Каролев: В ГЕРБ и до тоалетна не ходят без знанието на Борисов
Каролев: В ГЕРБ и до тоалетна не ходят без знанието на Борисов / netinfo

Ако СДС и ДСБ издигнат бившия социален министър Иван Нейков за кандидат-кмет на София, НДСВ ще обсъди възможността да го подкрепи – това заяви в интервю за Дарик жълтият общински съветник и член на новото ръководство на партията, още нерегистрирано от съда, Владимир Каролев. По думите му столичният кмет Бойко Борисов не е потърсил официално подкрепа от НДСВ за нов мандат, а разговаря само с отделни фигури от партията. Дори жълтите да вземат решение за подкрепа на Борисов, ако Нейков участва в битката за София, Каролев ще гласува за председателя на бюджетната комисия в местния парламент.

Бойко Борисов досега е говорел само с няколко души от НДСВ, но официално не е поискал подкрепата. Някакви противоречиви сигнали идват от него, хем говори с хора от НДСВ, хем в медиите непрекъснато говори против НДСВ. Моето мнение е, че ако не иска подкрепата, което означава да признае, че НДСВ е партия, на която може да се разчита, не виждам как може да иска подкрепа. От дясно, доколкото знам, макар че СДС и ДСБ са излезли с декларация, че имат обща кандидатура, не сме чули коя ще е общата кандидатура.

Сериозно мислим върху издигане на собствена кандидатура, съзнавайки все пак, че шансовете НДСВ да спечели самостоятелно, са много малки, но това да издърпа сериозно листата ни. Не сме се отказали от тази алтернатива, другия понеделник ще имаме Политически съвет.

Казахте за ДСБ и СДС, те спрягат Иван Нейков – той е номинация на СДС с известни резерви от ДСБ, но отворен вариант за разговор.

Аз много харесвам г-н Нейков, с когото работя в комисията по финанси. Според мен той е една много добра кандидатура. Странно ми е, че ДСБ имат резерви, след като той беше четири години точно в кабинета на Иван Костов. Не съм чул безпринципно да критикува г-н Костов или неговото правителство, някой път самият Костов има проблеми с принципната критика към него.

Възможно е в НДСВ да обсъдите тази номинация…, ако тя би станала реална на двете десни.

Абсолютно. Ако питате лично мен, г-н Нейков би бил по-добър кмет от сегашния кмет, друг е въпросът дали е избираем.

Ако все пак НДСВ реши да подкрепи Бойко Борисов, това трябва ли да бъде безусловно, след като по места ГЕРБ краде успешни кметове, примерът е Добрич, с Детелина Николова?

Да, те понеже нямат кадри, извън излезли полицията, крадат кадри, факт е. За кмета на Добрич се чуват сигнали, че може да преосмисли и да поиска да се яви като независима кандидатура. Ако това го направи, ние бихме я подкрепили. Но ако се яви само като кандидатура на ГЕРБ, няма д аполучи нашата подкрепа, и това е валидно навсякъде, има морал в политиката. Тя е успешен кмет, в същото време беше световно неизвестна в самия си град, НДСВ много направи за това да стане популярна.

На каква цена НДСВ би застанало зад Бойко Борисов?

За нас е най-важното да видим управленската програма, която той твърди, че ще представи. Такава няма, нито пък има отчет. Очаквам Бойко Борисов, ако иска подкрепа извън ГЕРБ, да направят отчет. И този отчет да не бъде само със снимките на Цариградско шосе и къде е сменена дограмата, в кое училище, а по-скоро какво е свършено като цяло по глобалните проблеми на София, и най-вече какво би направил оттук нататък. Според мен с Бойко Борисов много трудно се преговаря, не съм водил преговори с него, но поведението му е абсолютно непоследователно, защото едно обещава, а друго прави. Поздравявам кмета на Каварна, че не направи същото. Той отдавна агитираше кметът да се откаже и да бъде само кандидат на ГЕРБ, като че ли това е много важно. Бойко Борисов има някаква мечта, която няма да стане – да има предсрочни избори. Затова след изборите иска да каже – това са мои кметове. Ако кметицата на Добрич спечели, какъв негов кмет е тя. Това че се поддала на нереалистичното мислене, че щяла да бъде независима, е адски смешно. Аз прочетох нейния коментар в една медиа, че се съгласила да бъде кмет на ГЕРБ, защото бил обещал независимост. Тя не знае ли, че не може до тоалетна да отиде без разрешение от Бойко Борисов.

Вашето име е спрягано при евентуално самостоятелно участие на НДСВ на изборите. Пред столичен всекидневник казахте, че бихте приели да се включите в битката, ако такава е партийната повеля, макар много – много да не ви се иска.

Точно така казах и така стоят нещата към днешна дата.

Ако НДСВ вземе такова решение, а именно – за подкрепа на Борисов, Вие лично ще гласувате ли за него? Знаем, че сте доста критично настроен към него и неговото управление в столицата.

Ще гласувам за този човек, който според мен ще бъде най-добрият кандидат. Ако например г-н Нейков бъде кандидат от страна на десните, аз ще гласувам лично за него.

Дори и НСДВ да подкрепи Борисов?

Което не означава, че ще агитирам за него, защото все пак има и партийна дисциплина.