Гинка Чавдарова: Не се очаква голямо вдигане на данъците през 2008
Гинка Чавдарова: Не се очаква голямо вдигане на данъците през 2008 / netinfo

Преди няколко дни от Министерството на финансите обявиха, че от следващата година общините сами ще определят данъците върху имотите, автомобилите както и размера на патентния данък. Право на общинските съвети е да завишат данък сгради до два пъти спрямо сегашните нива, а за колите – до 3 пъти. Конкретните ставки за 2008 година ще станат ясни до края на февруари, а занапред – ще се обявяват в края на предходната година. По оценка на Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините, през следващата година налозите по всяка вероятност ще останат на сегашните си нива. От сдружението обаче ще предложат на финансовото министерство сами да определят кои сгради да се освобождават от данък. Според тях не е задължително за имотите публична държавна собственост по закон да не се плаща налог. Същото се отнася и за сградите пред срутване. Често се случвало имотите нарочно да се оставят в това състояние, а после на тяхно място да се изграждат нови, казва Чавдарова. Местните власти ще настояват и сами да си бъдат публични изпълнители за прибирането в местните хазни на несъбраните вземания. В момента това би трябвало да върши Агенцията за държавни вземания, но реално не се стига до там заради малките суми, които представляват дълговете към местните хазни. Ето какво каза още Гинка Чавдарова.

Този разговор го водим непосредствено след балотажите, но кога общините ще имат готовност конкретно да кажат на своите съграждани в какъв размер и как ще се променят техните данъци през 2008 година?

Да, за следващите години ще бъде нормално, тъй като ще бъде достатъчно преди края на годината, но за тази година, тъй като самото законодателство не е прието още и до края на годината се очаква да се приеме…в преходните разпоредби, съгласувано с нас като възможност е предвидено за тази година само до края на месец февруари да бъдат определени конкретните размери и да бъде подготвена и приета със съответното решение самата наредба.

Доколкото сте водили разговори с колегите си каква е нагласата… Появиха се коментари от страна на Министерство на финансите, че може би общините специално за 2008 година ще се въздържат от вдигане на тези налози и ще се придържат към сегашните равнища?

Минималните, да. Нашите наблюдения са такива, че не е реалистично да се очаква някакво голямо вдигане на данъците през 2008 година. Първо поради липсата на време и възможност достатъчно задълбочено да се срещнат потребности с данъчни възможности и интерес на данъкоплатците и може би в по-голямата част от общините наистина ще се приложат минималните ставки.

Има ли опасност някои по-малки общини, където по принцип приходите са доста по-малки, отколкото на големите градове, да се изкушат Общинските съвети да стигнат до тавана, определен от закона за тези данъци – за сгради и автомобили?

Първо в по-малките общини трябва да знаем, че дори един по-висок размер като ставка върху една много ниска данъчна база, защото конкретният размер на данъка е произведение от две числа – едното е ставката, другото е данъчната оценка. Ако това са общини в райони, където данъчните оценки са ниски отново няма да има голям ръст в данъка. Второ трябва да кажа, че дори в тези общини – имам предвид досегашната ни практика за таксите – има много пряка връзка с хората, които ще плащат данъците и възможност тези хора да участват на откритите сесии на общинските съвети, да взимат отношение по този въпрос. Така че мисля, че и там ще се намери разумният подход.

А и не бива да се забравя, че и дори самите общински съветници, които ще гласуват, ще гласуват от една страна в качеството си на орган, който определя размера на данъка, а от друга страна като данъкоплатци. Затова не считам, че дори в по-бедните общини, където не им стигат приходите ще се стигне до някакви големи увеличения.

Въпросът е обаче, че тази възможност общините сами да определят тези размери е и шанс да позапълнят бедните си бюджети…

Да, това е в цяла Европа такъв шанс и това е една отговорност местна, която от хората, които познават най-добре условията на мястото като потребности и данъчната възможност, изборът трябва да се прави в диалог.

Продължават хората да си задават въпроса за огромното съотношение между данък сгради и такса смет. Знам, че навсякъде по света е в известна степен лукс да имаш свой имот, но при нас така се получава, че всъщност данък сгради е една много малка част от това, което плащаме такса смет и в крайна сметка ние ги плащаме заедно. Накъде ще се развива това съотношение?

За 2008 година може би ще се посвие малко „ножицата”, ако настъпят актуализации в данъчните оценки. Голямата разлика между тези две дейности, размерът на двата вида плащане – защото едното е данък, а другото е такса, е различният начин на определяне. Едното е като такса и тръгва от себестойност на услугата и таксата вече е резултативна величина, там където таксата за битови отпадъци е обвързана с данъчната оценка. Постепенно в следващите години, това е и една от нашите задачи, много добре да се проработят другите възможности, тъй като законът дава възможност за сменяне на данъчната основа, т.е. да не е данъчна оценка, а да е друг подход. Знаем, че през предходния мандат няколко общини се опитаха да сменят подхода, но главно поради липса на достоверна информация, поради информационен недостиг, не успяха да сменят основата, да я обвържат с количество на използвана електроенергия, на използвана вода, или на хора, които живеят в съответните жилищни имоти, ако това става въпрос за жилища. Това изисква един по-дълъг период на събиране на информация и на оценка, кое ще бъде по-справедливо и по-близко, говоря за таксата за битови отпадъци до реалния разход, който общината прави. Такова време за 2008 година няма.

Можем ли да очакваме, очевидно не за това, което ще плащаме през 2008 година, но да има някаква индивидуална сметка на собствениците на имоти, пример някой има апартамент в София или два, но след това има къща в едно село и апартамент на морето, данъците, които плаща за всички тези имоти да бъдат функция от това колко имота има и доколко те се ползват, или кое е поред…?

Ако гледаме европейските практики би следвало да има такава логика, каквато вие току що развихте. За 2008 година едва ли ще успеем такава логика да заложим.

Тази логика в посока намаляване или увеличаване на това в зависимост кой брой имот е?

В посока намаляване за основното жилище, където и сега има възможност да бъде намалявана, но може и още по-голямо намаляване, може и изцяло освобождаване на основното жилище, в случай че е единствено и разбира се за всеки, ако не втори, трети четвърти и пети имот, да се залага една по-висока ставка. Това ще предполага един информационен обмен между общините, това също е един открит въпрос и ние имаме също конкретно предложение към проекта за осигуряване на един нов програмен продукт за администриране.