Б. Аспарухов: Обществото ни още ферментира по пътя към демокрацията
Б. Аспарухов: Обществото ни още ферментира по пътя към демокрацията / снимка: Sofia Photo Agency

Кандидатът за кмет на БСП Бриго Аспарухов в интервю за предаването „Челюсти”. Аспарухов се включи в ефира на Дарик, за да опровергае друг слушател, който твърдеше, че дъщерята на левия кандидат за кмет на София притежава собствена банка. След като отрече това твърдение, Аспарухов коментира и местните избори.

Искам да чуя вашата оценка като столичанин и като български гражданин за това, което се случи на местните избори – не толкова политическа, откровена оценка за вота на хората, за това какво избират за властта в следващите четири години?

Хората не желаят повече изобщо да мислят на кого да дават доверие и не ходят да гласуват. В София специално са отчаяни от проблемите, не ги интересува едва ли не кой ще ги управлява. Просто задвижват решаване на техните си проблеми и не вярват на никого вече. Това е наказателно спрямо всички, които се опитахме да им обясним, че можем да им решаваме проблемите.

Според вас кой е по-големият проблем – кой политик ще бъде овластен в следващите години или това, че в огромна степен гласоподавателите биват лъгани заради покупката на гласове и изборния туризъм и всъщност овластени са хора, които пазаруват по-сериозно и хора, които могат да влияят на вота чрез т. нар. черен пазар на гласове?

Аз отдавна твърдя, че нашето общество още ферментира по пътя към демокрацията. Още са познати такива трикове в изборите, известни у нас отпреди 100 години. Явно трябва да вървим още дълго време и да се мъчим по този път. Явно страната ни е много грешна и трябва много мъки да изживеем. Част от това е именно и купуването на гласове, терикатщините, които се проявяват, лекотата, с която се обещава решаване на проблемите – изобщо обезценяване на думата на политика, на думата на експертите.

Смятате ли обаче, че политиците носят отговорност за това, че в страната ни се позволява да се случва такова нещо? Изглежда недопустимо да отидеш в един квартал, да може да обещаеш олио, маратонки или 100-левова банкнота и така да си напазаруваш демократично право.

Да, това е част от пейзажа ни, всички политици това го приемат, мълчаливо или действайки, но го приемат. Това е тъжното в нашата реалност.

Румен Овчаров трябва ли да подаде оставка? Моля ви за еднозначен отговор, да или не?

Румен Овчаров сам ще реши каква отговорност ще поеме в лично качество.

Ако трябва да го посъветвате след този резултат?

Съвети не мога да му давам. Безспорно е едно, че в социалистическата партия започва и тече някакъв тъжен, труден процес. Има някакво недоверие у хората, което се засилва. Трябва да спечели хората с нова политика.

Новата политика в София би трябвало да означава нов ръководител на градската организация.

Не само в София, аз говоря по принцип за социалистическата идея и за носителя социалистическата партия.

Вие бяхте ли кандидатът на новите идеи, на новото БСП в София?

За нови идеи възраст няма. Смятам, че винаги съм мислил в посока към новото и това ме е отличавало в моя политически път. Спомнете си новите предизвикателства преди десетина години пред България и главно пред социалистическата партия, пътят ни към НАТО и Европейския съюз – да го бъде ли, да не го ли бъде? Аз бях горещ привърженик на това, че новият процес трябва да се следва и пътят, който върви към него.

Идейната криза, за която говорите в левицата, пък и кризата на лица в БСП, трябва ли да подсказва, че предсрочните избори, за които се говори, са по-скоро близо, отколкото далеч?

Познавайки амбициите на новата политическа сила ГЕРБ, виждайки трудностите, които изживява лявото пространство, и дясното – тоест съществува един политически вакуум, който би трябвало да принадлежи на центристка партия, у нас такава традиция няма. По-скоро считам, че при тази картина е възможно по естествен път да се стигне до предсрочни избори, а що се касае до това дали ще бъдат предизвикани от някого чрез форма на натиск или каквото и да било друго, по-скоро считам, че не. Тоест, ще се изчаква от новата формация да се устрои, да се нагласят по-добре нещата вътре в самата партия, за да може по естествен начин ‘99-та година, подготвена добре, да атакува и парламентарните избори.