Адвокатът на осъдените на смърт българи в Малайзия: Шансовете им са 50 на 50
Адвокатът на осъдените на смърт българи в Малайзия: Шансовете им са 50 на 50 / Sofia Photo Agency, архив
Адвокатът на осъдените в Малайзия българи: Шансовете им са 50 на 50
58235
Адвокатът на осъдените в Малайзия българи: Шансовете им са 50 на 50
  • Адвокатът на осъдените в Малайзия българи: Шансовете им са 50 на 50

Българите Иван Костов и Георги Бакалов, които вчера бяха осъдени на смърт в Малайзия за трафик на амфетамини, даже не са знаели, че пренасят пет килограма и половина наркотици в чантите си. Това обясни специално пред Дарик адвокатът на двамата българи Притам Синг Доал. Освен това твърдението, че са пренасяли Виагра даже не е било споменато в съда, добави Синг. Дарик се свърза с Притам Синг, за да се разсеят всичките спекулации в България, свързани със случая, като именно той най-добре може да обясни конкретните сведения, които са били представени пред съда и защо двамата млади българи са осъдени на смърт в азиатската държава.

Какво се случи в съда и как продължават процедурите оттук нататък?

Накратко - съдът ги призна за виновни и ги осъди. Сега се налага да обжалват решението. Първото им обжалване ще бъде пред Апелативния съд, след което могат да сторят същото и във Федералния съд, който е най-висшето съдилище в държавата. Всяко едно от тези две обжалвания се разглежда около година.

Каква е вероятността подобна смъртна присъда да бъде отменена или заменена със затвор?

Абсолютно реална! Нямам точна статистика, но бих казал, че имат около 50/50 шанс да спечелят поне на едно от обжалванията.

В българските медии има различни версии за това, което се е случило на летището в Джохор Бару миналата година. Какво всъщност се е случило?

Те не са знаели какво носят, дори не са знаели, че изобщо носят нещо. Това ни е позицията и пред съда. Чантите са им дадени от трето лице (бел. авт. - Георги Георгиев), което е арестувано заедно с тях. Изложихме пред съда, че чантите са им дадени от третото лице и че двете момчета даже не са ги докосвали до момента, в който не са пристигнали на летище "Сенай" в Джохор Бару (бел. авт. - някои наричат летището и "Султан Исмаил"). Момчетата твърдят, че не те са предали чантите преди полета си и че не са знаели какво е съдържанието им.

Това, което не оспорваме е, че момчетата действително са носели куфарите, когато са били арестувани на летище „Сенай" след полета, както и че техните имена са били написани на етикетите на чантите. За да се твърди "притежание", е необходимо да се докаже и "знанието" на притежателя. Пледирахме, че не са знаели, но, за съжаление, съдията не се съгласи именно с това.

В България много се лансира тезата, че са мислили, че пренасят виагра...

Това е измислица на медиите!

Има ли някаква вероятност третото лице, Георги Георгиев, да бъде призован в малайзийския съд?

В никакъв случай. Категорично не.

Какво всъщност са правили момчетата в Малайзия?

Те казват, че третото лице им е разказало много хубави неща за Малайзия, което ги е вдъхновило и те да посетят страната.

Ще промените ли стратегията си пред Апелативния съд или просто ще се надявате новият съдия да разбере по друг начин аргументите?

Не можем да променим стратегията си. Но истината е, че не знам дали изобщо ще съм този, който ще ги представлява на втората инстанция. Моята работа по казуса всъщност вече е приключила. При всяка нова инстанция самите подсъдими решават дали ще пожелаят да останат със същия адвокат или не. Следователно, не мога и да коментирам бъдещото развитие на случая.

Какво е емоционалното състояние на момчетата?

Зле са. Последно ги видях при четенето на присъдата. Няма да се срещам повече с тях в официалното си качество на техен адвокат, вероятно ще ги посетя, за да ги видя как са. За момента вече не работя за тях. Ако пожелаят, могат да се свържат с мен.

Ако присъдата бъде променена в затвор, има ли вероятност да им бъде позволено да я излежат в България?

Такава вероятност се обсъжда на международно ниво между малайзийското и различни други правителствата по света - тоест, да съществува някаква програма за размяна на затворници. Не знам на какъв етап са тези преговори към момента. Със сигурност обаче се обсъжда.

Контактувахте ли с представители на българското правителство по време на делото?

Много бяха заинтересувани и притеснени за участта на техните граждани. Често ми се обаждаха за информация по развитията на процеса. Така че мога да кажа, че българското правителство е много загрижено за гражданите си. Последно в деня преди присъдата се видях с почетния консул на България в Малайзия, също така присъстваше и човек от българското консулство в Джакарта.

Често ли се случва това, когато има съдебни процеси срещу чужденци?

Зависи. От личен опит съм виждал иранското, австралийското, новозеландското, а сега виждам и българското правителство да взимат отношение. Но не и финансово - винаги оставят финансирането на семейството и на доброжелатели.