Г. Чавдарова: Кметовете са добре инспектирани и наблюдавани
Г. Чавдарова: Кметовете са добре инспектирани и наблюдавани / снимка: Sofia Photo Agency

Гинка Чавдарова – изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в България, в интервю за предаването "Денят" на Дарик радио:

Приемате ли предложението на кмета Румен Рашев за една задълбочена дискусия, в която да се изяснят отговорностите при стопанисването на язовирите в България?

Не само че приемам, но искам да кажа, че при току-що завършилите серия от обучение на новоизбрани кметове и председатели на общински съвети се натрупаха доста проблеми в областта на компетенциите на общините по защита на населението при бедствия, които предполагат един сериозен дневен ред, наш, като обща организация на общините за работа с компетентното министерство, с министерството, ръководено от г-жа Етем.

Г-жо Чавдарова, многото стопани на язовирите ли са причина за тази колективна безотговорност, която наблюдаваме в режим на бедствие? От една страна, общините, от друга страна – Министерството на земеделието, Министерството на екологията. Това ли е проблемът?

Всъщност по това, по което в нашите дискусии се е откроявало, проблемът не е в многото стопани. И в една пазарна икономика многообразието на собственици винаги се търси. Проблемът е в ясните правила и ангажименти, които предварително трябва да са известни на собствениците, за да могат, както и г-н Рашев подчерта, много добре да си направят сметката за... и приходи, и разходи, които са свързани с тази собственост и, разбира се, какво ще струва изпълнението на тези ангажименти. И най-вече проблемите са в една непреодоляна, наследена от миналото при нас законодателна практика, когато се възлагат ангажименти било на какъв тип собственици, в случая когато собственикът е публична власт, те трябва да са съответно и ресурсно осигурени. И в тази област ние явно, че ще имаме... За да можем да изпълняваме всички указания, многобройни, които получаваме по линия на министерството за защита на населението при бедства и аварии, ние ще трябва да знаем ясно какви са насрещните реални приходоизточници, защото в повечето случаи се разчита на собствени приходоизточници. Известно е какви са собствените приходоизточници на общините и тук ще трябва да се срещнем с колегите от министерството и да търсим реален изход, а той, такъв, може да се намери. На какво разчитаме на собствени… на какво разчитаме по оперативни програми, на какво разчитаме по линия на самото министерство, по линия на други министерства, нали, на околната среда и на останалите. Тоест проблемът не е вече толкова дори и в координацията, въпреки че има страшно много проблеми, но тъй като тези аспекти вече се поеха от компетентното министерство.

Наказан ли е досега кмет за това, че не стопанисва язовирите или микроязовирите, които са на територията на неговата община?

О, не нямам такава информация и не бих могла да отговоря с категоричност с да или не. Между другото, така, по примера на другите ни дейности кметовете са много добре инспектирани и наблюдавани, и рядко се прощава, ако са допуснали определени слабости. Ние нямаме информация, специално за язовирите.

Защо въпреки, така, наближаващото пролетно пълноводие все още не са почистени речните корита, както твърди Емел Етем?

Ами, значи не знам с каква информация тя разполага, за съжаление ние не разполагаме с контраинформация, с която да оборим това твърдение, доколко в чертите на населените места изцяло са почистени речните корита. Тук въпросът опира наистина и до своевременна организация, и до добра реакция на кметовете, и, разбира се, до осигуряване на необходимия ресурс. Това, което мога да споделя е, че общините се опитват много често, особено по-малките, по-бедните общини, включително да използват фирми за тази цел, на които едва ли не по много занижени разходи срещу получаване, използване на дървесината, която може да се извади при почистването или по други по-измъчени варианти, което показва, че се полагат усилия, но пълна картина, за да кажем, че не изпълняват или изпълняват общините, ние нямаме.