Експерт: Няма да има драстични промени във външната политика на САЩ
Експерт: Няма да има драстични промени във външната политика на САЩ / netinfo

Броени дни след избирането на Барак Обама за президент на САЩ, Робин Шепърт - старши съветник в мозъчния тръст „Чатъм хаус” в Лондон - смята, че няма да има драстични промени в американската външна политика. По думите му американските войски няма да се изтеглят от Ирак в близките 10 години, а единственото оръжие срещу ядреното въоръжение на Иран остават икономичиските и дипломатическите санкции.

Ето какво каза Робин Шепърд пред Дарик: 

Кои са основните насоки, в които очаквате да се промени американската външна политика след избирането на Барак Обама за президент?

Мисля, че ще се смени по-скоро тонът, отколкото съдържанието на външната политика на САЩ. Барак Обама ще работи по-усилено със съюзниците си. Той би искал да бъде видян като някого, който чува хората, с които работи, вместо да ги тласка към нещо, към което не е задължително те да искат да бъдат тласкани.

Обама вече каза, че развиването на ядрената програма на Иран е неприемливо – какви смятате, че са действията, които ще предприеме в тази посока?

Много е трудно да се даде отговор на такъв въпрос. Защото Барак Обама, както и Джордж Буш, много ясно заявиха, че биха искали да избегнат това Иран да се сдобие с ядрени оръжия. Но той не разполага с ясна политика, не знае как точно да направи това. Мисля, че първото нещо, което ще се случи е, че те ще продължат да работят със съюзниците, в това няма никакво съмнение. Мисля обаче, че Барак Обама със сигурност ще иска да избегне опцията за военни действия в Иран. Единственото решение, което ми е известно към момента, са икономическите и дипломатическите санкции. Те не знаят как да се справят с въпроса за иранските ядрени амбиции, като в същото време не търсят военни атаки.

Обама предизвиква противоречиви реакции с това, че баща му е от Кения, а майка му е бяла – възможно ли е този недостатък да се превърне в предимство?

На първо място, не мисля, че е негатив. Когато Обама работи с неевропейския и неамериканския свят, той изглежда по различен начин, за да покаже, че става дума за бизнес. Не смятам обаче, че само начинът, по който изглежда американският президент, трябва да има голямо значение.

Обама беше срещу войната в Ирак от самото начало – как очаквате това да се отрази върху американската политика по отношение на Ирак? Кога смятате, че ще е реалистично американските военни сили да бъдат изтеглени от Ирак, всички те ли ще бъдат изтеглени и наистина ли това е доброто решение?

Това е част от проблема. Барак Обама каза, че иска американските военни сили да се изтеглят от Ирак в рамките на 16 месеца. Но той посочи условия за това. В крайна сметка това трябва да се случи, без да е съпроводено с драстични негативни последици, но това не е лесно постижимо. Мисля, че Обама е изпълнен с добри намерения по отношение на изтеглянето от Ирак, но в крайна сметка смятам, че той ще открие, че това не е толкова лесно.

В такъв случай – какво очаквате да се случи на практика?

На практика, те вече са в Ирак от няколко години. Смятам, че постепенно ще предават контрола на иракските военни сили. При всички случаи това няма да се случи много бързо. Американските военни сили ще бъдат в Ирак в близките години – поне в рамките на следващите 10 години.

Избирането на Обама е прецедент поради няколко фактора – освен че е първият американски президент с афроамерикански произход, той успя да ангажира младото поколение и повече хора в предварителна кампания, отколкото досега – това променя ли вътрешната динамика на политическия живот в САЩ?

Смятам, че динамиката определено ще се промени донякъде. Мисля, че Обама и екипът му ще направят всичко възможно, за да запазят тези гласоподаватели в рамките на следващите четири години. Така че динамиката не се променя заради хората, които го избраха. Истинската динамика идва от връзката му с конгреса, както и с политическите съюзници. Мисля, че точно това търсим в момента.

Защо смятате, че избраха Барак Обама, а не Джон Маккейн?

Основното нещо беше икономическата криза. Това увеличи шансовете на Обама. Защото републиканците са на власт от 8 години. Мисля, че хората са ядосани на тези, които управляваха страната. Друг важен елемент е това, че Обама успя да ангажира голям брой нови гласоподаватели, за да гласуват за него.

От какви хора ще бъде съставено новото правителство на Барак Обама?

Той трябва да избере хора с опит. Така че очевидно е, че това ще са хора от последната демократична администрация. Но нямам кристална топка. Това, което знам към момента е, че шефът на персонала ще бъде Рами Манюъл, който също е човек, близък до Бил Клинтън. Смятам, че ще откриете на най-високи нива много от хората на Бил Клинтън. Мисля, че Обама вече каза, че иска да има присъствие и на някои от републиканците. Например смятам, че Робърт Гейтс, министърът на отбраната, е много вероятно да е един от хората, от републиканците, които ще останат в правителството.

Обама заяви, че би искал САЩ да бъдат уважавани, но не и страшни в очите на света – как мислите, че може да се постигне това?

Това е добро клише, мисля, че е лесно да се каже. Той иска да въведе по-различен тон и по-различно представяне. Знаете ли обаче, големи въпроси в света в държави като Ирак, Иран и Афганистан, няма да могат да се променят с промяна в представянето. Така че не смятам, че ще можете да видите много големи разлики между това, което се случваше до момента и това, което ще се случи по времето на Обама. Би имало разлика, ако нямаше нахлуване в Ирак. Но това вече се случи. Така че няма какво повече да се направи в тази посока.

Споменахте, че икономическата криза е изиграла ключова роля при избирането на Обама. Смятате ли, че той ще успее да я овладее?

Не е лесно да се отговори на този въпрос. Мисля, че ще направи възможно най-доброто. Но нещата опират до международна криза. Проблемът е в това, че в САЩ престои да им рецесия и през първата година или две, в които Барак Обама е на поста, ситуацията ще се влоши. И няма много неща, които той би могъл да направи по въпроса.