Д-р Цветан Райчинов: Догодина българите да не чакат по-добър достъп до здравеопазване
Д-р Цветан Райчинов: Догодина българите да не чакат по-добър достъп до здравеопазване / снимка: БГНЕС

Поне 100 млн. лева повече от тазгодишния бюджет на НЗОК трябва да бъдат заложени за догодина, за да се гарантира достъпът на българите до здравеопазване. Това заяви в интервю за Дарик председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов. Организацията се надява на срещи с двете управляващи партии в НС - БСП и ДПС, да ги убеди в нуждата от допълнителни средства. Защото според д-р Райчинов едва ли и догодина държавата ще започне да плаща в пълен размер и редовно здравните вноски на тези, които осигурява.

Цветан Райчинов обясни в ефира на Дарик и защо лекарският съюз сезира главния прокурор Сотир Цацаров за рекет от страна на здравната каса, която принуждавала болниците да извършват документна измама.

Късно вчера Българският лекарски съюз съобщи, че сезира главния прокурор Сотир Цацаров, най-общо казано за рекет от страна на НЗОК спрямо болничните заведения, за да извършват документна измама. Доктор Райчинов, да обясним простичко какво стои зад този ваш сигнал до главния прокурор.

Наистина е простичко. Това са документи, които болниците са обработили и предали на касата - фактури и спецификации, които касата веднъж е приела, а сега връща обратно на болниците с искане да бъдат така обработени, че да са 80 на сто от действително изработеното. Тоест да попълнят документ с невярно съдържание или най-простичко казано фалшив. Да решат 20 на сто от болните въобще да не фигурират в болничната документация най-вероятно, защото те иначе трябва да бъдат отчетени. Така че това е принуждаване към деяние, което представлява престъпление - попълване на документи с невярно съдържание.

А това е следствие от факта, че Надзорният съвет на касата вчера реши, че няма да има актуализация на бюджета й за тази година, а разплащането с болниците...

После реши друго. По поначало с такова решение на Надзорния съвет не може да се иска такова нещо от болниците. Можеше да се предложи на болниците за тези три месеца да получават 80 на сто от заработеното, като им се приемат изрядно документите, тоест с всичко изработено, и да има текст, че останалите 20 на сто остават дължими, разбира се, в някакъв срок. И съгласно закона, както търговския, така и тези за бюджета на касата и за здравното осигуряване, а дори и Националния рамков договор, да се впише, че за тези суми се дължат и съответните лихви. Това е законовото положение. Всичко друго е незаконно. В случая надзорния съвет, ако наистина е приел такова решение, то е незаконно и следва да бъде отменено.

А следствието за болниците какво ще бъде, ако те подпишат тези документи? Те ли са наказуеми и атакуеми по закон?

Колкото и да е незаконно самото решение и искане на касата, ако те го подпишат, това означава, че те доброволно се съгласяват 20 на сто от дейността да не им бъде разплатена. И касата просто няма да ги плати. И тогава отговорност ще носят съответните мениджъри или бордове на болници, които са взели това решение за подписване на такъв документ.

Решението да няма актуализация на бюджета на касата за тази година какво в практичен план ще значи за болниците?

Те снощи имаха ново заседание, на което пък са решили да има актуализация, но за следващата година. Тоест тези 150 млн. да влязат в разходната част на бюджета на касата, за да покриват стари задължения. Но не е ясно с тях дали ще се намали бюджетът на касата.

За следващата година?

Защото засега дефицитът, който се очертава в касата за болничната помощ, е около 200 млн. ако влязат и тези пари, стават 300 милиона. Така че това в никакъв случай не е адекватното решение.

То не се ли е случвало и преди през януари болниците да получават неразплатени, дължими суми?

Да, случи се през 2010 година. Но през 2010 година след натиска на Лекарския съюз имаше две актуализации на бюджета на НЗОК - първо през юни-юли с 220 млн. лева, и след това със 160 млн. лева в края на годината и останаха неразплатени само 60 млн., които се платиха в началото на януари и беше покрита сто процента дейността на болниците. Така че тогава се намери това решение. Сега-засега обаче аз не виждам все още решение, което да ни удовлетвори.

Затова ли сравнихте преди дни ситуацията в здравеопазването в момента с кризата от 2010 година?

Да, точно така. Но тогава просто Дянков прибра 360 млн. в края на 2009 година и остави цялото здравеопазване за Коледа и Нова година без заплати. Първите пари хората получиха в началото на януари във всички сфери на здравеопазването. И сега отново медицинският персонал е подложен на санкции и наказания, никой не казва, че не си е свършил работата. Работата ние сме си я свършили и от цялата държава ще бъдем наказани за това, че сме работили.

Анонсирахте, че ще търсите среща с двете управляващи партии - БСП и ДПС, точно върху важните въпроси, които засягат здравеопазването. Тези срещи факт ли са вече, престоят ли?

Днес е срещата с политическото ръководство на ДПС, а надявам се скоро да отговорят на нашето искане за среща и БСП.

Какво е онова, което бихте поискали...

Всичко това, което говорихме досега - за стабилизиране системата на здравеопазване, гарантиране на дейността и достъпа на пациентите. Простички неща.

Решението какво е? Държавата да започне да си плаща в пълен размер здравните вноски?

Държавата честно казано имам доста сериозни съмнения, че има възможност догодина при тази икономическа ситуация да плаща пълния размер на вноските, но поне 100 млн. лв. повече от тази година и особено след като толкова дейности - 86 на сто от здравеопазването, се плаща от касата. Така че поне 100 млн. лв. отгоре би следвало да има върху сегашния проект за бюджет. А не 200 млн. дефицит. Тоест бюджетът да е равен на тазгодишния плюс 100 млн, като се включи и неразплатеното, за да имаме възможност да работим по-прогнозируемо и при ясни правила и условия и да гарантираме достъп на хора. Иначе не сме в състояние. А хората няма да упрекват държавата, а ще упрекнат лекарите.

Без тези 100 млн.?

Нито крачка няма да направим напред, ще се върнем още назад. И достъпът определено ще бъде затруднен. Да не очакват хората каквото и да е по-добро нещо в здравеопазването. Дано не се влоши, но аз имам и такива съмнения.