъществява. Значи, тука сроковете, които те обявиха, че до 3 седмици трябва да приемат новата конституция. Значи, доколкото на мен ми е известно, както съм получил указания, България изчаква да бъде приета новата конституция на Косово, съгласно плана "Ахтисаари", и целият пакет от 34 закона предстоят да бъдат приети, за да може да се реализира плана на Ахтисаари.

Ама докога ще приемат тия 34 закона, защото. . .

Казах ви - 3 седмици. Предстои работа по приемането на конституцията.

Конституция и 34 закона за 3 седмици ще успеят, така ли?

Ами, да, те са подготвени, те трябва само да бъдат приети.

Тоест, това означава, че ако се спазва нашата декларация, след 3 седмици ще ги признаваме.

Значи това означава, че те, ако изпълняват своите объвези да изпълнят тези изисквания на плана на Ахтисаари и на конституцията, и ако парламентарният дебат, който ще предстои да се провежда в парламента, и. .. изобщо ние трябва да имаме като държава цялостен консенсус, тогава вече ще бъде взето решение за конкретни действия.

Добре, ама вие казвате, че всъщност пакетът е готов и ние знаем законодателството. Може би заради това пък французите, англичаните, американците, италианците, германците, австрийците, белгийците, големите народи в Европа, не стоят да чакат нещо да се приема. Те знаят какво ще се приема.

Ами, вижте, ако считате, че аз съм човекът, който трябва да ви отговори на този въпрос, аз мисля, че не съм аз човекът, който може да отговори на този въпрос. Аз съм тук да информирам обективно, добронамерено и също така да изпълнявам указания. Аз го правя по най-добрия начин. Така че. . .

Тоест, вие следите, вашето указание, ако вярно съм ви разбрал. . .

Моля?

Вашето указание, указанието към вас е да следите кога ще се приеме пакетът от 34 закона плюс конституцията и да информирате своевременно за съдържанието им.

Да, точно така. И аз това го правя.

А, готви ли Косово. . .

И също, разбира се, как се развиват процесите в Косово. Мисля, че това го правя. И осъществяваме, аз ви казах, доста активна политика.Доста активна политика с много срещи. Ние сме провели с две български делегации, бяха тук в последно време напосещение в Косово, и ние проведохме срещи в цялостната палитра на отношенията - като се започне от финанси и се мине през икономика, индустрия, енергетика и се стигне до спорт, култура, младеж, и предстои и с образованието да проведем нужните срещи, така че. . .

Колко е българското представителство в Прищина в момента, колко души?

Българското представителство в момента се състои от. . . аз съм ръководител на дипломатическото бюро, имам заместник, има и секретар по информационната работа, общо трима човека.

А готви ли Косово свои дипломати за София?

Ами, да, Косово готви свои дипломати. За София не бих казал, но ако Косово готви свои дипломати, Косово предстои да приеме закон за своето Министерство на външните работи, който е готов, който предстои да бъде и гласуван, а вече гласува Закон за привилегиите и имунитетите.

Вярно ли е, че българин, Вихър Черкезов, той е сред създателите на UNMIK, ще е ръководител на отдел "Човешки ресурси" в мисията на ЕС в Косово.

По този въпрос трябва да се обърнете към българските представители в мисията на ЕС и те ще ви отговорят конкретно.

Нямате информации колко българи ще са от тези 2200 човека?

Ами, вижте, те има два начина - някои българи са кандидатствали самостоятелно в Брюксел, а други чрез Министерство на външните работи, чрез Министерство на вътрешните работи, така че българските представители. .. има и такива, които индивидуално са кандидатствали за различни функции в новата мисия EULEX, а има и такива, които са чрез българските официални представителства.

Сега в момента имате ли ток в Прищина?

В момента има ток, да.

Как е режимът там, на колко часа?

Ами, вижте, в Прищина продължава, или цялото Косово продължава да бъде разделено на три зони - зона А, където най-често и най-много се плаща токът, там спиранията са най-редки; зона B, където някои от консуматорите са си плащали редовно тока, някои - не; и зона C , където болшинството от консуматорите не са плащали тока, така че режимът се регулира от това колко е плащан и колко редовно е плащан токът, така че в зона А са най-малко спиранията на тока. Аз съм тук, където са дипломатическите представителства на основните държави, където всички са си плащали редовно тока, и тук сравнително е по-лек режимът, но в някои други зони съществува режим, където, примерно, се спира за по 2 часа, за по 4 часа в зависимост от натоварването. В момента времето е топло и няма голяма консумация на енергия, което не налага драстичен режим.

Изнася ли България ток за Косово, или не изнася? Сръбските медии твърдят, че изнасяла.

Това обясниха на българските граждани. .. дистрибуторът, той беше на електронните медии, даде точно обяснение как стои въпросът с тока. Българските медии, това, българските. . . вашите слушатели това много добре трябва да са го видели и да го знаят.

Че не изнасяме в момента?

Не, моля ви се, дистрибуторът, националният дистрибутор излезе в. . . по електронните медии на България, аз следя българските медии, и показа какво точно прави България. Обясни.

Ама. . . А косоварите благодарни ли са, че им даваме ток и ще им даваме, както стана ясно. . . .

Не, ние транзитираме. Беше обяснено, че ние транзитираме. Косоварите са благодарни на България за цялостното й отношение и поведение. Те проявяват разбиране, знаят нашите настроения. Косоварите следят българските медии. Те имат хора от смесени бракове, по други причини, които живеят в България, имат студенти, така че те са изключително добре информирани за настроенията в България и цялостната политика на България.

Има ли действително молба от Косово за помощ от страна на България? Български транспортни фирми да поемели доставките, плюс да се осигурели храни, включително и хляб, и лекарства?

Ако се стигне до ембарго, такава молба ще бъде отправена. В момента Косово няма ембарго. Няма някакъв драстичен недостиг на хранителни продукти, медикаменти или каквото и да е било. Стоковият пазар е заситен, така че в момента подобна молба не е отправяна към България.

Опасно ли е за българите в Косово, особено ако говорят на българския, който е близък до сръбския език?

Ами, вижте, в различните райони ситуацията може да е различна. Специално в Прищина обстановката е спокойна, може да се говори на всякакви езици и на всякакви езици се говори. В различни райони може да има, нали, където е. . . по-малки райони, където нещата са по-ограничени, но тук, където съм в Прищина, аз мога да говоря спокойно на всякакви езици. Никой. . . Досега не съм имал за периода, в който съм тук на мисия, не съм имал никакви затруднения. Сега, хората, които са на мисии, те безспорно участват в различни ситуации и винаги съществува. . . човек, когато е на мисия зад граница съществуват известни рискове.

Колко са българските войници в момента в състава на международните мироопазващи сили?

Ами, вижте, българският контингент е основно в Призрен, е някъде около 40-45 военнослужещи. Има отделни военнослужещи в Главната квартира на КФОР, които изпълняват други функции. Също така имаме някъде около 46-48 човека полицейски контингент в момента.

Тоест, стотина души?

Тоест, да, заедно с тези, които работят и в международните организации - в ОССЕ, в UNMIK, в новата мисия на ЕС, в различни други агенции, международни, така че спокойно може да се каже, че цифрата достига 100.

А какво точно правят войниците ни?

Те си изпълняват задачи в рамките на КФОР в база "Призрен".

Ама, патрулират ли въоръжени. . .

Не, нашите военнослужещи са предимно инженерен състав, които изпълняват важни функции във фортификационно оборудване, електроснабдяване, водоснабдяване, изграждане на пътни и други съоръжения и т.н., изпълняват важни дейности, но не е свързано с патрулиране. Патрулирането се осъществява от сухопътни сили, а нашите са инженерни.

Добре, благодаря ви, г-н Колев.

Ами, аз ви благодаря. Мисля, че успяхме да кажем някои интересни неща на вашите слушатели. Много ви благодаря за вниманието и успешна работа, защото вашата мисия е също много отговорна, по информирането. Благодаря ви от сърце.

Все още сте само началник на дипломатическото бюро на България в Прищина?

Ръководител, да, ръководител на дипломатическото бюро на Република България.