Евтим Костадинов: Нашата задача е, първо, да заслужим доверието на обществото
Евтим Костадинов: Нашата задача е, първо, да заслужим доверието на обществото / снимка: Sofia Photo Agency

Интервю с председателя на Комисията по досиетата Евтим Костадинов в предаването „Денят” по Дарик радио

Това е първото ви интервю пред слушателите на "Дарик" радио и аз се надявам да разкажете интересни неща, свързани с вашата работа. Но преди това искам да ви попитам - чувствате ли се вече като една от най-важните личности в нашата държава?

Аз бих казал, че това нещо е нормално и естествено. Като най-важна личност - не, но чувствам се като най-отговорна личност, която трябва да доказва тепърва, че това действително ще се случи, с работа и само с работа.

Това не е такъв въпрос, с който аз се опитвам да ви се подмажа, питам ви, защото би трябвало да се усещате по някакъв специален начин, защото именно ръководената от вас комисия може да пренапише миналото, да разкрие някакви много важни факти и събития, които биха хвърлили определено нова светлина върху миналото на страната ни, а също и вашата комисия може да хвърли много силна сянка върху доста бляскави политически кариери. В този смисъл ви питам - чувствате ли се вече по-специално?

Специално... аз пак споделям, че нашата комисия ще се старае да спази точно закона. И това, което някои от политиците се опитват да насаждат и в последния момент на избирането на комисията, че едва ли не тя ще работи избирателно, аз споделям, че в самия закон ние императивно сме задължени да направим това, това и това. Например - че ние трябва да отворим тепърва и да разгледаме примерно делата и имената на кандидат-депутатите за Европейския парламент, след това примерно на народните представители в настоящия парламент, в Министерския съвет и т.н., и т.н. Това всичко е регламентирано в закона. И тези изказвания, дори на мои вече колеги от Народното събрание, говорят ясно, че те или не познават съществото на закона, или пък го ползват за популистки политически цели.

Господин Костадинов, вярно е - законът си е закон, но аз искам тук пред слушателите на "Дарик" радио да дадете дума, че през следващите пет години лично вие поне няма да станете заложник на политическата търговия, че няма да оповестявате имена поръчково и избирателно. Давате ли такава дума?

Да, аз тази дума съм я дал първо пред себе си. И именно това, което правихме през последните месеци, още когато се роди идеята за създаването на този закон... и аз няма да крия, нито пък да сложа, така, върху себе си допълнителни, нали, отговорности, аз бях един от хората, които желаеха да има нов закон, и точно да има нов закон, който да регламентира тази работа, тази дейност, и да има специална комисия, която да приложи този закон. И все пак, разберете, това мое желание и това действие да се, така, откажа от народен представител и да поема тази отговорност, все пак разбирате, че аз лично вярвам в своите си възможности и действително ще работя в тази насока.

Няма да се поддадете на изкушението.

Разбира се, че не.

Политически натиск обаче, господин Костадинов, ще има, спор за това няма. Наистина, казвате, че сте убеден, но готов ли сте през всичките тези пет години, защото пет години никак не са малък период от време, наистина да посрещнете този политически натиск и да му устоите до последния ден, в който председателствате комисията по разсекретяване на досиетата?

Политически натиск сигурно ще има, и не само политически, а и... дано да няма и други натиски. Но аз лично съм убеден в себе си. И това, което съм работил в миналото, и особено тези, които са работили с мен, които ме познават пряко, могат да го докажат това нещо. Аз вярвам и в останалите колеги, които са избрани в комисията. Така, като погледнах, имах възможността да се запозная с техните биографии, и действително, когато те присъстваха на разговорите във вътрешната комисия и визуално да се запозная с тях, аз в себе си придобих чувството и усещането, че те действително желаят това, което и аз желая - всичко да излезе един път за винаги на масата и когато дойдат избори, независимо дали за местна власт, парламент, или пак, в момента за евродепутати, един или друг политик да не смее да ги използва в една или в друга користна цел.

Освен обаче политически натиск какъв друг натиск очаквате, казахте го?

Разбирате, ние сме земни хора, всичко е възможно. Знаете, че хората, които се стремят да работят честно и почтено, биват подлагани на всякакви натиски и едва ли не се използват различни прийоми. Но аз се надявам, че ние няма да допуснем това нещо и да бъдем принуждавани по такъв начин. Ако работим заедно в екип, и аз съм убеден, и това ще бъде една от основните мои задачи и апел към останалите членове на комисията - заедно в екип да работим независимо примерно от партийните централи, които ни издигнаха нашите кандидатури, да докажем, че ние действително работим заедно в една обща цел - отварянето на досиетата веднъж завинаги.

Да поговорим за минута-две поне за тези партийни кандидатури. Факт е, че управляващата коалиция доминира със седем свои представители в ръководената вече от вас 9-членна комисия. Не без основание мнозина ще ви заподозрат, че докато БСП, НДСВ и ДПС управляват държавата ни, нито един от сътрудниците на бившата Държавна сигурност, които днес са членове на тези партии или пък гравитират около тези партии, няма да излезе наяве.

Не, аз лично това не мога да го споделя и според мен, пак повтарям, че много от моите колеги народни представители спекулират с тази, така, идея или да я насаждат постоянно в обществото. Дори тези, които спекулират и... имаха прекрасната възможност примерно от президентска позиция и от други позиции да решат този проблем. Но защо не го направиха, те самите могат да отговорят. Дори аз лично споделях и виждах, дори те направиха така, че да има такова примерно мнозинство на управляващата коалиция.

Непредставянето до последния момент на кандидат примерно на Обединените демократични сили аз лично не мога да го приема. А те имаха тази възможност, но не я използваха. А това, което те лансират като някаква друга идея или нещо друго, според мен нещо, което не граничи и което не е в реалното.

Тоест да разбирам - ще четете архивите, ще се запознавате с историята и ще говорите на обществото, без да се интересувате дали определен сътрудник на бившата Държавна сигурност днес е член на БСП, НДСВ или ДПС.

Разбира се, ние и аз днес, така, споделих и пред дадените интервюта пред медиите, че пред мен с избирането на комисията престават да действат политическите пристрастия. Работата в комисията ще бъде свързана и ще се придържа точно към прилагането на закона.

Нещо любопитно обаче ще ви попитам. Миналата година вие заедно с колегите си Младен Червеняков и Георги Юруков внесохте законопроект за Националния архивен фонд, в който предложихте личните досиета във фонда да бъдат използвани едва 120 години след датата на раждане на дадено лице. Днес вече вие сте председател на комисията по разсекретяване на досиетата. Да обясните накратко все пак как претърпяхте такава сериозна еволюция в представите си.

Сега, първо, аз не мога да бъда, така, и да приема тази отговорност, това, което ми се вменява на мен, че точно за 120 години, дори се учудвам защо да не е за 150 точно или пък 180 години, но това е нещо, което се тиражира в пространството. А целта на този проектозакон беше да се усъвършенства законът за Държавния архивен фонд, да се придобие... и там имаше действително добри заложби, без да се дава възможност на този вариант, на този закон, тогава я нямаше и тази идея, за съществуването на този закон. Тя впоследствие се роди и аз лично съм доволен, че тази идея, така, знаете как възникна тази идея и в крайна сметка е реализирана и е факт, и по този начин няма да се даде възможност чрез друг закон примерно да се спекулира.

А този закон, който говорите вие, за Националния архивен фонд, той е общ закон, той регламентира дейността за всички архиви, за всички ведомства. А ние ще работим по един много по-специализиран архивен фонд.

Така е, но частното е част от общото, нали така? В този смисъл този въпрос все пак остава. Има някаква през тази една година промяна във вашите представи, няма как, без значение, че наистина става въпрос за различни закони. Добре...

Наистина спор няма, че, така, основният проблем, с който ще се сблъскате в работата си, е това, че целият архив на бившата Държавна сигурност трябва да бъде предаден на вашата комисия и да мине на разпореждане на вашата комисия. Вие лично, г-н Костадинов, очаквате ли съдействие от шефовете на специалните служби и съответните министри?

Аз лично ще направя всички възможни постъпки тези въпроси и тези срокове да бъдат максимално съкратени. Аз в часовете, след като бяхме избрани от Народното събрание, съм направил необходимите постъпки и за контакти със съответните ръководители на ведомствата, и в крайна сметка да бъда подготвен във вторник за първото заседание, както да бъде, така, организационно, така и да поставя съществените въпроси и проблеми, които тепърва трябва и в бърз, кратък срок да бъдат решени от моите, заедно с моите колеги в комисията.

Именно аз, сега, както и да посочвам, работата е огромна, материалът е огромен. Аз преди малко споделих, че ние започваме от нищото. Имаме само едно решение на Народното събрание и дори снижен авторитет на тази комисия. Тя стартира с почти нулев авторитет като старт. Нашата задача е, първо, да вдигнем авторитета, да заслужим доверието на обществото, и всичката работа, която предстои, трябва да бъде насочена в тази посока.

Може ли вашата комисия, има ли вашата комисия инструменти да проверява в бъдеще дали службите не крият от вас ценна информация?

Ние ще използваме всички възможни средства, които ни позволява законът. Това, което ще кажа, може би малко пресилено ще прозвучи, но няма да се доверяваме напълно и никому. Ще търсим до безкрай възможността да докажем обективната истина и именно това ще бъде силата според мен, работата на тази комисия и на всички членове на тази комисия. В крайна сметка ние сто процента да сме убедени заедно, че това, което поднасяме като информация на обществото за дадено лице, за дадена личност, е самата действителност и никой в бъдеще време повече не може да допринесе някакви изненади.

Ето, това, което казвате е много важно. Добре, още нещо да ви попитам. Казахте вече, че първата ви цел, първата ви задача ще е да проверите евродепутатите. Мен обаче повече ме интересува нещо друго. След като свършите тази първа задача, която някак е наложена от времето, на какъв принцип започвате всички други проверки, с какво ще започнете - със сегашния президент, премиер, депутати и т.н. или ще започнете вашата работа с публичните личности от миналото и ще вървите към настоящето?

Разбира се, че ще започнем от настоящето. Така или иначе ние ще се постараем това, което е в настоящето, това, което трябва да бъде в бъдещето, да го поднасяме навреме, в движение, ако има възможност ще проверяваме и това, което е било в миналото. Все пак ние живеем в настоящето, трябва да наваксаме. Трябва обществото да е информирано с кого контактува, с кого всъщност, така, има възможност да се отнася и да поставя въпросите си. И в крайна сметка това е посочено и в самия закон, императивно, комисията няма право на избор. Ние трябва да започнем отгоре надолу - от Народното събрание, от Министерски съвет, от президентство и т.н.

Кога очаквате да имате сграда, в която да се разположите, да разположите архивите, да можете спокойно да работите?

Това, с което разполагаме в момента и, така, което, така, проведох разговор с останалите колеги членове на комисията, явно съществува едно огромно желание за активна работа. Но това желание не е ли подкрепено с материална база и с условия за нормална работа, сами разбирате, че... и съществото, тя не е от обикновена работа, а тя се нуждае и от необходимата сигурност на материалите, с които ще разполага или които ще получи самата комисия. Понастоящем ние започваме от нулата. Тепърва трябва да се регистрира комисията. Тепърва ще трябва да се водят преговори за сграда. Надявам се всички институции, които са задължени по закон да ни съдействат, да го направят това и в най-кратки срокове. В крайна сметка да докажем, че всички заедно искаме това да бъде действителност, което говорим - разкриване, разкриване на досиетата.

Очаквате ли все пак до средата на годината, да кажем, до 1 юни вече да имате такава сграда, в която да може нормално да работите?

Иска ми се да бъде така, но лично считам, че няма да се постигне. Дано да бъда лош пророк. Но, ако това се случи, ще бъде много важно и много радостно за самата комисия. Тепърва предстои изграждането на правилник, тепърва предстои утвърждаването на структура, щат. Тепърва предстои защитаването на бюджета. Сами разбирате, че това са много, така, бих казал, трудоемки и отделящи много време въпроси.

Г-н Костадинов, най-накрая наистина ми се ще да знам не от любопитство, подчертавам, не от любопитство, какви заплати ще получават членовете на ръководената от вас комисия, така че да бъдете финансово независими, имам предвид да останете неизкушени от евентуалните подкупи на заинтересовани лица?

За съжаление аз, така, и в тази сфера направих лек преглед. Това, което по закон е предвидено - три средни заплати за предходното тримесечие е формирането на заплатата на член от комисията. Двадесет процента за председателя, 10 процента за зам.-председателя и секретаря. И сами разбирате това някъде отива като обща сума, грубо казано, около 1100 лева - 1200 лева заплата максимум за председателя. Всичко останало под тази цифра, сами по себе си разбирате, можем да направим съществена преоценка. Това, което се е случвало с другите комисии, законодателят го преустанови, пресече. Не зная дали ще бъде за добро или за лошо, но тепърва ние ще започнем с такъв старт.

Ще ви стигнат ли тези пари, говоря не за да живеете, а, за да, казвам, останете отново неизкушен от всички изкушения, които ви предстоят?

Аз лично леко се притеснявам. Леко се притеснявам, не говоря за себе си, говоря все пак и за базата, която също трябва да помислим къде ще бъде, това също е от значение. Но лично смятам, че в крайна сметка тепърва като начален старт е достатъчно да стартираме.

Да разбирам, ще започнете с тези заплати, но в хода на работата си бихте поискали и по-високи заплати.

В зависимост, както се казва, от развитието на икономическата обстановка в страната.

Не, не, тя икономическата обстановка може да си се развива по най-различен начин. Все пак за определена длъжност и определена задача човек получава определени пари. Тя не е длъжна да се съобразява с...

Разбира се, и тя трябва да бъде, както се казва, съразмерна с положения труд.

Няма да стигнете обаче до тези грандиозни суми, които комисията "Кушлев" си гласува от 7 хиляди лева, нали така?

Абсурд, абсурд. Никога не можем да достигнем и това законът го е категорично ограничил.