Дончева: Разследването на случая „Мирослава” не трябва да остава в ръцете на МВР
Дончева: Разследването на случая „Мирослава” не трябва да остава в ръцете на МВР / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Интервю на Йовка Йовчева с лидера на Движение 21 Татяна Дончева
49211
Интервю на Йовка Йовчева с лидера на Движение 21 Татяна Дончева
  • Интервю на Йовка Йовчева с лидера на Движение 21 Татяна Дончева

„Събитията около разследването на убийството на 17-годишната Мирослава са поредната издънка на Станимир Флоров - оставката на шефа на ГДБОП е задължителна, заради цялото им отношение към случая". Това заяви в интервю за рубриката „МеждУредие" на „Дарик кафе" Татяна Дончева, лидер на Движение 21. Според нея разследването трябва да бъде взето от ръцете на МВР и да бъде поето от прокуратурата, заради силните съмнения, че полицаи са замесени в този случай. Ето какво още каза Татяна Дончева пред Дарик:

Вас какво ви смути най-много в този криминален случай и най-вече в онова, което беше изнесено покрай него - самоубийството на единия от заподозрените - Стойчо Петров. Това беше наречено от министър Цветанов пропуск, доста меко определение според мен.

По случая има доста смущаващи неща. Още от първия момент аз без никаква претенция за изчерпателност ще ви маркирам няколко. В първия момент сестрата на момичето каза, че е получила обаждане по GSM и сестра й й е казала в краткия разговор, че е отвлечена и в отвличането участват и полицаи. Тя заяви това публично. Има техническа възможност в рамките на половин час по клетките на GSM да се засече какво е било местонахождението на Мирослава, когато е проведен разговорът. Не чувам досега някой да коментира този изключително важен въпрос. И ми е интересно дали въобще полицията е засичала местонахождението на момичето при провеждането на този телефонен разговор.

По-скоро смятате, че не е?

Не знам дали е. Може да не е, а може да се крие резултатът. Ако вътре има замесени полицаи, трябва въпросът да бъде изчистен още с начина, по който е извършва разследването. Има сериозни съмнения не само заради публичните и ясни обвинения на семейството. Може родителите на пострадалото момиче да са никои според властта, но те са граждани и имат право на някакво отношение на държавните институции абсолютно задължително. Което изисква изчезналото момиче да се търси, а не да се философства пие ли си кафето и къде и ако има съмнения, че служители на МВР могат да са участвали в престъплението или в неговото прикриване, трябва да е ясно кой разследва, за да сме гарантирани, че разследването се извършва обективно и че се събират в пълнота доказателства. Не виждам нито по отношение на момичето, нито по отношение на въпросния самоубиец или самоубит случаят да се взема от ръцете на МВР, а това е абсолютно задължително.

Кой трябва да поеме разследването?

Ами прокуратурата. Имат определени права прокурори по разследване, няма никакъв проблем да бъдат командировани прокурори, разследващи извън Перник, които да вземат случая. Има в състава на ВКП и достатъчно много хора, които са упражнявали някога тази дейност.

Друго смущаващо нещо - мотивът за въпросния откуп. Аз не знам друг случай, в който да се иска откуп за убит веднага човек. Няма логика в тези действия. Ако действията на похитителите са насочени към това да вземат пари, логично е те предварително да са помислили къде ще държат момичето и как ще си осигурят възможности да искат парите.

Това не е импровизация, ей сега ми хрумва да отвлечем някого, защото могат да ни платят пари, обаче половин час след като го отвличаме, установяваме, че няма къде да го държим. Това е несериозно. После, защо искат през толкова души парите? Отвличат сестрата на момичето, чието гадже имало да получава някакви пари. Ама това не е на шурея шуренайката. Откъде накъде гаджето на някого ще плаща пари за сестра му? Или за енския му роднина? Нали се разчита, че ще платите парите, ако емоционално и лично сте така свързани, че това за вас е повече от парите ви. Ама това не са отношения на хора, за които може да се предполага, че ще има някакво плащане. И продължавам нататък с въпросите. Снощи чух в централните новини на националната телевизия, че отлично информиран източник, изхождащ от лицата, до които Стойчо Стойчев - Чочо е имал последно връзка, които го наблюдавали или за него отговаряли или нещо подобно, ги информирал как е станала случката в апартамента и че ако Стойчо не присъствал на огледа, огледът щял да се опорочи. Първо, е лъжа, че отсъствието на лицето - собственик или обитател на апартамента, който ще се оглежда, ще опорочи огледа. Има си законови форми, в които това може да стане. Няма нищо, което да е налагало Стойчо Стойчев да се води там обратно. Освен това нали преди това е правил друг оглед?

Оказа се, че това бил първи оглед според министър Цветанов, който уточни, че това не бил втори оглед, а първи. Изобщо противоречива е информация.

Ама как? Те отначало казаха, че апартаментът вече е оглеждан. Като е оглеждан би трябвало.... Да, защото не им се връзват версиите. Те просто като лъжат за едната, влизат в подробности, които след това не могат да покрият с другите си тези. Имаше данни, че той е бил без белезници.

Освен това как вие допускате отлично информираният ви източник да бъде от кръга на петте-шестте лица, които са присъствали на местопрестъплението и които са най-потенциалните заподозрени и това нещо да бъде източник на информация за централните новини на националната телевизия. Националната телевизия може да слага новини, когато това нещо излиза от официален източник.

Така или иначе колегите...

Следващ въпрос: Бойко Борисов се изцепи, че момичето и убито един час след някакъв разговор. Гарантирам ви като прокурор и адвокат, че когато експертите патологоанатоми правят оглед на труп с напреднало разложение, какъвто е трупът на момичето, те никога не могат да фиксират час. Те казват някакъв времеви отрязък, който е достатъчно продължителен. Освен това към момента на изявление на министър-председателя изобщо не беше още извършвана такава патологоанатомична експертиза. Как той може да ви каже това нещо? На следващо място: разследването е тайно. До не го не могат да имат достъп лица извън следователя, извън експертите. Откъде накъде Бойко Борисов знае подробности вътре от разследването? Това нещо би трябвало да му е забранено. А защо ви праща да търсите натривки от ръцете на полицаите. Никой не знае дали те са с ръкавици или без. Обикновено тези бопаджии се явяват маскирани, с ръкавици и с оборудване. Така че...

Какъв е мотивът този Стойчо да се самоубива? Той бил опасен, хладнокръвен, психопат, социопат и така нататък. На него са му обещали статут на защитен свидетел. Защо той отива да се самоубива според вас? Дори да го уличат в убийството, дори да го осъдят, на колко ще го осъдят според вас?

Списъкът със сигурност може да бъде продължен с въпроси и те са много към МВР.

Да, може.

Но да се опитаме да направим и някои изводи. Всичко това, всички тези въпросителни и противоречиви версии, които постоянно се изключват една друга, водят ли ни в посока версия замесени полицаи и имат ли основания исканията на Иван Костов, който призова за оставката на Станимир Флоров.

Първо, оставката на Станимир Флоров е задължителна. Това е енската (n-ската) издънката на този човек. И тя трябва да бъде заради цялото им отношение към случая. В България се засилват случаите на изчезнали хора. Наблюдава се едно отношение на полицията доста фриволно. Както навремето казваше един приятел: „Потърсих майка си в полицията, която беше с напреднала склероза, а те ми казаха не се занимавай, момче, ние търсим от кола нагоре". Самото им отношение към семейството беше наистина изключително безчовечно. Дори само то е достатъчно да се поиска оставката на Флоров. Действията им са изключително непрофесионални, но аз имам по-сериозни подозрения. Начинът, по който се работи, поставя под въпрос с какво се занимава службата за борба с организираната престъпност. Те са на всяко гърне мерудия, за всяка случка, тъмна и неясна, те са в дъното. Те са тези, които формират общественото мнение през едни странни изявления в медиите. А всъщност те накрая се оказват в дъното на някакви странни комбинации, предназначени за всичко друго, но не и за разкриване на престъпления. Там се бъркат всевъзможни комбинации. Там се обещава на всякакви видове престъпници, дори на убийци с по няколко убийства, да бъдат защитени свидетели и така нататък. Моите уважения, свидетелите срещу големите престъпници от ъндърграунда сигурно няма да са херувими, обаче как от една група, замесена в убийства, вие решавате кой да защитавате, кой да оставите извън правосъдието и кой да слагате на таргета. Освен това откъде накъде тези хора водят преговори кой да бъде преследван от правосъдието и кой - не. Това са институции извън възможните за такива преговори.

В този случай според Вас ГД БОП ли прикрива очевидните допуснати слабости в работата на полицията или обратното - полицията пази ГД БОП според Вас?

И двете. Защото главата на полицията е тясно свързан с директора на БОП, вършат си всякакви поръчки през службата за борба с организираната престъпност и те знаят достатъчно много едни за други. И в конкретния случай да има повече вина в дирекцията на вътрешните работи в Перник, там на принципа на скачените съдове те започват да се взаимно бранят.

Тактически ход или безсилие издава всичко това или може би нежелание да се признае, че след онези гръмки клетви на Цветанов, че сме сложили огромна точка на отвличанията в България, те продължават.

Те се страхуват от разплитането на чорапа. Изобщо не ги интересува общественото мнение и тяхното поведение не е друго, а на хора, които не желаят случаят да бъде разплитан и да бъдат притискани до стената. И те са абсолютно сигурни, че няма кой да ги притисне до стената, че няма достатъчно силна опозиция, че няма кой да упражни определени парламентарни действия за натиск.

Обаче аз смятам, че в случая цялата опозиция, дори Яне Янев и Волен Сидеров ще трябва да се присъединят към всички останали в искане за на две неща: първо разследването и по двата случая - и за изчезналото момиче, и за този скандален случай с твърдения самоубиец да бъдат поети от прокуратурата като разследване, максимално да бъде изваден случаят от органите на МВР, които са най-потенциални заподозрени и с действията си непрекъснато навеждат такива внушения; и второ, в парламента да бъде направена анкетна комисия, която да започне да обследва действията на висшите длъжностни лица от МВР, както беше по случая „Чората", както имаше и други случаи. Затова има комисия по вътрешна сигурност и няма значение, че управляващите са някакво мнозинство, което може да се опита да блокира нещата. Самият факт, че те ще се опитат да ги блокират дори на фазата да не се научат базисни факти за истината, вече ще говори на обществото много.

Изобщо очаквате ли да изскочи трети заподозрян, какъвто дадоха знак от МВР, че търсят?

Ама, моля ви се, защо МВР търсят? Те каквото дотук можеха да търсят, показаха, че те не търсят истината. Те търсят замазване, търсят да си представят някакви сюжети, които им изнасят на тях и които според тях ги правят максимално неуязвими. Ние истината ли търсим? Ние с вас и нашите читатели трябва да търсим истината. На нас не са ни никакви нито Чочо, нито Мирослава, нито техните близки, но ние, мислейки, че трябва да живеем в една нормална държава и едно нормално общество, където вътрешното министерство да дава на гражданите сигурност, да ги защитава от престъпниците, а не всеки от нас да смята, че от държавата може да се очаква всичко, включително престъпления.

В Перник хората се съмняват в лудостта на втория заподозрян - Марио. Разбрахме, че в петък той може да излезе от психиатричната клиника „Свети Наум", ако съдът не предяви друго искане. Ще се прехвърли ли вината върху мъртвия вече Чочо според Вас?

Ама ние с вас трябва да търсим истината. Хората, които са замесени, защото са преки участници в отвличането, защото са преки участници в безхаберието по издирването на момичето, защото са преки участници в този умрял потенциален заподозрян или в нещото друго, нас не могат да ни интересуват. Ние имаме интерес да живеем в държава, в която органите на МВР се занимават с това, което им е дадено по Конституцията и закона - че те трябва да гарантират нашата сигурност; че ние не можем да живеем в една пълна лудница, в която да очакваме от органите на МВР всичко, дори извършването на престъпление. Това е важното.

Казахте оставка на Флоров. Нещо по-нагоре като търсене на отговорност?

То ще си последва автоматически. Важното е освен оставката на Флоров да се върви към обективно и пълно разследване на двата случая. И за тази работа трябва да има и натиск от страна на цялата опозиция. Казвам това с всичкото ми уважение към опозиционните лидери. Не може Мартин Димитров вчера да ни занимава с това как се формират цени, такси и така нататък. Това е важен въпрос, но когато имаш хиперважен въпрос, че полицията може да е замесена в отвличания и че по начина, по който прикрива следи и умират хора по време на процесуално-следствените действия, това може да се окаже вярно, ти да се занимаваш с такси, това е несериозно. Занимавай се с таксите утре или възложи на един твой друг партиен активист да тика и въпроса за таксите.

По същия начин Сергей Станишев във вторник може да ви даде осем теми на пресконференция, в която нито една да не излезе в медиите, защото те са дребнотемни. Да се държи този случай на обществено внимание, при положение че нито близките на Мирослава от Перник, нито близките на това момче, за което казват, че са му счупени пръстите на ръцете, са някакви хора важни и обществено познати, но обществото е възмутено и иска да знае какво се случва, означава, че опозиционните лидери трябва да поемат ясен и твърд ангажимент, а не да се занимават с глупости дали да правят трибунка, дали декларация от парламентарната трибуна и да говорят с едни меки фрази, които на никого нищо не значат.

Трябва да завършваме. Не успяхме да коментираме онзи емоционален момент с извиненията със семейството на Мирослава.

Това са приказки на човек, който няма грам усещане, че има и други хора, че тях сигурно ги боли, че има думи, които не могат да се изричат. Аз мисля, че Иван Костов онзи ден го каза в залата: този начин на говорене по случая е срам за нацията, то е обида за обществото бе. На мъртвите се дължи уважение, какво говориш ти, Борисов?