Кметът на Солун: Гърците искат ново начало
Кметът на Солун: Гърците искат ново начало / снимка: Reuters
Кметът на Солун: Гърците искат ново начало
56718
Кметът на Солун: Гърците искат ново начало
  • Кметът на Солун: Гърците искат ново начало

Въпреки че кметът на Солун Янис Бутарис покани българските туристи да посетят богатата културна програма на града и да направят разходка до Олимп, за да се срещнат с боговете, той призна, че все повече се опитва да спести пари от всякакви инициативи. Например, градът се е отказал да кани световно известни артисти, а разчита на млади таланти, за да привлича туристи. В същото време градът харчи все повече пари за социални дейности, тъй като има много хора, които вече дори не могат да си позволят да си купят храна.

Пред Дарик Бутарис обаче заяви, че вторият по големина град в Гърция приветства чуждите инвеститори, но няма да ги допусне на всяка цена, ако, например, инвестицията им би увредила околната среда. Според кмета на Солун най-лошото, което кризата е направила, е, че е поразила душата на гърците:

Кризата оказва влияние върху всичко, не само върху икономическите аспекти от живота. Тя влияе и психологически на хората. Ако си без работа повече от година, това не се отразява само на джоба ти, а и на душата ти. Мисля, че това е най-лошото, което кризата ни причини. И аз мисля, че ако Европейският съюз не стигне до решения, с които да преодолее кризата, ще вървим по лош път. Но смятам, че нещата се подобряват. Въпреки трудностите, ще преодолеем кризата.

Смятате ли, че новото гръцко правителство ще се справи с положението и в крайна сметка, хората ще подкрепят мерките, които то предприема?

През последните две години всички правителства се опитваха да вземат нови мерки, за да подобрят икономическото състояние. И през цялото това време хората страдаха, но и подкрепяха голяма част от тези усилия. Сега вече мисля, че сме в края на пътя и че хората отново ще окажат подкрепа, но само ако видят изпълним план за ново начало. Ако не видят такъв план, страхувам се, че ситуацията няма да е много лесна...

Ако не се лъжа, преди около десетина дни имаше отново големи протести именно в Солун срещу правителствените мерки?

Да, така е, но протестите бяха спокойни и мирни. И най-вече разбираеми, защото това е послание към правителството и към всички други нива на управлението, което казва: "Ние не може да страдаме повече". Протестите бяха мирни и те показаха много ясно как хората в Гърция разбират кризата и как искат да се борят срещу нея. Въпросът сега е дали правителството и Европейският съюз ще уловят това послание и дали ще успеят да реализират такива мерки, които предлагат ново начало. Тогава ще имат и подкрепата на хората.

В същото време кризата в Европа и по-специално в Гърция е много добър шанс за инвеститори от трети страни, например Китай, да дойдат и да реализират големи проекти. Това ли е пътят и може ли да се намери баланс между инвестициите и опазването на ресурсите - например, да не бъде унищожена природата в Солун, за да не стане като по българското Черноморие - там има много хотели, но природата вече я няма.

Вижте, по време на кризата международните капитали, независимо дали идват от Китай, Индия или където и да е по света, идват с една цел - те искат да правят пари и то да натрупат печалби от всичко. Въпросът е, че ние в Гърция се тревожим изключително много за околната среда и имаме стриктни закони. Освен това хората имат много знания по отношение на опазването на околната среда и са чувствителни, ако някой се опита да наруши закона или техните разбирания. Така че - да, чуждите инвестиции са много голям шанс, но ние трябва да бъдем изключително внимателни с начина, по който те са реализирани. И това важи не само за Гърция, а за всяка страна.

Вие казахте, че Гърция се посещава от много израелски туристи и през последните години броят им се увеличава. Бихте ли описали мерките за сигурност, които предприемате за тях. Знаете, че у нас тази година имаше атентат срещу израелски туристи и страната веднага настоя за повишаване на сигурността. Как стоят нещата при вас?

Ние не сме имали такъв атентат, както в България, за радост. В интерес на истината обаче никой не може лесно да избяга от подобни терористични атаки. Това е въпрос, с който се занимава полицията. Това, което правим, е да работим с израелската общност, за да може хората да усещат уважението, което имаме към тях. Знаете, много от тях са страдали много. Иначе, вярвам, че полицията знае какво да прави, за да защитава хората, които пристигат у нас от Израел и не само от там, но и от Франция, САЩ и което и да е друго място по света.

Ще опишете ли накратко културната програма, която подготвяте в Солун и колко ви струваше тя? Инвестициите в събитията, които ще привлекат туристи, бяха ли повлияни от кризата, например, преди две-три години щяхте ли да похарчите повече пари? И като цяло - от кои разходи не може да се откажете?

Заради кризата ние орязахме всички разходи, които не са напълно необходими. Това означава, че ние трябва да имаме бизнес план за следващите няколко години, но не сме сигурни откъде ще дойдат парите. Затова ние имаме план, но трябва да може да го променим, ако се окаже, че нямаме пари. По тази причина не мога да посоча точни цифри. Но това, което е приоритет номер едно за нас, е системата за събиране на боклука. На следващо място, това е частна инициатива, да започнем процедура по получаване на енергия от боклука - рециклиране и преработване на боклука с получаване на енергия. Това е най-голямата инвестиция, която би трябвало да бъде осъществена в следващите няколко години. На следващо място е да подобрим системата на паркирането в града и да обособим големи улици и дори цели квартали без автомобили. Това също е сред основните приоритети.

В Гърция живеят много българи, във вашия град Солун - също. Защо според Вас българите избират да останат в Гърция въпреки кризата, а не да се приберат в България?

Има много причини, поради които човек избира да живее в чужбина. От една страна това е бракът - когато българин се ожени за гъркиня или грък се ожени за българка. Другата изключително важна причина е бизнесът - ако някой е намерил по-добра работа или смята, че условията за бизнес са по-добри. Но имайте предвид, че повече от 6000 гръцки компании са регистрирани в България. Сега ние сме под един чадър - т.е. и двете страни сме членове на ЕС и на Алианса (бел.ред. НАТО), така че може да пътуваме и да се движим свободно.